Reteta italiana de pizza crocanta rapida fara drojdie
Daca va place pizza crocanta, va propun o reteta delicioasa si rapida de pizza fara drojdie.
Nu stiu daca voua vi s-a intamplat sa va lipseasca drojdia din casa exact in momentul in care trebuie sa faceti pizza, dar va spun sigur ca nu este deloc placut sa constati ca nu exista prin niciun coltisor al frigiderului.
Si atunci ce facem? Facem o delicioasa pizza fara drojdie.
Blatul este crocant si subtire, iat topping-ul poate varia in functie de preferintele fiecaruia dintre noi.
Eu am ales un topping pe baza de peste, preferatul meu. Am folosit o delicioasa conserva de sardine in sos de rosii SunFood.
Ingrediente – Pizza fara drojdie (4 pizza de 30 cm)
- 500 g faina
- 250 ml apa
- 1 lingura iaurt (cca 15 g)
- 10 g sare
- 30 ml ulei de masline
Ingrediente topping 1 pizza
- 1 conserva sardine in sos de rosii
- 1 ceapa mica
- 1 lingura ulei de masline
- 5-6 masline
- oregano
- 1 rosie medie
- parmezan
- 1-2 linguri suc de rosii
Mod de preparare aluat pizza
- Punem 250 g faina intr-un vas, adaugam 250 ml apa, uleiul, iaurtul, sarea si amestecam. Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca 30 minute (in acest timp glutenul se dezvolta, iar aluatul va deveni mai elastic si mai usor de lucrat).
- Dupa 30 de minute, adaugam treptat restul fainii si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si elastic.
- Impartim aluatul in 4 portii egale. Dam o forma rotunda fiecarei portii de aluat, apoi le aplatizam putin. La acoperim cu folie alimentara de plastic sau o carpa de bumbac usor umeda si le lasam inca 30 minute.
Mod de preparare topping
- Taiem ceapa julienne si o calim intr-o lingura de ulei de masline pana se inmoaie. Adaugam sardinele si sosul din conserva si le zdrobim cu o furculita. Adaugam oregano dupa gust si maslinele taiate in feliute subtiri.
- Lasam pe foc mic inca 2 minute maxim, stingem focul si lasam topping-ul sa se raceasca complet.
Mod de preparare pizza
- Intindem o portie de aluat, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 0,3 cm grosime si o punem in forma de pizza.
- Ungem pizza cu sucul de rosii, iar pe deasupra adaugam topping-ul rece. Putem adauga si pulpa unei rosii proaspete, taiata in cubulete mici.
- Coacem pizza in cuptorul preincalzit la 250°C pentru 8-10 minute. In ultimele 2 minute, scoatem rapid pizza din cuptor, adaugam parmezan ras din belsug (eu la prima pizza, cea din imaginea de mai sus, am pus din greseala parmezanul de la inceput, dar este mult mai bine sa-l puneti inainte cu 2 minute de-a scoate pizza din cuptor).
- Dupa ce o scoatem din cuptor, o mai pudram, daca dorim, cu parmezan ras si o stropim cu putin ulei de masline.
Pofta buna!
Sfaturi
- Nu sariti peste niciuna dintre cele doua perioade de repaus ale aluatului. Sunt esentiale daca dorim un aluat elastic si usor de manevrat.
- Nu folositi un topping prea bogat. Aluatul este destul de subtire si un topping abundent ii poate modifica consistenta finala. Ingredientele pentru topping nu trebuie sa fie foarte umede (le scurgeti bine inainte sau le caliti cateva minute intr-o tigaie).
- Folositi o forma speciala pentru pizza, prevazuta cu gauri in partea inferioara. In acest fel, caldura este distribuita in mod corect si pizza va rezulta crocanta.
- Dupa cele 10 minute de coacere, marginile pizzei pot rezulta destul de colorate. Este un lucru normal si nu influenteaza intr-un mod negativ gustul final.
