Cozonac pufos – Treccia Russa


Cozonac pufos rusesc impletit – Retete culinare Laura Adamache

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa detaliu
Cozonac pufos rusesc Treccia Russa, reteta de cozonac impletit

Cozonacul pufos rusesc impletit – Treccia Russa – este primul cozonac cu un gust absolut minunat facut pana acum.

Am avut emotii teribile si numai eu stiu cat m-am invartit in jurul cuptorului in timp ce cozonacul se afla la copt. Am urmarit cu sufletul la gura in timp ce crestea si cu un pic de disperare in momentul in care a dat pe dinafara.

De aceea va recomand sa folositi doua forme de chec sau puteti folosi o forma mare de cozonac pentru ingredientele de mai jos. Eu am folosit o forma de chec clasica care este mai mica decat cea de cozonac.

Reteta de cozonac pufos rusesc impletit este simpla, un pic mai laborios este modul in care taiem si impletim cozonacul, dar va asigur ca merita tot efortul depus. Aluatul cozonacului este pufos si felia se desface in mici fasii apetisante si parfumate. 

Cozonac pufos rusesc  impletit Treccia Russa  (1 forma cozonac mare) – Ingrediente

  • 600 g faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 90 g zahar
  • 90 g unt topit
  • 2 oua mari intregi
  • 50 g unt + 60 g zahar (pentru umplutura)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura rasa coaja rasa de portocala
  • 1/4 lingurita rasa de sare
  • 1 galbenus mediu + 2 linguri de lapte (pentru uns cozonac)

Cozonac pufos rusesc impletit – Mod de preparare

  • Pentru maia: Amestecam, intr-un vas de plastic mare, 200-230 g faina (din cantitatea totala de faina), laptele usor caldut si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar.

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa preparare aluat

  • Acoperim vasul cu maia cu o folie de plastic alimentara si o punem intr-un loc cald, sa-si dubleze volumul (cca 1 ora). Peste maiaua dospita adaugam restul ingredientelor in urmatoarea ordine: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si coaja de portocala rasa.
  • La inceput amestecam aluatul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa prinda consistenta.
  • Adaugam sarea si il framantam cu mana pana devine elastic. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta moale, eventual ne ungem mainile cu putin ulei sau unt topit pana obtinem consistenta elastica. Daca aluatul este foarte greu de lucrat mai putem adauga 2-3 linguri de faina, dar nu mai mult.
  • Punem aluatul cozonacului rusesc impletit la crescut, intr-un loc ferit de curent. La mine dupa o ora arata asa,

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa - aluat dospit

  • Dupa ce si-a dublat volumul, trecem aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intindem cu facaletul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime.
  • Ungem foaia cu crema de unt (pentru crema de unt am amestecat cele 50 g unt, zaharul si putina scortisoara. Daca doriti puteti inlocui scortisoara cu 1 lingura rasa de cacao).
  • O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm) din care facem trandafirul. Taiem apoi ruloul ramas pe lungime, lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
  • Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
  • Asezam cozonacul rusesc treccia russa in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
  • Il lasam sa creasca pana ajunge la buza formei (cca 30-45 minute).

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa- mod de impletire

  • Dupa ce a dospit, ungem cozonacul cu 1 galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C. Il lasam la copt aproximativ 40 minute sau pana cand suprafata este rumenita uniform.
Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa la dospit si copt

Cozonac pufos rusesc – rezultatul final

Este delicios si extraordinar de pufos!

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa - detaliu final

Iata si o feliuta delicioasa de cozonac pufos pentru voi!

Cozonac Pufos rusesc impletit Treccia Russa sectiune
Pofta buna!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac pufos rusesc impletit Treccia Russa
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

84 comentarii la “Cozonac pufos – Treccia Russa

  1. Anonymous spune:

    Ce cozonac … O frumusete , si se vede ca-si pale ,pale este pufos. Felicitari . Pashte fericit , sanatate , alatuiri de cei dragi tzie , la masa pascala

  2. Rux spune:

    Mama mea a facut anul acesta acest cozonac…a iesit incredibil de bun Laura…iti multumesc in numele ei…toata lumea s-a batut pe el….l-a umplut cu o combinatie de cacao, nuca, stafide si rahat….cu siguranta il voi face si eu….esti tare priceputa…sunt intr-o admiratie totala!!!

