Retete culinare prajituri – Prajitura cu dovleac si ciocolata
Daca va place dovleacul, cu siguranta o sa va placa si aceasta prajitura cu dovleac si ciocolata, deosebit de pufoasa. Am facut-o ieri seara si asa cum am promis pe facebook, astazi va aduc si reteta prajiturii. Am tinut-o in frigider pana astazi si din cauza asta, glazura de ciocolata a „transpirat” un pic. Nu imi amintesc exact cand am inceput sa mananc dovleac, in copilarie nu imi placea decat in placinta cu dovleac, de dovleacul copt, febletea mamei mele, nici nu vroiam sa aud. Insa tati facea cea mai buna placinta cu dovleac pe care am mancat-o vreodata. Cu foi subtiri facute acasa si dovleac calit cu miere. Era divina! Bucataria se imbraca in parfum de toamna cand tati se apuca de placinta. Prajitura cu dovleac de astazi este cel putin la fel de buna ca placinta tatalui meu. Bine, nu seamana deloc cu ea, asta este evident, dar gustul si textura prajiturii imi trezesc aceeasi pofta pe care mi-o trezea placinta tatalui meu.
Ingrediente – Prajitura cu dovleac si ciocolata (tava 18X18 cm)
- 100 g faina
- 50 g ciocolata amara/lapte
- 1/2 plic praf de copt
- 70 g nuci/alune/migdale
- 200 g dovleac copt
- 3 oua
- 75 g unt
- 120 g zahar brun
- 1-2 lingurite de scortisoara
- 100 g ciocolata amara + 25 g unt (glazura)
Mod de preparare – Prajitura cu dovleac si ciocolata
- Curatam semintele dovleacului, il taiem in felii potrivite si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30 minute sau pana cand intepandu-l cu o furculita, aceasta patrunde cu usurinta in pulpa.
- Scoatem dovleacul din cuptor, il lasam sa se raceasca si ii curatam coaja.
- Punem pulpa dovleacului intr-o sita, unde o lasam sa se scurga bine.
- Taiem ciocolata in bucatele potrivite si o punem intr-un vas de plastic. Adaugam faina, praful de copt, scortisoara si nucile macinate (eu nu le-a macinat foarte fin pt ca-mi place sa le simt in prajitura).
- Separam ouale si mixam foarte bine albusurile.
- Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pana obtinem o crema omogena. Adaugam galbenusurile si mixam bine.
- Adaugam si pulpa de dovleac bine racita si foarte bine scursa. Daca dovleacul nu a pierdut toata apa in timpul in care a stat in sita, il stoarcem cu grija si abia apoi il adaugam peste crema de unt.
- Adaugam mixul de faina in crema de unt si amestecam bine.
- Incorporam albusurile bine batute in aluat, amestecand cu grija, de jos in sus,
- Tapetam forma cu unt si faina si adaugam aluatul.
- Coacem prajitura, in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 20-25 de minute. Inainte de a scoate prajitura din cuptor, o intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta, daca iese umeda, o mai lasam la cuptor cca 5 minute.
- O lasam sa se raceasca in tava, apoi o taiem in patratele/dreptunghiuri.
- Asezam bucatile de prajitura pe un gratar si le imbracam partea superioara cu glazura de ciocolata pe care am obtinut-o topind ciocolata, amestecata cu untul, la microunde.
- Dupa ce glazura s-a intarit, servim prajitura cu dovleac si ciocolata. Este deosebit de gustoasa!
Pofta buna!
Oare stii tu ce pofta mi-ai facut cu aceasta prajitura aromata si pe deasupra si cu ciocooo? 😀
Pupici!
Angi, scumpa, ma bucur mult ca-ti place!! Si eu iubesc si ciocolata si dovleacul. Mi-a fost tare greu sa ma abtin la prajiturica asta..:(
Pupicei!!
arata minunat Laura, urmaresc de mult blogul tau si am incercat multe retete minunate. am si eu o intrebare: care sunt dimensiunile tavii pe care le-ai folosit? eu am una din aceea pt cuptor clasica si nu stiu dc merge sau o sa am nevoie de alte cantitati la ingrediente.
