Sarmale dietetice in foi de varza murata, o reteta pentru dieta Dukan
Sarmalele dietetice sunt surprinzator de gustoase si spun acest lucru pentru ca, de obicei, cand ne gandim la sarmale, ne gandim automat la carne grasa de porc, putina slaninuta afumata sau costita pentru un plus de aroma si la cateva linguri de smantana adaugata in momentul in care le savuram. Ei bine, da, sarmalutele dietetice nu contin niciuna dintre bunataturile de mai sus, dar va garantez ca sunt absolut delicioase. Au fost o adevarata surpriza pentru noi si, marturisesc fara pic de mustrari de constiinta ca am mancat vreo 6 in prima zi. Cu ardei iute!
Pentru ca nu eram sigura cum sa fac niste sarmale dietetice asemanatoare sarmalelor cu carne de porc, am pus mana pe telefon si am sunat-o pe mami. I-am spus ca imi trebuie o umplutura fara orez si cu carne slaba de vita. Dupa un moment scurt de gandire, mi-a dat reteta matusii mele pe care am pus-o in aplicare, cu cateva modificari, bineinteles. Au iesit atat de bune, incat chiar am ramas extrem de placut surprinsa.
Si pentru ca am vrut sa fie chiar bune bune, am preparat sarmalutele in vasul de lut Romertopf, achizionat din Germania. Daca vreti sa le faceti si voi in vas de lut, trebuie neaparat sa tineti cont de anumite mici aspecte legate de utilizarea vaselor de lut.
- Inainte de utilizare, tinem vasul de lut complet scufindat in apa rece, pentru 30-45 minute. Daca-l folosim pentru prima data, il scufundam in apa rece pentru 1-2 ore.
- Vasul de lut se introduce intotdeauna in cuptorul rece. In caz contrar, datorita socului termic, s-ar putea sa crape si sigur nu ne dorim acest lucru, nu?
- Vasul meu este smaltuit, dar capacul nu. De accea eu folosesc putin detergent cand spal vasul iar pentru capac, folosesc putin bicarbonat si o periuta.
- Dupa ce spalam vasul Romertopf, il lasam sa se usuce foarte bine si apoiil depozitam intr-un loc uscat si aerisit.
Ingrediente – Sarmale Dietetice
- 1 varza mare murata
- 1 kg carne de vita slaba
- 2 morcovi medii
- 1 ceapa mare
- 4 rosii medii
- 1/2 dovlecel mic
- 4-6 linguri de vin alb de buna calitate
- 50 ml apa
- 2 linguri sare afumata
- sare
- piper
- 1 ardei gras rosu mare
- cimbru proaspat
- boabe de piper
- 100-150 ml suc de rosii
- apa
Mod de preparare – Sarmale dietetice
- Asa cum stim, carnea de vita este mult mai slaba decat carnea de porc iar umplutura cu carne de vita pentru sarmale, trebuie „imbogatita” astfel incat sarmalele sa nu iasa compacte si cu un gust nu tocmai invitant.
- Amestecam carnea tocata cu morcovii, ceapa, dovlecelul curatat de coaja si samburi, toate date prin razatoarea cu gauri mici.
- Adaugam rosiile date prin razatoare (ca sa le dati prin razatoare fara probleme, taiati rosia in doua, eliminati samburii, si apoi o presati pe razatoare. Coaja ramasa se arunca).
- Amestecam apa cu vinul si 2 linguri rase de sare afumata. Daca nu aveti, puneti sare normala dupa gust. Adaugam acest amestec sarmalelor, condimentam cu sare si piper si o framantam bine.
- Desfacem cu grija foile de varza (daca varza e prea sarata sau prea acra o lasam la inmuiat in apa rece, cca 30 de minute sau cat este nevoie pt a obtine gustul pe care-l dorim).
- Formam sarmalutele si apoi le asezam in straturi in vasul de lut (pe fundul vasului si intre straturi, am pus varza tocata). Printre sarmale, punem bucatele de ardei gras rosu, boabe de piper si cimbru proaspat.
- Acoperim sarmalele cu un strat de varza murata tocata, adaugam cateva feliute de ardei rosu, cimbru si boabe de piper.
- Amestecam sucul de rosii cu cca 400 ml de apa, si il turnam peste sarmale. Turnam apa pana cand incepe sa se vada printre stratul superior de sarmale.
- Acoperim vasul cu propriul capac si il bagam in cuptorul rece. Dupa ce l-am pus in cuptor, fixam cuptorul la 170°C si cand atinge aceasta temperatura, il fixam la 180°C.
- Sarmalele se coc in cca 3 ore. Dupa 3 ore, gustam o sarma si daca este facuta, le mai tinem inca 30 de minute, dar fara capac, ca sa se rumneasca frumos.
- Le servim cu iaurt grecesc si ardei iute.
- Rezultatul? Niste sarmalute dietetice absolut delicioase!!
Pofta buna!
Aceste sarmale se pot consuma si in Dieta Dukan, incepand din faza de croaziera.
Minunte sunt sarmalutzele astea,, voi incerca si eu asa o reteta mai dietetica. Pup
Poiliana, scumpa, pup si multu ca-ti plac!
Merg facute si cu piept de pui
Bianca, nu recoamnd pieptul de pui. Este mult prea fad pentru sarmale.
O reteta dietetica este de mare ajutor!! Cu siguranta o voi incerca, mai ales ca ador sarmalele!!
Simona, draga mea, ma bucur mult ca-ti plac sarmalele!
