Retete culinare Prajituri – Turta Dulce Pufoasa pentru Craciun
Turta dulce este una dintre retetele caracteristice sarbatorilor de Craciun. Si daca anul trecut v-am propus reteta de biscuiti de turta dulce, anul acesta va invit sa incercati o delicioasa reteta de turta dulce pufoasa si parfumata.
Reteta de turta dulce este foarte simpla, iar rezultatul este mai mult decat delicios.
Stiti ce iubesc eu la turta dulce? Aroma delicioasa care se raspandeste in casa in timp ce se coace. Miroase a Craciun, a cadouri, a iarna. Asadar, daca si voua va place varianta pufoasa a turtei dulci, va recomand aceasta simpla reteta.
Vezi aici cum se prepara condimentele pentru turta dulce.
Neaparat sa incercati si reteta de turta dulce italiana, Mostaccioli, seamana foarte mult cu turta dulce romaneasca, doar ca glazura este de ciocolata. Click pe poza de mai jos pentru reteta.
Ingrediente – Turta dulce pufoasa (forma rotunda de 28 cm)
- 500 g faina
- 400 g zahar
- 100 g miere
- 3 linguri cacao (30g)
- 15 g mix condimente pentru turta dulce
- 1 plic praf de copt (7g)
- 500 ml lapte
- 4 linguri ulei
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare – Turta dulce pufoasa
- Intr-un vas incapator, amestecam faina, zaharul, cacaua, praful de copt dat prin sita, sarea si condimentele.
- Amestecam laptele cu mierea si il punem pe foc. Cand mierea s-a topit complet, stingem focul si lasam laptele sa se raceasca, apoi il amestecam cu cele 4 linguri cu ulei.
- Adaugam laptele peste ingredientele solide si amestecam pana la completa omogenizare.
- Tapetam o forma de 28 cm cu unt si faina (am folosit o forma cu gaura la mijloc, dar puteti folosi chiar si o forma dreptunghiulara daca doriti).
- Adaugam aluatul de turta dulce in forma tapetata.
- Introducem turta dulce in cuptorul RECE, apoi ii reglam temperatura la 170°C. Coacem turta dulce pentru 30-35 minute. Inainte de-a o scoate din cuptor, o intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, o scoatem din cuptor, daca iese un pic umeda, o mai lasam cca 5 minute la copt.
- Scoatem turta dulce pufoasa din cuptor si o lasam sa se raceasca.
- Putem pudra turta dulce cu zahar sau putem alege o glazura de ciocolata sau zahar pudra si lamaie sau portocala. Eu am topit cca 125 g ciocolata la bain-marie si dupa ce turta dulce s-a racit complet, am glazurat-o cu ciocolata topita, foarte discret calduta.
- O taiem dupa ce glazura se intareste complet si o servim cu multa pofta.
- Turta dulce pufoasa este delicioasa si foarte simplu de facut! Spor la gatit!
Capodopera, am ramas fara cuvinte! Am notat-o, seara frumoasa!
Anca, draga mea, tare ma bucur ca-ti place!
Pup dulce!
Buna ziua D-na Laura! As vrea sa va intreb daca as putea adauga in compozitie fructe confiate, cum ar fi caise si bucati de coaja de portocala caramelizata, merisoare, stafide, alune?
Poti incerca, dar aluatul este foarte fluid. Tavaleste fructele prin faina inainte sa le adaugi in aluat.
Excelenta ! Azi fac a doua oara…prima a fost glorioasa😃
Sa va fie de bine, draga mea!
Superba! Sper sa reusesc si eu sa o pregatesc in weekend. Se pune si piper? M-ai surprins….
In rest.. toata admiratia mea. Superbe fotografii.
Arata absolut superb si pun pariu ca e delicioasa!
Am sa incerc si eu reteta ta, si asa Iulia imi tot cere turta dulce si aici e scumpa.
Sofia, draga mea, sper tare mult sa iti placa!
Pup cu drag!
Arata absolut minunat!
Alina, scumpa, ma bucur mult ca iti place!
Pup!
E o frumusete! Nici nu-ti vine s-o mananci. E buna pentru un exercitiu de admiratie!
Camelia, draga mea, tare ma bucur ca-ti place!
Pup cu drag!
Yuuumy! Asa turta sa tot papi fara sa te gandesti prea mult la diete 🙂 Pup
Buburuza, draga mea, asa e! manaci fara sa te gandesti la diete, asta e clar.
Pup dulce!
Draga Laura,retetele tale sunt absolut fabuloase,am incercat si eu câteva.delicios!dar am o problema:nu-mi iese pandispanul,niciodată!nu stiu ce sa mai fac.am incercat in fel si chip,am ascultat sfaturile vecinelor…nu reușesc.dar am făcut alte bunatati de pe blogul tau si mă bucur ca te-am găsit .sărbători fericite!
Codruta, draga mea, ma bucur tare mult ca ai incercat si ca ti-au placut retetele mele.