  3. Laura spune:

    anonim ma bucur tare mult ca iti place cozonacelul!! este tare pufos si imi place ca nu se usuca dupa ce se raceaste. O primavara minunata iti doresc alaturi de cei dragi!!

  4. Laura spune:

    Cat ma bucur ca v-a placut draga mea Rux!!! Un pupic pentru tine si mamica ta si multumeste-i te rog din partea mea ca l-a incercat!!!

  5. AdrianaB spune:

    Nu inteleg cum il rulezi. Deci tai o bucata separat si apoi o lipesti la coada? Sau cum?
    Mie nu mi-au iesit niciodata impletiti, mi se pare o corvoada 🙁
    Arata fff bine…

  6. Laura spune:

    Adriana, draga mea, dupa ce il rulezi, tai un capat cam de 4-5 cm si il pui deoparte. Apoi tai pe lungime ruloul dar nu de sus ci lasi celalalt capat netaiat. Capatul netaiat il treci pe sub cele doua fasii taiate apoi impletesti fasiile iar la final le strangi usurel si asezi deasupra lor capatul taiat prima data si il presezi usor. Tare mult sper sa fi inteles. Daca nu, spune-mi ca incerc sa iti mai explic o data. Te pupic!!

  7. adela spune:

    Draga Laura,de vreo luna dau tarcoale blogului tau si aceasta a fost prima reteta care am incercat-o si a iesit foarte bine si e super bun cozonacul, de atunci l-am facut inca de vreo 3 ori chiar si in portie dubla si bineinteles ca am raspandit vestea tuturor prietenilor si cumnatelor mele din tara, si ele la randul lor vecinelor si toata lumea e super incantata!Felicitari pt retetele impartasite si prezentate intr-o maniera cu totul deosebita!

  8. Laura spune:

    Draga Adela bine ai venit si multumesc tare mult ca ai incercat cozonacelul meu. Sper din tot sufletul sa fi placut si rudelor si prietenilor tai si te rog sa le multumesti din partea mea ca l-au incercat. Te pup cu drag si te mai astept pe la mine!!

  9. EVA spune:

    Draga Laura, iti multumesc mult pentru aceasta reteta dar si pentru toate celelalte retete minuntate.Desi sunt un dezastru culinar tin sa iti spun ca reteta ta a iesit foarte buna, exact ca si cozonacii bunicii insa mult mai usor de facut. Multumesc mult, a fost apreciat de toata familia, in special de cel mic. Sarbatori fericite!

  10. Anonymous spune:

    Acest cozonacel este grozav , de bun ,pufos iar modul de impletire
    unicat.Multumesc pentru reteta,felicitari Laura draga !!!!

  11. Vanda spune:

    Reteta asta se poate face si cu masina de facut paine, punand toate ingredientele de la inceput impreuna? Ca din cate vad, aluatul are mai multe etape de crescut.

    Vanda

  12. Anonymous spune:

    Draga Laura,

    am facut ieri cozonacul asta minunat si usor de realizat. I-am pus nuca macinata impreuna cu zahar vanilat si stafide inmuiate in apa cu esenta de rom. Mi-a iesit foarte bun (noroc ca il impart cu sotul meu, ca altfel l-as manca singura pe tot!).

    Mi-a placut mult si ca reteta e usoara, nu trebuie muncit mult la ea. Multumesc inca o data pentru tot!

    Miruna

  13. Laura spune:

    Vanda, poti sigur sa il faci la masina de paine. L-am facut si eu de cateva ori la masina din lipsa de timp. Ai mare grija ca drojdia sa o pui la sfarsit peste faina si sa nu intre in contact cu lichidul. Te pup!

  14. Anonymous spune:

    buna laura , arata f bine cozonacul tau si as vrea sa l fac pt Craciun insa am 2 intrebari ..1. untul pt aluat se poate inlocui si cu margarina? 2. daca ingredientele sunt pentru 2 tavi de cozonac / chec sau iti iasa o singura tava ? multumesc..

  15. Laura spune:

    Anonim, nu am incercat sa-l fac cu margarina dar eu zic ca se poate. Desigur, nu va mai avea acel gust specific dat de unt, dar daca iti place gustul margarinei, sigur ca poti pune. Eu am facut 2 forme de chec de 30×11 cm pentru ca nu am forma de cozonac. Daca faci intr-o forma de cozonac, alege una mare pentru ca aluatul creste mult.