O idee minunata!!!Abia astept sa incerc blatul! Imi place la nebunie cand iese crocant!Pup!
Pup cu drag, Licuta!! Tare ma bucur ca-ti place si sunt convinsa ca o sa-ti iasa o minunatie de pizza!
merge si cu ton maruntit in ulei plus busuioc si cimbru
Sigur ca da, Viorica, draga mea!
Pup!
Buna Laura!
Am sa incerc neaparat aceasta reteta de aluat, imi place ca e fara drojdie:)
P.S. pozele sunt foarte reusite 🙂
Multumesc mult, Gusturi ci Culori!
Ma bucur tare mult ca-ti plac pozele si reteta.
Arata super si sunt convinsa ca este delicioasa.Te rog Laura,spune-mi unde gasesti aceste conserve,Sun Food? Multumim pentru toate retetele.
Liliana, draga mea, conservele se cumpara din magazinul lor online:
Pup cu drag!!
Incerc si eu, desi rar mi se intampla sa raman fara drojdie, pentru ca eu cumpar drojdie de bere, o portionez 20-25 gr si o pun in congelator.
Oricum ideea este excelenta si cred ca eu o voi incerca si cu carne.
Ani, draga mea, ma bucur mult ca-ti place!
Pup!
Arata gozav . Sunt mare amatoare si de pizza si de preparate fara drojdie .Dar te rog sa imi zici daca ramane pentru a doaua zi ,blatul e doar crocant ca la inceput sau e cam tare?
Succes in continuare cu blogul ,e tare fain.
Victoria, draga mea, blatul nu se intareste a doua zi. Se inmoaie putin, dar nu exagerat de mult.
Pup cu drag!
Am uitat sa te intreb daca pot inlocui sardinele cu peste congelat, gatit in prealabil?
Ani, sigur ca da. Poti folosi si peste congelat.
Pup!
Chiar ca e o idee minunata si ma bucur sa aflu ca se poate face di asa aluatul de pizza!
Toppingul e si pe gustul meu, delicios. O voi face si eu.
Te pup.
Draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place reteta!
Pup si eu!
Am facut dupa reteta si mi_a iesit crud aluatul. Si am tinut mai mult de 10 min la cuptor? Aveti idee de ce?
Aluatul de pizza fara drojdie trebuie sa aiba 3mm grosime, nu mai mult. Daca a iesit crud, inseamna ca l-ai intins prea gros.
Minunata!
Paradis, ma bucur mult ca-ti place!
Pup!
Se poate face aluatul si fara iaurt (eu sunt vegana) sau ce sa pun in loc? De asemenea in loc de faina alba pot sa folosesc faina neagra? stiu ca se intareste mai mult faina neagra decat cea alba insa chiar vreau sa mananc sanatos si faina alba nu e sanatoasa. Multumesc
Sigur ca da! Se poate exclude din reteta fara nicio problema.
Iti recomand sa folosesti o cantitate mica de faina neagra, eventual 30-40% faina neagra si restul faina alba.
Cu mult drag! Sa imi spui cum a iesit cu faina neagra, daca o incerci.
Exceptionala! Am facut-o azi, nu cu peste, ci cu prosciutto, si a iesit delicioasa! Ba, mai mult, mi-a ramas putin aluat si l-am copt simplu-a iesit ca o lipie crocanta. Multumesc si din partea fetelor mele! Extraordinare poze, ca de obicei!
Mihaela, tare ma bucur ca ti-a placut!!
Pup cu mare drag! Sa-ti fie de bine!
Laura draga, de unde ti-ai cumparat tavita asta speciala pt pizza? Multumesc.
Deea, draga mea, am cumparat-o din Germania, dar sigur se gaseste si in Romania.
Pup cu drag!
Vreau sa fac reteta in dupa-amiaza asta, spune-mi te rog daca aluatul rezultat este suficient pt o tava standard dreptunghiulara de aragaz. nu am tavita speciala.. ms.