Pupicei cu mult drag!
Arata asa de bineeee…si pozele sunt superbe, ca de obicei. Multumesc de reteta, o s-o incerc neaparat!
Angela, scumpa, pup cu drag! Ma bucur ca-ti plac sarmalutele!
Este prima data cand iti scriu, desi te-am descoperit de mai mult timp. Vreau sa iti spun ca ma fascineaza retetele tale. le prezinti mereu in poze foarte frumoase si le explici pe intelesul tuturor. Multumesc pentru tot. O sa te vizitez in continuare.
Marilena, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!
Te astept cu mult drag sa ma mai vizitezi!
Pup cu drag!
Arata beton!! Nici nu zici ca sint de dieta.
Puiu, ma bucur mult ca-ti plac!
Superbe! Ce pofta mi-ai facut, Dumnezeule. Pacat ca aici nu gasesc varza murata :(; sunt in Spania. Oricum multumesc de reteta!
Aria, draga mea, nu ai un magazin romanesc prin apropiere? Nici in Italia nu exista varza murata, dar in magazinele romanesti am gasit mereu.
Pupicei cu drag!
De cand le-am vazut pe facebook, tot salivez la sarmalutele astea! Acum mi-am facut timp sa citesc si reteta! delicioase!
Roxana, draga mea, tare ma bucur ca-ti plac!
Pup cu drag!
Multumim frumos Laura pt inca o reteta excelenta, eu numai cu carne de vita le-am facut mereu pt ca de cind ma stiu tot la dieta sint 🙂 Ardeii umpluti ii fac cu curcan. Curind incep o noua serie de Dukan si o sa le fac precis peste citeva saptamini (sarea afumata cred ca face o mare diferenta).Cum vas de lut nu am aici unde sint, o sa le fac in crockpot la slow . Ador mincarile fierte la foc „ingaduit”, cum zicea bunica.
Nici nu stii Laura cit ma bucur ca postezi retete Dukan, simt ca am un aliat de incredere. Pt mine blogul tau este ca un cadou. Multumesc. Sa fii sanatoasa!
Andy, draga mea, iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase!
Te pupic cu mult drag si abia astept sa-mi spui cum au iesit sarmalutele.
Draga Laura,aveam in plan sa fac sarmale peste cateva sapt dar la cum arata pozele tale cu singuranta am sa pregatesc reteta ta sapt urmatoare! Iti doresc un inceput de sapt minunat!
Buburuza, draga mea, tare ma bucur ca-ti plac sarmalutele mele. Au iesit tare tare bune si chiar o sa le refac si eu saptamana viitoare.
Pup dulce si o zi minunata sa ai!!
Draga mea Laura,
Iti citesc blogul de foarte mult timp iar acum m-am hoatarat sa-ti si scriu….astazi am facut sarmalute dupa reteta ta, trebuie sa marturisesc ca am exclus morcovul dar l-am inlocuit cu un dovlecel mai mare, sotului meu nu-i place morcovul deci am renuntat la el! Samalutele sunt inca in cuptor deci nu stiu cum au iesit dar promit sa-ti spun ce succes au avut! Eu nu tin nici o dieta pt ca nu este cazul, dar sotul meu a slabit cu dukan 16 kg si am ramas in pana de idei in legatura cu ce as mai putea gati iar tu esti mereu aici si ma scoti din impas 🙂 Multumesc din suflet pt toate retetele minunate pe care le postezi iar acum am sa ma uit la un desert Dukan bineinteles! pupici
gata….le-am scos de la cuptor si ghici ce din 50 de sarmalutze au mai ramas 8!!! :)s-au batut pe ele!!! multumesc din suflet pt reteta si maine fac si reteta ta de tort tiramisu! pupici dulci
Tare mult ma bucur ca v-au placut!!!! Si la noi a fost bataie pe ele si mi s-a „sugerat” sa le refac cat se poate de curand :))
sa va fie de bine, draga mea!
eu am cerut cum se prepara sarmalele la tigaia DRY COOKER VA ROG SA-MI SPUNETI MULTUMESC
Veronica, draga mea, din pacate nu te pot ajuta pt ca nu am facut niciodata sarmale la dry cooker.
Arata superb sarmalutele, am sa le incerc si eu. Ca si idee, poti incerca pe viitor sarmale cu ciuperci, in loc de orez. Sunt fenomenale iar ca gust nu faci diferenta fata de sarmalele traditionale.
Suna extraordinar de bine ideea ta! Siguuuur o sa incerc.
Cate ciuperci imi recomanzi sa pun la cantitatea de carne din reteta?
Pup si multumesc!
orez nu se pune?
eu cand fac sarmale de post cu pasat si ciuperci,adaug un cartof taiat cubuletze foarte marunt,ca sa nu fie asa de seci,poate si in retzeta asta ar fi bine,daca nu avem grasime de loc,,dar daca tu zici ca sunt foarte bune te cred,ca aratzi ca si o profesionista:-))
Danutz, legumele din umplutura suplinesc lipsa grasimii.
Multumesc pentru aprecieri!
scuzama acuma am citit mai atent,faza cu orezu si cu matusa:-)
astazi am gatit si eu sarmalutele de dieta…facute cu varza dulce nu murata…si acrite cu putina lamaie….sunt perfecte pentru dieta mea! MS.
Sa iti fie de bine, draga Ami!
Merg facute si ce carne de pui
Buna! Cam cate calorii se afla intr-o sarmaluta?