  16. Anonymous spune:

    buna laura sunt f trista ca nu mi a iesit cozonacul…a iesit extrem de moale… abia l am putut intinde cu mana ..nici vb de sucitor..iar cand sa l bag in tava curgea din toate partile ..s a si rupt…am respectat toate ingredientele /timpul de crescut am folosit 600 g faina…etc.La tine in poza dupa ce a crescut pare mai groasa / vartoasa; la mine f moale…oare mai trebuia sa adaug faina sa ajung la o consistenta ca de cozonac? astept sa vad cum e cand se coace..nu stiu ce n am facut bine..poate ai vreun sfat…oricum mc de reteta..si Sarbatori fericite.!

  17. Anonymous spune:

    Primul cozonac care mi-a iesit si il repet de fiecare Sarbatoare. Multumesc, Laura, pentru explicatii, poze si reteta! Craciun fericit! :-*

  18. Anonymous spune:

    Hi Laura ,ador retetele tale! .Am numai drojdie uscata de 7gr ,e ok ?pun numai 1 sau 2 plicuri de drojdie ?
    si inca o intrebare untul trebuie topit ?
    Vreau neaparat sa-l fac .Multumesc mult si La multi ani ! Alina

  19. Laura spune:

    Anonim, mai trebuia sa adaugi putina faina. Nu toate tipurile de faina au acelasi grad de absorbtie al lichidului. Daca il mai repeti, adauga o lingura de faina si framanta. Cu cat vei framanta mai mult, cu atat glutinele se vor dezvolta iar aluatul va deveni din ce in ce mai elastic. Caracteristica acestui cozonac este tocmai aluatul foarte moale, gen aluatul panettonelui, dar desi moale, trebuie sa aiba o consistenta elastica si nu curgacioasa. Te sfatuiesc sa continui sa framanti, eventual ungandu-ti mainile cu putin unt topit si vei vedea ca aluatul va deveni cu siguranta elastic.

  20. Laura spune:

    Alina, multumesc mult ca-ti plac retetele mele. Este de ajuns un pliculet de 7 gr de drojdie uscata iar untul nu trebuie topit ci trebuie sa fie la temperatura camerei.
    Te pupic!! La Multi Ani!!

  21. Laura spune:

    Alexa, cozonacul acesta a foat incercat de extrem de multe persoane din Romania. Chiar eu l-am facut acum 2 ani de Craciun cand am fost acasa cu ingrediente 100% romanesti si a iesit exact la fel. Ingredientele de aici nu difera foarte mult fata de cele de la noi.
    Deci, daca doresti, incearca-l pentru ca-ti va iesi exact ca cel facut cu ingrediente italiene.
    Ai aici linkul spre treccia russa facut de Ina care locuieste in Romania:

  22. Alexa spune:

    Voi încerca, dar am observat o treabă…ai folosit chestii de calitate superioară din Italia. Sigur influențează mult rezultatul. Se poate că nu iese la fel cu ce e pe la noi…

  23. Mira spune:

    Ce dimensiuni are tava pe care ai folosit-o? Eu am o singura tava si cred ca e cam mica. As vrea sa stiu daca trebuie sa-mi cumpar alta. Multumesc.

  24. Anonymous spune:

    Draga Laura,sunt fascinata de toate retetele tale,zi de zi intru pe net numai sa vad ce ai mai postat.sincer,numai tu ma invetzi cum sa prepar toate aceste minunate bucate si pentru aceasta iti multumesc.am facut multe dintre retetele tale,sunt toate absolut delicioase si aproape zilnic incerc cate o reteta de a ta.am incercat si acest cozonac,de doua ori l am facut,mi a crescut frumos,dar cand sa il tai imi dadea impresia de aluat lasat,nu mai e deloc pufos ca la inceput.ma gandeam ca e din vina formei si nu reuseste sa se coaca destul de bine,forma e ca a ta de altfel,respect toti pasii de coacere,nu mai stiu ce sa cred si de aia apelez iarasi la sfatul tau.cum sa il fac ca sa imi iasa pufos? vreau sa il prepar de Pasti,dar parca imi e si frica sa nu fiu iarasi dezamagita.iti multumesc draga prietena,pentru ca pentru mine esti prietena de suflet.cu drag natalia….