Andreea, draga mea, intotdeauna trec in dreptul ingredientelor si dimensiunea tavii.
In acest caz, am folosit o tava de 18X18.
Pup!
Noroc ca am facut placinta ta cu dovleac azi ca de nu,mergeam la nani cu leptopu’ in brate 🙂 Hugs
:))) Draga mea, daca esti fan dovleac, neaparat sa o incerci dupa ce termini placinta. Este bunaaaa foc!
Pup dulce!
Arata bine prajitura si pare a fi gustoasa:) Ador deserturile cu dovleac, incerc neaparat reteta si scriu cum mi-a iesit.
Gusturisiculori, ma bucur mult ca-ti place.
Abia astept sa-mi spui cum a iesit!
Laura, vin cu darea de seama:) Am facut prajitura in forma de muffinsuri. Au iesit foarte delicioase. Oaspetii au fost incantati, copii care nu mananca bostan au cerut sa li se mai dea:) Multumesc mult pentru reteta!
Aici e link-ul cum mi-au iesit mie
O zi buna!
Acum am vazut minunile tale!! Sunt superbe!!
Pup cu drag!
Minunat arata si cred ca e un deliciu!!!Yummy!Pup!
Licuta, scumpa, tare ma bucur ca-ti place!
Pup dulce!
Imi place mult dovleacul si imi place mult si prajitura ta! Dupa cum arata trebuie sa fie un deliciu
Desi nu am putut sa mancam cat am fi vrut din prajiturica, ne-a placut enorm.
Cu siguranta o trec pe lista retetelor care se vor repeta regulat. Bineinteles, cand o sa putem sa ne si bucuram cum trebuie de ea.:)
O zi excelenta sa ai!
Buna, Laura. Am incercat prajitura, a iesit delicioasa! Insa nu a crescut. Trebuie aa creasca? Am respectat teteta intocmai. Multumesc
Ce frumos arata, si ce de arome minunate ai combinat acolo. Laura, fur o bucata din prajitura ta. Pupici!
Poliana, scumpa, doar o bucata??? Eu iti zic ca dupa prima, intra si a doua si a treia la fel de bine.:))
Pup dulce! ma bucur ca-ti place!
Nu ai vizitatori din Olanda?
Parca ei sunt mari consumatori ai unor astfel de alimente, deci daca insiste cu preparate de tot felul ce sunt din dovleac, eu zic ca ai putea sa te faci bucatar in Olanda.
:))) Paula, draga mea, ca sa ajung bucatar in Olanda, ar trebui in primul rand sa fiu bucatar, si in al doilea rand sa locuiesc in Olanda.
Pup cu drag!
Buna seara ,
Ma iertati ca va deranjez asa de tarziu cu acest e-mail.Vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre fetita mea Leontina Nicoleta.Pana acum a publicat ziarele Jurnalul National,Libertatea, Gazeta de Sud, Ziarul Lumina si sau alturat si alte site-uri si bloguri.Dar ne dorim sa luptam in continuare pentru fetita noastra pentru a strange banuti necesari interventiei chirurgicale la ochi.Iar suma stransa pana acum nu este de ajuns pentru a o opera.Si nu dorim sa ne blocam aici.Doar cu sprijinul d-voastra cresc sansele pentru a strange suma necsara de 35.000 de euro in acest pret incluzindu-se operatia si restul cheltuielilor aferente vize,transportul si controalele aferente dupa operatie.
Despre Leontina mai multe informati le gasiti pe:http://leontinanicoleta.blogspot.com/
Va rog frumos sa-mi lasati un e-mail la adresa daca puteti scrie un articol!
Va multumim anticipat!
Violeta, draga mea, ii doresc multa multa sanatate fetitei tale! Sa o ajute Dumnezeu sa se faca bine cat mai curand!
Am atasat bannerul Nicoletei, pe pagina mea special creata pt aceste cazuri, in urma cu 2-3 luni.
