Salata de cereale cu legume, reteta simpla si sanatoasa
Salata de cereale cu legume, o reteta simpla, sanatoasa si satioasa. Reteta de salata pas cu pas pentru masa de pranz sau cina, pentru toata familia.
In bucataria mea nu trece nicio saptamana fara o salata de cereale. O fac cu diferite ingrediente (legume proaspete, fructe de mare, ton, piept de pui la gratar etc), iar ca cereale folosesc mixuri sau, daca nu le am deja cumparate, fac aceste delicioase si sanatoase salate cu orez, grau, mei, depinde de ce am in casa. De data aceasta am folosit un mix de orez integral mei si quinoa, o minunatie de gust in combinatie cu legume crude!
Mai jos va propun si alte retete de salate simple si gustoase
- Salata de fasole verde cu branza feta si crutoane
- Salata calda cu orz si prosciutto crudo
- Salata de orez cu ton, rosii si fasole verde
Salata de cereale mix cu legume crude – Ingrediente (4 persoane)
- 250 g mix de cereale (mei, quinoa, orez integral)
- 1 morcov mare curatat
- 80 g porumb in suc propriu
- 2 tulpini telina apio
- 10-12 masline negre/verzi fara samburi
- 100 g branza feta cuburi
- 50-60 g anghinare conservata in ulei de masline (optional)
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Sos pentru salata – Ingrediente
- 100 ml ulei de masline
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 1 lingurita patrunjel tocat marunt
- sare
Salata de cereale cu legume – Mod de preparare pas cu pas
- Asa cum am spus mai sus, eu am folosit un mix de cereale care fierbe in 10 minute. Am umplut o craticioara cu apa, am adaugat 1/2 lingurita de sare si am pus si mixul de legume. L-am fiert 10 minute, am strecurat legumele si le-am trecut printr-un jet de apa rece. Le-am lasat la scurs si racit.
Puteti inlocui mixul de legume cu orez, orz, grau sau orice alta leguma va place. In acest caz, urmati intructiunile de pe ambalaj. Important este ca legumele sa nu fiarba prea mult, trebuie sa fie al dente (usor crocante) dupa fierbere.
- Taiem tulpinile de telina in bucatele mici, razuim morcovul pe razatoarea cu gauri mari, scurgem porumbul, taiem maslinele si anghinarea, scursa de ulei, in bucatele potrivite.
- Adaugam legumele si branza feta in cuburi peste mixul de cereale rece si scurs foarte bine, sare si piper dupa gust, si amestecam cu grija.
Nu exagerati cu sarea. Branza feta deja este sarata si vom adauga putina sare si in sos.
- Pentru sos, emulsionam uleiul de masline, zeama de lamaie si patrunjelul si adaugam amestecul in salata. Daca mai este nevoie, mai puteti adauga sare si piper dupa gust.
- Amestecam din nou salata cu cereale, cu grija, apoi o servim cu pofta.
- Eu mananc aceasta salata simpla, dar o puteti manca alaturi de carne de pui la gratar si, daca eliminati branza feta, este o garnitura foarte gustoasa pentru peste la gratar.
- O puteti pastra in frigider pentru 2 zile, intr-un recipient inchis ermetic.