  25. Laura spune:

    Mira draga mea, forma mea are 30X11 dar pentru cantitatile din reteta iti recomand 2 forme de 30X11 pentru ca creste destul de mult si poate da pe dinafara.
    Pup!

  26. Laura spune:

    Draga mea Natalia, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale deosebite!!
    Scumpa mea, pot fi doua cauze care duc la un cozonacel care se desumfla in cuptor. Glutinele din faina nu au destula forta ca sa formeze acea retea care da consistenta stabila a aluatului. Acest lucru se intampla cand aluatul nu este framantat cat trebuie. Ca sa-ti dai seama cum arata aceasta "retea", dupa ce termini de framanat, rupe o bucatica mica mica din aluat si intinde-o cu mainile (tragi de bucatica de aluat cu ambele maini). Daca reusesti sa o intinzi pana obtii o foaie subtire transparenta si elastica, atunci aluatul nu mai trebuie lucrat, dar daca se rupe in timp ce o intinzi, mai trebuie inca framantatcam 5-10 minute.
    O a doua cauza ar fi depasirea timpului de dospire. Stiu ca toti avem impresia ca daca lasam un aluat sa dospeasca cat mai mult posibil, obtinem un cozonac mai bine crescut si mai pufos dar nu este adevarat. Cu cat depasim mai mult perioada de dospire cu atat cozonacul se va desumfla in cuptor mai mult. Dospirea finala e impartita in doua etape, si anume, in prima etapa trebuie sa dospeasca afara din cuptor la o temperatura constanta si intr-un mediu ferit de curenti de aer iar a doua etapa a dospirii are loc in cuptor, in primele 5-10 minute de coacere.
    O sa fac un film despre cum trebuie sa lucram corect aluatul pentru ca sunt extrem de multe lucruri de luat in considerare si care greu pot fi explicate verbal.
    Deci, sfatul meu este sa prenlungesti timpul de framantare si sa scurtezi timpul de dospire si nu in ultimul rand sa incerci sa folosesti o faina speciala pentru aluaturi.
    Te pupic cu mare drag si daca mai ai nevoie de ajutor, intreba-ma si-ti voi raspunde fara nici o problema.

  27. Anonymous spune:

    Draga mea prietena,iti multumesc atat de mult pentru aceste minunate sfaturi,mi ai adus un strop de bucurie in suflet de dimineatza.
    Acum sunt pregatita pentru prepararea acestui minunat cozonacel.sper sa imi iasa de aceasta data,desi sunt chiar sigura,caci am langa mine ajutorul sotului meu iubit,ce ma va ajuta la framantat si am si sfaturile tale pretioase de care tin cont cu sfintenie de fiecare data.mai am o intrebare in legatura cu cuptorul,al meu e pe curent,ar trebui sa il tin mai mult la cuptor?
    te pupic cu drag,natalia…..

  28. Anonymous spune:

    Buna Laura,
    Multumim de retetele tale incantatoare.La fac destul de des.Aceasta treccia ma incanta enorm.Am o problema sotul meu vrea multa nuca si rahat,imi e frica ca se va arde nuca si cacaoa dupa ce va fi rasucit.Ce zici?

  29. Laura spune:

    Natalia scumpa mea, cu mare drag!! Inseamna ca suntem doua norocoase pentru ca sotii nostri ne ajuta in bucatarie.
    Si cuptorul meu este pe curent asa ca nu trebuie lasat mai mult decat timpul prevazut in reteta. Trebuie copt pe etajul al treilea, functia traditionala (caldura de jos si de sus) iar daca se bronzeaza prea mult, il poti acoperi dupa primele 15 minute cu o fooaie de aluminiu.
    Pupicei cu mare mare drag si spor la treaba!!
    Ma gasesti aici daca mai ai nevoie de ajutor.