Ai incercat si reteta mea de pandispan?
https://www.lauraadamache.ro/2009/11/retete-pentru-incepatori-pandispan.html
Arata perfect pe masa de Sarbatori!
Laura draga, iti urez din suflet Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si sa ne auzim cu bine!
Te pup <3
Angi, draga mea, tare ma bucur ca iti place!
Pupicei dulci si un 2013 plin de fericire si realizari!
Laura dragă, mixtul de condimente îl alcătuim după gustul nostru?? Sau în părţi egale?? Cam, cât să păstrez turta dulce şi în ce?? Mulţumim din nou pentru minunatele reţete!! Eu una, sunt foarte mândră că pot să reproduc câte ceva dintre minunăţiile pe care tu le împărtăşeşti cu noi!!! Te pupic dulce şi Sărbători cât mai frumoase, aşa cum le doriţi voi!!!!! Crăciun Fericit!!!
Georgeta, draga mea, mixul se alcatuieste dupa gustul personal. Nu trebuie sa contina toate condimentele folosite de mine si nici sa fie in parti egale.
Se patreaza pentru cca 5-6 zile, intr-un recipent de plastic cu capac ermetic, special pentru prajituri, sau intr-o punga de plastic.
Pup cu drag si Sarbatori fericite si tie!
Off, ce bine arata. Mi-ai facut o pofta….
Irina, draga mea, tare mult ma bucur ca iti place!
Pup cu mare drag!
E grozava si ce culoare frumoasa are!! Laura, esti minunata! Pup
Poli, scumpa, ma bucur ca iti place!
Pupicei dulci dulci!
E fara nici un ou tura dulce?
Oricum arata senzational
Andreea, nu se pune niciun ou in aluat!
Pup si ma bucur ca-ti place!
Arata superb!As dori sa o fac dar tava cu gaura in mijloc nu am numai de 26 cat sa scad din ingrediente?Va pup!
Raluca, draga mea, nu trebuie sa scazi din ingrediente daca o faci intr-o tava fara gaura de 26 cm.
Pup cu mare drag!
In sfârșit o reteta perfecta de Turta dulce. Felicitări! Multe esuari am avut pana sa intru la tine pe blog. Aici știu ca găsesc retete corecte si delicioase. Multumesc!
Mare dreptate ai Livia! e plin internetul de retete, insa din cate am incercat, doar cele oferite de Laura imi ies cu succes de fiecare data 🙂
Stelutza, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Ma bucur tare mult ca-ti plac retetele mele!
Pup cu drag!
Livia, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!
Pupicei cu mare drag!
Iti doresc un nou An plin de sanatate, fericire si impliniri!
Trebuie sa incerc si eu sa o prepar, arata delicioasa, dulce si pufoasa 🙂
Cristina, tare mult ma bucur ca iti place. Este foarte pufoasa si parfumata.
Pup cu drag!
Draga Laura,
iti multumesc pt reteta! iata ce mi-a iesit:
iti urez un an nou minunat!
Stelutza, draga mea, superb ti-au iesit!
Pup cu drag si un 2013 plin de realizari iti doresc!
multumesc! am avut o turta dulce delicioasa de craciun!
Sa va fie de bine, draga mea!
Pup!
Am testat reteta, si sincer mi-a placut ce a iesit. I-am pus chiar si sotului meu la munca, si cand a venit acasa mi-a cerut reteta pt un coleg de munca…Si sa nu mai vorbesc de Ruth, fetita mea de un an si 5 luni, care manaca cot la cot cu mine.
Felicitari pt blog si pt retete.
Draga mea, tare mult ma bucur ca v-a placut!
Pupicei cu drag si sa va fie de bine!
laura, imi poti face o favoare? masori volumul formei (cu apa) pt mine? adica as vrea sa stiu cati ml de compozitie se creaza cu aceasta reteta, sa stiu daca pot folosi o forma de silicon din colectia mea (forma de ursulet neregulata, nu pot s-o masor altfel)
Draga mea, eu am facut turta dulce din jumatate din ingredientele mentionate in reteta si am copt-o intr-o forma de 22 cm. Am umplut-o acum cu apa si au intrat 800 ml. Te pup!
Draga Georgiana, ai facut turta in ursulet, ce cantitati ai folosit si cum a iesit? Am si eu un ursulet si vreau sa fac. Multumesc.
Laura,am făcut-o si eu și a ieşit perfectă.Am adăugat si nuci.Nu-ți vine să te oprești.Mai vreau rețete.
Mihaela, scumpa, sa-ti fie de bine! Sigur mai vin retete noi si la fel de delicioase.
Pup!
Laura, la reteta asta nu trebuie nici un ou?
Draga mea, nu, nu se folosesc oua.
Te pup!
Buna Laura, imi plac foarte mult retele tale. Am facut parte din ele si au iesit minunat, dar nu imi reuseste reteta de turta dulce pufoasa. Am respectat in tocmai reteta si indicatiile tale. Se coace foarte greu… cam 1 ora (testul scobitoarea) si nu iese pufoasa (putin lutoasa). Ce nu fac bine? Te pup cu drag.