Gasesti aici linkul:
Multa sanatate si putere va doresc!
Arata delicios. Trebuie sa fac musai aceasta prajitura. felicitari Laura. Reusesti mereu sa imi captezi atentia cu retetele tale.
Ma bucur tare mult ca-ti place prajiturica!
Daca o incerci, astept sa imi spui daca ti-a placut.
O zi excelenta sa ai!
Laura draga,am facut Sambata cozonacul cu unt si a iesit o bunatate pufoasa,pufoasa.Am adaugat si nuca macinata si cateva bulinute de ciocolata.yami!!Te pupam .
Adriana, draga mea, sa va fie de bine!!
Te pupic cu drag si iti multumesc ca ai incercat reteta!
Ce bunatate de prajitura!Imi place tare mult aroma de dovleac!
Haplea, si eu ador dovleacul!
Il mananc sub orice forma.
O zi excelenta sa ai!
Dovleac si ciocolata…toamna – iarna.Dovleacul imi reaminteste ca este inca toamna tarzie iar ciocolata si scortisoara ma face sa ma gandesc la Sarbatorile de iarna. 🙂
Cosmin, exact la asta m-am gandit si eu.
Un weekend minunat iti doresc si multumesc pentru vizita!
Buna Laura 🙂 Astazi am de gand sa fac aceasta prajiturica si ma intrebam cam cat inseamna 70 g de nuci, asa din ochi? Sa ziceam o ceasca/juma de ceasca de cafea? Nu am un cantar electronic care sa ma ajute asa ca am zis sa te intreb mai bine direct. Multumesc frumos!
Cristina, draga mea, ochiometric, ai nevoie de o ceasca de cafea plina cu nuci.
Pup si sa-mi spui cum a iesit!
Buna Laura! Am facut prajiturica si totul a iesit asa cum trebuia! 🙂 A fost data gata repede, pe principiul putin si foarte bun!
Sa iti fie de bine, draga mea!!
Pup cu drag si ma bucur ca ti-a placut!
Laura, multumesc din suflet pt reteta.
Sunt fan dovleac si pot spune cu mana pe inima ca nu ma asteptam la un gust ata de sublim.
Delicioasa!
Multumesc din suflet pt felul in care impartasesti aceasta arta cu noi
Iulia, scumpa mea, tare ma bucur ca ti-a placut.
E prajiturica mea preferata!
Pup dulce dulce!
Super buna a iesit!!Numai ca are un mare defect….e prea putina!!!
Azi coc restul de dovleac si fac o cantitate mai mare…Pupici …
Diana, asa e, marele ei defect e ca este putina foc!:))
Eu as fi mancat toata tava.
Pup si ma bucur ca ti-a placut!
Am facut si eu aceasta prajitura, ce-i drept un pic imbunatatita, adica am adaugat coji de portocala si bineinteles si mai mult zahar 🙂 . Oricum , numai laude de bine, avand in vedere persoanele care nu funt fani dovleac si au fost de-a dreptul incantati.Pupici!
Sa va fie de bine, draga mea!
Pup
Tocmai am bagat la cuptor prajitura(bine-nteles am dublat cantitatile) si am lins vasele:).Trebuie sa fie delicioasa!Am facut si checul saptamana trecuta si toata casa a mirosit innebunitor,a dovleac si a scortisoara.A fost grozav checul!Imi plac tare mult retetele tale,mi-am propus sa fac de Craciun baigliul tau.
Sa ai o seara frumoasa,e minunat blogul,adevarata sursa de inspiratie!
Claudia, draga mea, ma bucur tare mult ca-ti plac retetele mele.
Pupicei cu drag si abia astept sa-mi spui cum a iesit baigli!