  30. Laura spune:

    Buna Anonim,

    Iti multumesc tare mult ca-ti plac retetele mele. Draga mea, sigur nu se va arde nuca sau cacaoa folosita la umplutura, chiar daca pui mai multa. Dupa primele 15-20 minute de copt, deschizi repede usa cuptorului, acoperi cozonacul cu o folie de aluminu (nu e nevoie sa sigilezi forma ci doar sa pui deasupra cozonacului o folie de aluminiu) si il lasi acoperit pana se coace. In felul acesta, garantez ca nu vei avea probleme cu coptul cozonacului.
    Pup si spor la treaba!!

  31. Anonymous spune:

    Laura, multumesc f mult ptr retete….de cateva zile salivez la retetele tale…….de paste as vrea sa fac cozonacul acesta…….pana acum n-am facut niciodata cozonac, si ma intrebam ce forma ai folosit? ai folosit forma de chec? azi am fost la cumparaturi si am vazut multe forme de chec, dar parca toate sunt f inguste…in poza pe care ai facut-o tu pare marisoara forma.
    Imi poti da cateva sugesti?

    Cristina

  32. sinsdesign spune:

    Am facut patru astazi, urmatorii doi sunt la masina de paine sunt batuti zdravan 🙂
    Multumesc, sunt excelenti! Sarbatori fericite!

  33. Anonymous spune:

    Draga Laura,am facut cozonacul. Nu a fost bun, a fost excelent. Usor de facut (robot), usor de intins, dar cel mai usor a fost de de mincat. A iesit minunat. Frumos cum nu am mai avut pina acum. O singura remarca (la mine) ca nu am pus mai multa nuca. Ar fi fost rasfatul prea mare. Cum spui si tu, fiecare foloseste o anumita faina. Si ouale sint si mai mari si mai mici. Daca e prea moale un pic de faina si totul e ok. Cum se desprinde de pe margine frumos inseamna ca este bine. Se face fff bine in robot. Nu este prima data cind munceste el pentru mine. Va ramine o reteta pentru orice sarbatoare.O reteta de la tine pe masa mea. Sau un pic din tine pe masa multor gospodine. Te pup mult, Nina

  34. Laura spune:

    Cristina scumpa mea, si eu folosesc forme de chec pentru ca nu am gasit din pacate pt cozonac. Formele mele au 30X11cm (30 cm lungime, 11 cm inaltime si cam 7-8 latime).
    Ai mei au niste forme superbe de cozonac si cred ca am sa le fur una cand ma duc acasa.:))

    Pup!!

  35. Laura spune:

    Nina draga mea, multumesc tare tare mult ca l-ai incercat si ma bucur ca ti-a placut acest cozonacel!!
    Te pupic cu mare mare drag!!

  36. Simona spune:

    Cozonacelul este MINUNAT! L-am prestat zilele trecute si.. m-am indragostit iremediabil! Multumesc mult ptr reteta! Pupici

  37. Irène spune:

    Hmmmm, Dein Zopf sieht sehr lecker aus, sehr schöne Bilderfolge,
    damit kann man es ohne Probleme nachmachen,
    Vielen Dank für das leckere Rezept ;o))

    Liebe Grüße
    Irène

  38. Lavinia spune:

    Multumesc mult pentru reteta asta, cozonacul asta l-am facut de Paste, a iesit atat de bun incat nu imi vine sa cred!
    Desi am dat cea mai mare parte de pomana (ca asa fac eu), am mancat si eu putin din el (ca sa nu ma ingras) si a fost tare bun. L-am facut cu putin zahar, nuci prajite si merisoare uscate. Pacat ca nu pot sa va arat pozele, am fost mare artista!
    Din 500 de grame de faina mie mi-au iesit doi cozonaci, unul l-am facut asa cum am vazut aici pe blog, pe celalalt l-am pus intr-o cratita rotunda si a iesit ca un trandafir.
    Multumesc inca o data!

    • Laura spune:

      Sa va fie de bine, Lavinia, draga mea!!
      Tare mult ma bucur ca ti-a reusit!! Daca doresti sa imi arati pozele, mi le poti trimite pe mail: ladamache(@)googlemail(.)com
      Pup dulce!!

