Prajitura cu ciocolata si tonka – Retete culinare prajituri
Am facut o pasiune formidabila pentru pastaile tonka. Sunt extrem de parfumate iar prajiturile preparate cu ea, sunt absolut minunate. Mai ales prajiturile cu ciocolata! Pana acum nu am incercat sa le folosesc decat in aceasta prajitura cu ciocolata, simpla si delicioasa, dar data viitoare sigur o sa parfumez un pandispan cu ea.
Planta care produce pastaile tonka este originara din Venezuela. Creste si in Columbia, Amazonia si in Trinidad. Arborele atinge 25 m inaltime si 1 m diametru.
Fructele seamana cu un fruct mic de mango si se recolteaza cand sunt perfect coapte apoi se usuca si se extrag semintele care au o dimensiune de 3-4 cm si o latime de 1 cm.
Cand sunt proaspete au o suprafata neteda si sunt maronii. Cand se usuca, suprafata se increteste iar pastaia capata o culoare neagra.
Aroma este o combinatie intre fan, vanilie si miere. In trecut, pastaia tonka se folosea in parfumerie, abia de curand a inceput sa fie folosita si in bucatarie.
Puteti gasi pastai tonka pe siteul Pastai de Vanilie.
Ingrediente – Prajitura cu ciocolata si tonka (24×24 cm)
- 200 g faina
- 200 g unt
- 200 g zahar brun
- 100 g ciocolata amara/lapte
- 50 g cacao
- 70 ml lapte
- 5 oua
- 2 lingurite melasa/miere
- 1 pastaie tonka
- un varf cutit sare
- 1/2 plic praf de copt
Mod de preparare
- Pentru inceput topim ciocolata la bain-marie sau in cuptorul cu microunde apoi o lasam sa se raceasca.
- Mixam untul la temperatura camerei amestecat cu zaharul pana la completa omogenizare, apo adaugam cate un ou pe rand. Adaugam urmatorul ou numai dupa ce precedentul a fost inglobat perfect. Adaugam melasa si 1 pastaie tonka data prin razatoare.
- Adaugam ciocolata si o incorporam cu grija aluatului.
- Amestecam faina cu sarea, cacaua, praful de copt si un varf de cutit de sare apoi dam prin sita acest amestec. Adaugam treptat faina in aluat, alternand-o cu laptele.
- Tapetam tava cu hartie de copt trecuta printr-un jet de apa rece si stoarsa foarte bine, adaugam aluatul si-l nivelam frumos.
- Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 minute.
- O scoatem si o lasam sa se raceasca pana cand facem glazura.
Glazura cacao
- 50 g unt
- 6 linguri zahar
- 6 linguri lapte
- 6 linguri cacao
Preparare glazura
- Punem toate ingredientele intr-o craticioara pe foc mic. Amestecam incontinuu pana cand zaharul se topeste in totalitate si glazura capata o consistenta un pic densa. Stingem focul si o lasam cca 5 minute sa se raceasca (avem grija sa o supraveghem ca sa nu se intareasca prea mult) si o intindem pe toata suprafata prajiturii calde.
- Presaram cateva aschii de migdale si lasam prajiturica sa se raceasca si glazura sa se inareasca dupa care o servim cu multa pofta.
si tie week-end frumos,precum prajiturica-ti delicioasa!:)
Multumesc mult, draga mea!!
O saptamana minunata iti doresc!
Pup dulce!!
Si eu sunt fan Tonka! Prima data am incercat pastaile astea Tonka la niste cookies cu ciocolata si au iesit fenomenale! Apoi am facut cupcakes cu Tonka. Am dus din dulciurile astea si unor prieteni si toti au fost fermecati de savoarea minunata, dar nu stiau sa spuna ce ingredient este. O nebunie boabele astea!
Andreea, draga mea, si eu sunt cucerita de tonka! Imi place la nebunie parfumul ei.
Pup dulce dulce!!
De fapt, prajitura ta arata ca o divina negresa ciocolatoasa si prfumata maxim!
Craita, ai dreptate! Seamana tare mult cu o negresa.
Pup cu drag!
Prajitura arata delicioasa, ca toate retetele tale, de altfel. Se pare ca europenii sunt mai indrazneti si folosesc tonka in multe dulciuri. Aici e interzisa in produsele alimentare, fiind considerata cancerigena. Cu toate aceasta am vazut de vanzare pe internet :).
Laura, draga mea, nu stiam asta! O sa ma documntez in aceasta privinta cat se poate de curand.
Te pup!!
Daca nu gasesc Tonka pot pune esenta de vanilie si miere ,v-a avea acelasi parfum ?????
Alina, draga mea, nu va avea acelasi parfum dar o sa fie oricum tare buna.
Vanilia si ciocolata se potrivesc de minune.
Pup cu drag!
Mmm, ce pufosenie parfumata!!!O ador!Pup!
Licuta mea draga, ma bucur tare mult ca-ti place!
Pup cu mult drag!!
Draga Laura ne -ai bagat in ceata cu „tonka”. Despre asa ceva vorbesti ?
Victoria, draga mea, da, despre ea vorbesc.
Are o aroma fabuloasa.
O zi excelenta sa ai!
Prajitura este o lady of the night ,este prima metafora care mi-a venit in minte, 🙂 iar fotografia arata exact ca in cartile de bucate ale lui Gordon Ramsey,profesionala !
Felicitari !
Adriana, draga mea, multumesc mult pentru aprecieri!!
Pup dulce dulce!
Scuze,graba, Ramsay nu Ramsey .
super delicata si aromata prajiturica aceasta! Arata minunat!
Te pup Laura! Sa ai o zi minunataaaaa :*
Scumpica frumoasa, multu tare ca iti place prajiturica!!
sa ai o saptamana minunata si frumoasa ca tine!
Iar ai facut un dulce buuun!
Felicitari! Nu am incercat inca tonka, dar sper sa incerc in viitorul apropiat. 🙂
Roxana, draga mea, tare ma bucur ca iti place prajiturica!
Tonka este fabuloasa, are o aroma divina. Neaparat sa o incerci!
Pup dulce dulce!
Cu siguranta delicioasa prajitura!!!
Haplea, noua ne-a placut tare tare mult!
draga laura ai retete minunate de nota 10 am facut retete dela tine as dori sa te intrb daca nu te superi cu ce pot inlocui melasa ca vreau sa fac prajitura ca am tonka mult succes in continuare
Ely, draga mea, o poti inlocui cu miere. Melasa are un gust particular dar avand in vedere ca nu este vb de o cantitate mare in aceasta reteta, se poate inlocui cu miere.
Pup cu drag!!
Ce textura aerata..super!!!
buna,io nu cred ca o sa gasesc tonka aici,in america,as putea inlocui cu altceva?
Dina, o poti inlocui cu semintele unei pastai de vanilie.
Te pup!
buna laura am facut prajitura a fost fffff buna mersi de reteta o zi buna sa ai te pup ely
Sa-ti fie de bine, Ely, draga mea! Pup cu drag!
Buna Laura! Iti multumesc frumos pentru reteta! Am facut-o respectand reteta si a iesit extraordinar ! Multumesc inca odata!
Sa iti fie de bine, draga mea!