Pappardelle cu ragù de mistret – Reteta traditionala italiana
Ragù-ul de mistret este foarte popular in Umbria si chiar daca de obicei se serveste cu strangozzi, un tip de paste facute din apa si faina, eu astazi l-am savurat impreuna cu o portie de pappardelle de casa, proaspete si delicioase.
Si pentru ca un ragù gustos cere ingrediente de calitate, am folosit o conserva de rosii intregi decojite SunFood, un produs 100% natural.
Ingrediente – Pappardelle cu ragù de mistret
Ingrediente Pappardelle
- 400 g faina
- 4 oua
- 1 lingurita sare
Ingrediente Ragù de Mistret
- 1 kg carne tocata mistret (pulpa)
- 200 ml vin rosu demisec de buna calitate
- 40 g unt
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 tulpina telina
- 400 ml suc de rosii
- 400 g rosii decojite SunFood
- 1/2 cana supa vegetala/apa calda
- 1 lingurita salvie tocata
- 1 foaie dafin
- 1/2 lingurita ienibahar praf
- 1/2 lingurita rasa scortisoara
- 1 lingurita rasa zahar
- sare
- piper macinat
- piper boabe
Mod de preparare pappardelle
- Punem faina pe planul de lucru, facem o gropita in centrul ei si adaugam cele patru oua, usor batute cu o furculita.
- Aducem faina de pe margini peste oua si amestecam, la inceput cu furculita, incet si cu grija pana cand aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi incepem sa framantam pana cand obtinem un aluat compact.
- Invelim aluatul intr-o folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca 45 de minute la temeperatura camerei.
- Pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intindem aluatul intr-o foaie groasa de cca 0,4-0,5 cm.
- Il lasam sa se usuce cca 30 de minunte, dupa care il rulam. Cu un cutit foarte bine ascutit, taiem pappardelle (1,5 – 2 cm latime).
- In cazul in care dorim sa le congelam, formam mici cuiburi de pappardelle, le asezam pe o farfurie si le introducem in congelator pentru cca 20 minute. Dupa aceea, le introducem in pungi, le inchidem bine si le congelam.
Mod de preparare ragù de mistret
- Tocam ceapa marunt, taiem morcovul si telina in cubulete foarte mici.
- Punem untul intr-o cratita incapatoare si cand acesta s-a topit, adaugam legumele tocate. Le calim 1-2 minute, apoi adaugam carnea tocata, amestecam bine si le calim pana cand carnea isi schimba culoarea.
- Adaugam vinul rosu si dupa ce alcoolul s-a evaporat complet, adaugam sucul de rosii, rosiile conservate tocate marunt si supa vegetala.
- Adaugam foaia de dafin, scortisoara, ienibaharul, piperul si piperul boabe, salvia, sarea si zaharul. Nu adaugati prea multa sare deoarece sosul va scadea si exista riscul sa obtineti un ragù mult prea sarat.
- Acoperim cratita cu capac si lasam ragù-ul sa fiarba, la foc foarte mic, pentru 4-5 ore.
- Consistenta finala nu trebuie sa fie densa, asa ca daca sosul scade prea mult, mai adaugati supa vegetala sau apa.
- Punem o oala cu apa la fiert, adaugam 1 lingurita de sare si 1 lingura cu ulei de masline si cand incepe sa fiarba, adaugam pastele. Le fierbem pentru 2 minute, nu mai mult.
- Punem 1 polonic de ragù ( sau mai mult, in functie de cate paste pregatim) intr-o tigaie de teflon pe foc foarte mic. Adaugam pastele bine scurse si le amestecam 1 minut, pe foc mic, cu ragù-ul.
- Servim pappardelle -le u parmezan ras pe deasupra.
Pofta buna!
Vai Laura arata super !!!, eu mor dupa paste cu sos mai ales cele facute in casa ,numai ca eu nu ma pricep la facut paste ..le-ai rulat cu facaletul sau la masina speciala de paste …reteta e delicioasa ,daca nu am mistret pot folosi pulpa de porc? Happy Valentines Day!
Alina, draga mea, tare ma bucur ca iti plac!
Sigur ca poti inlocui mistretul cu porc. Daca vrei un ragù nu foarte gras, foloseste cantitati egale de vita si porc.
Pup cu drag!
Un adevarat rasfat culinar!!!Arata grozav!!
Haplea, ma bucur mult mult ca iti plac!
Foile se intind de jumatate de cm grosime sau de jumatate de mm?
Oana, draga mea, se intind la 3-4 mm, maxim 5 mm.
Te pup!
Bune tare de tot! Am folosit carne de vitel si tot gustoase au fost!