  39. Dana spune:

    Cozonacul cred ca iese absolut minunat, de aceea intentionez sa incerc sa il fac si eu pentru Craciun, insa am 2 nelamuriri: 1. se pune sare in aluat si daca da, in ce etapa? Am observat ca sarea nu este mentionata la ingrediente si nici in etapele de preparare, insa din cate stiu eu, sare se pune chiar si in dulciuri 2. am citit mai sus ca se coace pe treapta a 3a, insa nu inteleg daca este vb de a3a treapta de sus in jos sau invers.
    Multumesc pentru reteta si pentru lamuriri, anticipat. De-abia astept sa vina Craciunul ca sa pap treccia! Salutari din Portugalia
    Dana

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, ma bucur ca-ti place cozonacul.
      Se adauga si un sfert de lingurita rasa de sare, dupa ce aluatul a capatat putina consistenta. Sarea se adauga intotdeauna la sfarsit si niciodata in contact cu drojdia, deoarece ii incetineste procesul de actiune.
      Se coace pe al treilea etaj, de jos in sus.
      Am sa merg sa scriu si in reteta acum.
      Pup cu drag si sa-mi spui daca ti-a placut!

  40. Dana spune:

    Laura, multumesc mult pentru clarificari! Cred ca am sa il prepar o data inainte de Craciun, candva pe la sfarsit de noiembrie, ca sa imi ”fac mana” si iti spun atunci cum mi-a iesit.
    Pana atunci, te las sanatoasa si pup cu drag!

    Dana

  41. CuisineStyle spune:

    Une très bonne brioche, je ne connais pas et pourtant je suis russe…lol…merci pour le partage!
    Une petite surprisse pour toi sur mon blog:

    Bisous,
    Carmen.

  42. Natalia spune:

    Buna Laura, am facut ieri acesti minunati cozonaci, sunt extrem de buni, nu am redat forma , am facut cu acest aluat clasicul cozonac cu umplutura de nuca dar vreau sa spun ca de acum renunt la reteta mea de cozonac si o sa o fac doar pe aceasta:)….sunt atat de pufusi…pacat ca nu apuca sa stea cateva zile sa vad daca raman la fel de pufosi si fragezi…Multumesc pentru reteta.

    • Laura spune:

      Draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut cozonacelul.
      Si eu ador reteta asta si abia astept sa o fac de Sarbatori.
      Pup dulce!

  43. bomi spune:

    Ok, am facut si eu treccia russa si cum am zis, am revenit cu pareri…
    Este intr-adevar foarte bun cozonacul acesta, dar… Facand o comparatie, cel al Laurei Vitale este MULT mai pufos si rezista mai mult timp, pe cand acesta s-a „uscat” mai repede.
    Cred ca voi schimba proportia de oua-unt si astfel va iesi mai bun… De fapt, albusurile nu prea au ce cauta in cozonac, il intaresc. As pune doar un ou, sau 2 galbenusuri, si as mari cantitatea de unt, cam la 100-110 g.
    Cam atat am observat… Sunt o perfectionista si nu ma las pana nu obtin un cozonac pe gustul meu.
    Spor la copt!

    • Laura spune:

      Draga Bomi, ma bucur ca l-ai incercat.
      Spor la copt si tie si sper mult sa gasesti un cozonac pe gustul tau.
      O seara minunata sa ai!

  44. Niki spune:

    Un cozonac ft pufos si delicios,l-am facut pt prima data,de fapt acum l-am terminat!Categoric renunt la vechea mea reteta de cozonac.Eu i-am adaugat cacao,esenta de rom si miez de nuca macinat la crema si a iesit o minunatie!Yammi,multumesc pentru ca ne impartasesti minunatele tale retete Laura!
    O seara minunata iti doresc!

  45. Anamaria spune:

    Laura am facut reteta „cozonac cu nuca” anul trecut de craciun folosind intocmai ingredientele.Minunat a iesit! Insa acum de Paste vreau sa fac 2 dinacestia cu stafide si rahat, mi se pare ca se potriveste mai bine aluatul fiind mai pufos decat celalalt care e mai dens mai potrivit cu nuca! Tu sa-mi spui daca am dreptate te rog! Acum vin si intrebarile: pot folosi si aici lapte condensat sau nu recomanzi? Pot adauga stafidele inmuiate inainte, in aluat dupa care sa framant cu totul? Astept raspunsul tau, multumesc!

    • Laura spune:

      Draga mea, nu iti recomand sa folosesti lapte condensat la acest cozonac. Poti pune stafide in aluat si apoi sa-l framanti.
      Se poate umple si acesta cu nuca sau mac. Iese la fel de delicios ca si cozonacul cu nuca.
      Pup cu drag si mult spor sa ai!