Deea, scuza-mi raspunsul intarziat. da, este suficient pentru tava de aragaz. Aluatul trebuie intins foarte foarte subtire, deci este suficient.
Pup!
Ce diametru are tava de pizza si daca vreau sa o fac mai groasa si sa nu fie crocanta ,imi place ca nu este drojdie in ea
Maria, draga mea, asa cum am scris in dreptul ingredientelor, poti face 4 pizza de 30 cm fiecare.
Nu te sfatuiesc sa intinzi foaia groasa pentru ca o sa ramana cruda si asta din cauza ca nu exista niciun agent de crestere in aluat.
Am incercat pentru prima oara acest tip de aluat.
Am pus si o cantitate mica de tarate si l-am copt pe piatra de pizza (in lipsa de tava speciala cu gauri). L-am intins cat de subtire am putut deoarece atunci cand incercam sa il intind si mai mult am observat ca incepea sa se rupa.
Mie nu mi-a iesit crocant insa a iesit buna pizza asa ca o sa-l mai incerc!
Draga mea, ma bucur ca ti-a placut.
Daca vrei sa iasa crocant, aluatul trebuie sa fie intins foarte subtire si sa nu adaugi tarate.
Pentru fiecare pizza cate o conserva de peste? Credeti ca o conserva de peste in ulei, nu in sos de rosii, ar fi ok?
Draga Alla, da, trebuie sa folosesti cate o conserva pentru fiecare pizza. Sigur, poti inlocui sardinele cu o conserva de peste in ulei. Asigura-te ca scurgi foarte foarte bine pestele inainte de a-l adauga peste blat.
Bună. Cantitatea de mai sus a aluatului? E pentru 4 pizza?
Buna, Elena. Da, ingredientele sunt pentru 4 pizza, fiecare de cate 30 cm diamteru.
Salut. multumesc pentru reteta. Totusi am o intrebare ,pot folosi chefir in loc de iaurt?
Petre, poti incerca. Eu nu am facut-o pana acum cu chefir, dar nu cred ca se va schimba consistenta.
Buna Laura! am incercat aceasta reteta de mai multe ori, si de fiecare data ajung la un final asemanator, gustul e bun dar blatul niciodata nu se rumeneste, deja preparatele de pe pizza se rumenesc bine dar blatul e abea abea copt, si nu e vorba de cuptor, ca la alte mincaruri nu am probleme!
Draga mea, blatul nu este copt sau nu este rumen pe margini?
Mie mi a iesit perfect….chiar daca nu am tava expres pt copt pizza….familia a devorat tot😊😊😊😊
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna Laura, si eu am incercat reteta. Din pacate aluatul nu se coace. Il tin in cuptor pentru peste 20 min si degeaba. Cat de subtire trebuie facut sa se coaca in timpul de 8-10 min la temperatura de 250? De asemenea, daca dupa acest timp, aluatul este inca necopt, ce optiuni recomanzi? Multumesc frumos!
Draga mea, asa cum am scris in reteta, aluatul trebuie sa aiba 3 mm grosime, deci foarte foarte subtire, ca cel pentru paste.
Draga mea, asa cum am specificat in reteta, aluatul trebuie sa aiba 3-4 mm grosime, nu mai mult.
Dezamagita si eu… Nu e ce trebuie.. Nu are nici o legatura cu blatul de pizza…
Anca, nu este un blat de pizza clasic. Nu folosim niciun agent de crestere, normal ca nu seamana.
In Italia, acest blat este foarte popular, crocant si subtire, merge de minune cu orice topping. Daca nu iti place, gasesti pe blog o multime de retete de pizza, cu drojdie.
Sincer am folosit aceleași cantități si recomandări si,.. sunt dezamăgit. Personal mie nu îmi place aluatul asta. Precizez ca am copt pizza la.cuptor pe lemn .1stea
Cosmin, depinde de gusturi.
Buna Laura,
Aluatul se poate lasa la frigider 24 ore ? Multumesc