Delicioasa prajitura!!! Intr-adevar toata casa mirosea ametitor! Eu am pus si nuci si migdale si putina esenta de migdale si doar 75 gr de zahar brun din Mauritius, in loc de 120 si mi s-a parut suficient de dulce. De obicei fac jumatate din orice reteta si uneori chiar un sfert. E prima oara cand mi-as fi dorit sa fac o portie dubla 🙂
Multumesc draga Laura pentru inca o reteta minunata!!!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
O intrebare am pentru dvs : in cazul in care nu am unt in casa întotdeauna la dispoziţie ce cantitate de ulei pot sa folosesc? Si daca o sa i punem morcovi in loc de dovleac sa nu vă fie cu suparare…
Catalina, draga mea, folosesti intotdeauna cu 10% -20% mai putin ulei (100 g unt = 80 ml ulei)
Te pup cu drag!
Buna Laura,
trec des pe la tine însa nu apuc mereu sa iți las un comentariu.
Apreciez foarte mult ceea ce faci și ești o sursa continua de inspirație!
Aceasta rețetă este exact ce cautam pentru Halloween: o combinație intre „banalul” dovleac si irezistibila ciocolata. O voi pregăti cu siguranța!
Draga mea, multumesc pentru aprecieri!
Sunt sigura ca o sa-ti placa prajitura. Este foarte foarte pufoasa si pafumata.
Te pup!
200 gr dovleac copt sau 200 gr crud ( inainte de coacere ) ?
Michela, la ingrediente am scris ca este vorba despre dovleac copt, nu crud.
Laura,
Grozava prajitura! Planuiesc s-o pregatesc de Halloween, insa am cateva intrebari… 😀
1. Pot inlocui zaharul brun cu cel alb?
2. Pentru glazura, as prefera ciocolata cu lapte in locul celei amarui. De regula, n-o suport, desi stiu ca e okay in prajituri si deserturi Mi-e teama, insa, ca prajitura va iesi mult prea dulce. Tare mi-ar placea sa aud si parerea ta in aceasta privinta. 😀
3. N-am copt dovleac niciodata (nu sunt fana, dar iubitul meu adora placinta de dovleac, si fiindca Halloween-ul e la doar cateva zile distanta, mi-am zis ca merita sa incerc). Mi-ai putea impartasi modul tau de preparare al dovleacului copt? Doar ca sa ma asigur ca fac totul CA LA CARTE!
Multumesc mult, si felicitari inca o data pentru ce faci!
Pupici,
Corina
Draga mea, ma bucur ca-ti place. Iti raspund mai jos la intrebari:
1. Da, il poti inlocui cu aceeasi cantitate de zahar alb.
2. Iti recomand o ciocolata cu 50% continut cacao, este perfecta pentru glazura prajiturii. Daca folosesti o cioclata gen milka, te sfatuiesc sa reduci cantitatea de zahar de la 120g la 100g.
3. Eu tai dovleacul in felii, curat samburii si le pun in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Coc feliile de dovleac la 180°C, functie traditionala, 45-50 minute. Intepi dovleacul cu furculita inainte de a-l scoate din cuptor. Daca pulpa dovleacului nu opune rezistenta, atunci este copt si il poti spoate din cuptor.
Te pup! Spor la prajiturit!
Cea mai bună și mai fină prăjitura cu dovleac pe care am mâncat-o vreodată. Mulțumesc mult!
Foarte foarte buna.multumesc pentru aceasta reteta minunata
Draga mea, sa va fie de bine! Ma bucur mult ca v-a placut.
Am făcut si eu. Fetița mea urăște dovleacul si nu m-a crezut ca este prăjitură cu dovleac așa că a mâncat cu mare poftă mai departe. Mamei i-am trimis poze si a zis ca sigur am cumpărat prăjitură ca prea arată de patiserie. Mi-a iesit ca si in pozele tale. Noroc ca am avut prea mult dovleac si nu stiam ce sa fac cu el si asa am dat peste rețeta ta. Super delicios. O sa repet. Păcat ca nu pot salva în pdf rețeta. Mulțumesc.
Buna ziua, oare unde este cantitatea de faina necesara? Am mai facut prajitura, este minunata, dar cred ca a disparut cantitatea de faina din lista ingredientelor. Multumesc anticipat!
Draga Elena, nu a disparut. faina este mentionata prima in lista de ingrediente.