  46. ioana spune:

    Buna Laura
    in primul rand iti multumesc pt toate retetele tale minunate si explicate pe intelesul tuturor.
    vreau sa te intreb:
    -acest aluat il pot folosi pt a face pasca cu branza dulce si stafide?
    eu locuiesc in italia ma poti sfatui ce firma de faina sa folosesc sau dc ai alte secrete in privinta ingredientelor de aici..
    iti multumes frumos
    O zi frumoasa!

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, multumes pentru aprecieri!
      Sigur ca poti folosi aluatul ca baza pt pasca. Iti recomand sa folosesti faina manitoba. O gasesti in orice supermarket.
      Te pup cu mare drag!

  47. Anamaria spune:

    L-am facut si eu sa vad cum iese ca sa stiu daca il fac si de paste! Eu am modificat 2 ingrediente si anume am pus 2 galbenusuri si 110gr de unt 85% grasime (ca eu asta inteleg prin unt adevarat). In rest intocmai cum ai scris tu. Iese incredibil de bun, pufos si gustos. Il am de 4 zile si are o consistenta usor umeda, nu s-a intarit nici macar coaja la el. Eu l-am facut cu rahat, dupa ce bineinteles l-am uns cu crema aceea de unt si zahar pudra in care am pus esenta de rom. Face minuni aceasta crema. Multumesc Laura, am sa fac de Paste 4 cozonaci.

  48. ioana spune:

    Buna Laura,am o nelamurire:dc folosesc faina manitoba o folosesc in totalitate sau in combinatie cu alta faina?(am vazut k la reteta de cozonac ai sfatuit pe cineva sa o combine)
    multumesc
    O zi buna

  49. Liliana Chisinau spune:

    Draga Laura, vreau sa iti multumesc enorm pentru retetele tale! Sunt absolut fantastice! Iar pozele, o minunatie! Sunt indragostita de blogul tau. In fiecare seara mai citesc cate ceva din el, e ca povestea inainte de culcare! 🙂 Esti o Femeie de aur! Atata indemanare si talent zau ca nu am mai vazut! De rabdare nici nu mai zic, sa raspunzi si sa explici fiecarui in parte, chiar trebuie sa fii un om bun si cu suflet mare! Tot mai rar asa oameni! Din pacate!
    Ieri am facut pasca cu ciocolata, a crescut foarte frumos si e puhava, puhava! Dar, un pic in jurul branzicii nu s-a copt aluatul si a ramas ca o fasiuta cleioasa! Trebuia sa-l mai tin la cuptor sau sa fac amestecul de branzica mai ” uscat”? Ca testul cu scobitoarea l-am facut, a iesit uscat, uscat!
    Si maine vreau sa fac acest cozonac, dar am o intrebare? E pentru doua forme 30×11? Deci, daca am doar una, folosesc jumatate din ingrediente? Si inca ceva, am vazut la magazin o forma de 20×35 si inaltimea 8cm. Pot pune ambele cozonace alaturi?
    Multumesc din suflet! Sa-ti dea Domnul putere sa mai faci asa minunatii culinare si sa te imparti cu noi!:)
    Cu mare respect, Liliana!

    • Laura spune:

      Liliana mea draga, multumesc din suflet pentru aprecieri!
      Ma bucur tare mult ca ti-au placut retetele incercate si imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Am avut o perioada foarte agitata si abia acum am apucat sa raspund comentariilor primite.
      Draga mea, ca sa scapi de umezeala formata intre branzica si aluat, foloseste o branza foarte bine scursa si, pentru siguranta, adauga 1 lingura cu pesmet pe deasupra blatului, inainte de a adauga stratul de branzica.
      Draga mea, eu am folosit o forma de 30X11 si mi-a dat pe dinafara. De aceea, te sfatuiesc sa folosesti trei sferturi din ingrediente, nu jumatate, pentru o singura forma. Calculezi restul ingredientelor pentru 400 g faina. Daca nu te descurci, sa imi spui si iti fac eu calculul.
      Sigur poti introduce ambele forme in cuptor, atata timp cat formele au aceeasi dimensiune.
      Pup cu mare drag!