Draga mea, daca se coace atat de greu poate fi din cauza cuptorului tau. Ce tip de cuptor folosesti? Pe gaz sau electric?
Ce forma ai folosit? De silicon, teflon, aluminiu?
Pup cu drag! Imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar gasim noi o solutie.
Am cuptor electric. Primele 2 dati am folosit forma de silicon cu gaura in mijloc, iar ultima data am folosit forma rotunda de tort teflonata 🙁 . Te pup.
Draga Laura,
Am ajuns la reteta aceasta tot cautand pe internet variatiuni mai „altfel” ale clasicei turte dulci… Ce caut eu, de fapt, este o reteta in care sa pot incorpora gem la mijloc, asa cum este turta dulce nemteasca, cea din magazin… Crezi ca ar merge sa pun in reteta aceasta niste magiun la mijloc? Sau ai vreo idee cum se poate prepara varianta umpluta de turta dulce?
Multa sanatate iti doresc si pregatiri cat mai frumoase pentru Sarbatorile de Iarna… te admir enorm si site-ul tau este my all time favourite! <3
Cu mult drag,
Carla.
Draga mea, se poate taia dupa preparare si umple cu marmelada sau gem. Din pacate nu am o reteta de turta dulce umpluta.
Te pup cu drag!
si noi am incercat-o si a iesit f f f f f buna!
Multumesc, Laura. Super a iesit turta dulce pufoasa. Desi este prima data cand fac si am avut ceva emotii:))) Pufoasa si gustoasa a fost apreciata de toti cei ai casei. Craciun fericit!
nu prea arata a turta dulce,asa cum stiam eu ca arata….ma asteptam sa vad acele gramajoare acoperite de acea glazura alba si crocanta……
Turta dulce arata ff bine . Abia astept sa o incerc. Am gasit la Kaufland praf de copt special pentru turta dulce. Contine si condimentele enumerate in reteta. Felicitari ptr site Laura este foarte bun(ptr noi cei fara pricepere in ale gatitului) .
Cum ati pregatit glazura de ciocolata?
Cristina, nu am folosit glazura pentru turta dulce, ci ciocolata topita la bain-marie.
Hihi, sunt foarte bucuroasă că am încercat rețeta. Prima oară a facut-o luna asta, pe 5 dec., cadou pentru prieteni de Moș Nicolae.
Săptămâna asta urmează a doua tranșă, pentru vizite înainte de încheierea anului.
Laura, este minunat cum ceea ce faci cu drag se răsfrânge atât de departe, către oameni pe care probabil nu îi vei întâlni niciodată. Zile cu zâmbete!
Draga Lore, ma bucur foarte mult ca ti-a placut reteta!
Sarbatori Fericite iti doresc!
POT REDUCE ZAHARUL DIN TURTA DULCE?
Draga Rodica, poti incerca sa reduci cantitatea, dar nu garantez ca vei obtine acelasi rezultat.
Cu ingredientele din reteta, in niciun caz nu vei obtine o turta dulce foarte dulce. Iti garantez 🙂
Perfecta reteta si indicatiile 🙂 pe mine m-a aranjat ca aveam toate ingredientele in casa, ador retetele simple si in acelasi timp cu un rezultat complicat de bun!
Multumesc!
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna.Ce parere ai daca punem lapte de soia, asa, ca sa fie de post?
Maria, este o idee interesanta. Nu am incercat cu lapte vegetal, dar ar trebui sa iasa.
Draga Laura, se poate transforma reteta in acea forma clasica de turta dulce(gramajoalele invelite in zahar). Daca da, probabil trebuie marita cantitatea de faina? Multumesc mult.
Draga Mariana, nu, aceasta reteta nu se poate transforma in turta dulce pe care o stim noi. Iti recomand aceasta reteta: https://www.lauraadamache.ro/2017/01/mostaccioli-turta-dulce-italiana.html
Este identica cu turta dulce a copilarie. Pot inlocui glazura de ciocolata cu cea de zahar, clasica.
Daca nu ai amestec de condimente pt. turta dulce, in ce cantitate se pune fiecare condiment in parte?
Munltumesc.
Draga Olivia, aici este reteta pentru condimente: https://www.lauraadamache.ro/2015/12/condimente-pentru-turta-dulce.html
Prea mult zahar.
Am facut aseara turta dulce.
Am urmat reteta intocmai.Insa cred ca trei linguri de mix de condimente este prea mult, iar legat de acest lucru nu spuneti proportiile pentru condimentul in sine, separat.
De ce spun acest lucru, fiindca are un gust ciudat-amestecat de amar, si iute care iti ramane pe gat si care este fff.deranjant.
Si nu as mai pune piper.
Acum, fiecare face cum doreste, gusturile nu se discuta.
Insa imi pare rau ca nu o pot manca, chiar daca a iesit pufoasa.