Risotto cu piure de morcovi, reteta italiana simpla
Risotto cu morcovi, mai exact cu piure de morcovi, este o reteta delicioasa, lejera, gata in maxim 20 de minute. Dupa mesele bogate de sarbatori este binevenita o astfel de reteta, nu-i asa? Daca aveti micuti care nu sunt prieteni cu morcovii, incercati aceasta reteta de risotto, sunt convinsa ca le va place foarte mult.
Pentru risotto eu am ales orezul Arborio. Este foarte important sa alegem corect tipul de orez pentru acest preparat. Puteti alege Arborio, Carnaroli, Vialone nano, Roma, Sant’Andrea, dar sa nu folositi niciodata orez pentru sarmale sau orez basmati.
Orezul Arborio are boabele rotunde, sidefate si este bogat in amidon. Ramane al dente chiar si dupa o gatire lunga.
Pentru risotto, folosim 80 g de orez pentru fiecare persoana. Daca sunteti mai pofticiosi, puteti pune si 100 g, dar catitatea corecta este de 80 g.
Va propun sa incercati si urmatoarele retete de risotto:
Asadar, va invit sa incercati acest risotto cu piure de morcovi, o sa vedeti cat este de gustos.
Risotto cu morcovi – Ingrediente (2 persoane)
- 160 g orez Arborio
- 100 g morcovi (cantariti dupa curatare)
- 2 linguri ulei de arahide
- 30 ml vin alb sec
- 10 g unt (pentru sotat)
- 1 salota sau 1/2 ceapa mica
- 400 ml supa vegetala fierbinte
- 40 g parmezan ras + 20 g unt (pentru prepararea finala)
- piper proaspat rasnit
- sare dupa gust
Risotto cremos, reteta italiana – Preparare pas cu pas
- Curatam morcovii si ii taiem in bucati potrivite. Ii punem intr-o cratita, adaugam apa cat sa ii acopere si o 1 lingurita de sare. Ii fierbem pentru cca 15 minute.
- Dupa ce au fiert, ii scoatem din apa, ii punem in blender, adaugam 3-4 linguri din apa in care au fiert si ii pasam pana obtinem un piure fin.
- Tocam marunt salota sau ceapa. Punem 10 g de unt si 2 linguri de ulei intr-o tigaie, pe foc mic, si adaugam salota. Cand s-a inmuiat, adaugam orezul, amestecam si sotam 1-2 minute.
- Adaugam vinul si amestecam. Dupa ce alcoolul s-a evaporat (cca 1 minut), punem piureul de morcovi si amestecam.
- Dupa inca 2-3 minute, incepem sa adaugam supa fierbinte, polonic cu polonic.
Adaugati supa treptat. Cand vedeti ca orezul a absorbit supa, mai adaugati un polonic. Continuati sa adaugati supa pana cand orezul este al dente (fiert, dar cu o consistenta usor crocanta).
- Stingem focul, adaugam parmezanul ras, 20 g unt si piperul macinat.
Eu nu mai adaug sare. Parmezanul este suficient de sarat pentru mine, dar, daca doriti, mai puteti pune sare.
- Punem risotto in farfurii, adaugam piper proaspat macinat, aschii de parmezan si servim imediat. Pofta buna!