      • Liliana Chisinau spune:

        Multumesc din suflet pentru sfaturi, asa o sa fac data viitoare pasca.
        In schimb, treccia russa mi-a iesit perfect, sa nu ma complic cu calculele am facut doua, le-am pus intr-o tava mare, unse bine intre ele.
        Ce sa zic? Sambata seara le-am facut si luni dimineata la cafeluta nu mai era nici o faramitura! Una cu unt si zahar, ca in reteta ta, si una cu alune si migdale, ca nu mai aveam nuci. O minunatie, nu altceva!
        Maine ma apuc sa fac tortul cu mousse de fructe de padure si crema de whisky. Se intoarce mama din vacanta si vreau sa o intilnesc cu ceva gustosel!
        Inca o data, iti multumesc din suflet! Imi esti tare draga!

  50. comlosan spune:

    este foarte bun acest cozonac,l-am facut si de Pasti si azi l-am refacut.multumesc pt reteta,defapt pt toate retetele tale.

  51. Adriana spune:

    Felicitari si multe multumiri pentru retele minunate pe care nu le pui la dispozitie. Eu am incercat cateva si de fiecare data am fost foarte placut suprinsa de rezultat….cozonacul acesta insa m-a castigat pe 1000 de ani….daca esti mamica cu bebe mic , cum sunt eu, si cu putin timp la dispozitie…daca iti doresti sa faci cel mai gustos, pufos, aratos cozonac..iata reteta ideala….Multumesc.

  52. Nico spune:

    Servus, eu nu am mai facut cozonac pina acum si tare imi doresc sa fac reteta aceasta, dar am nevoie de putin ajutor. Va rog sa imi spuneti daca pot folosi faina ungureasca BL 55, si daca aceasta nu este buna, va rog mult sa imi recomandati o faina potrivita. Multumesc.

    • Laura spune:

      Draga mea, nu cunosc faina BL55, dar iti pot recomanda o faina speciala pentru cozonac. Foarte buna este faina Grania, pentru cozonac, in punga verde.

  53. Nico spune:

    Multumesc mult pentru raspuns. Azi am cumparat 2 forme de cozonaci si faina recomandata de tine. Maine il prestez si revin cu detalii. Sper sa am parte de norocul incepatorului si sa imi iasa ok :))))

  54. Nico spune:

    Buna seara,
    din nefericire nu mi-a iesit…. Acum l-am scos din cuptor si nu stiu ce gust are, dar nu a crescut mai deloc, iar aluatul era fffff moale si lipicios dupa prima dospire. Eu l-am framantat si dospit in masina de paine. Abia l-am intins cu mainile ca de sucitor nici vorba. Sper ca data viitoare sa iasa !!! :))) Multumesc ptr reteta si sfaturi.
    Cu drag, Nico

    • Laura spune:

      Draga mea, imi pare tare rau ca nu ti-a iesit.
      Daca vrei sa il refaci, te sfatuiesc sa adaugi 2-3 linguri de faina in plus.
      Nu toate tipurile de faina au aceeasi capacitate de absorbtie a lichidelor. De aceea, daca si data viitoare aluatul iese moale, adauga faina si framanta pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana. Important este sa nu adaugi faina suplimentara toata deodata, ci treptat, lingura cu lingura.
      Te pup cu drag!

  55. Adriana spune:

    Buna Laura,

    Am facut aceasta reteta de acest Paste. Parintii si bunica mea au fost incantati, mai ales bunica care este foarte pretentioasa cand vine vorba de cozonaci. Iti multumesc mult! Iti ador site- ul si mereu gasesc aici ceea ce imi place! Te pup si mult succes in continuare.

    • Laura spune:

      Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur tare mult ca v-au placut cozonacii.
      O imbratisare calda bunicii tale!
      Te pup.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Aura, daca vrei sa framanti aluatul la masina de paine, pui in cuva masinii ingredientele in urmatoarea ordine: lapte, zahar, unt, oua, zahar vanilat, arome, sare, faina. Faci o mica gaura in centrul fainii unde adaugi drojdia sfaramata.

  56. Cristina spune:

    Va rog transmiteti, daca atunci cand folosesc umplutura cu nuca mai trebuie uns cu crema aceea de unt si zahar?! Multumesc si felicitari pentru ceea ce realizati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor