Prajitura cu lamaie, reteta de post simpla si rapida
Prajitura cu lamaie, desert de post sau vegan. Reteta de aluat fraged de post pentru dulciuri. Cum se face crema de lamaie sau lemon curd fara oua, o crema delicioasa pentru retete de prajituri de post sau vegan.
Astazi va propun sa incercati cea mai buna prajitura de post. O prajitura cu crema de lamaie, aluat care se topeste in gura, intr-un cuvant o minunatie delicioasa si parfumata. Nu se face deloc greu, cam in jumatate de ora avem prajitura de post la cuptor.
Puteti folosi acest aluat de post pentru orice desert copt, iar crema de lamaie este perfecta pentru prajiturile de post sau vegane.
Prajitura de post cu crema de lamaie este o versiune mult mai lejera a cunoscutei prajituri englezesti, lemon bars, doar ca nu folosim niciun ingredient de origine animala si, va spun sincer, este la fel de gustoasa. Nu va ramane decat sa o incercati si sa imi spuneti cum vi s-a parut. Sunt sigura ca o sa va placa mult!
Daca vreti sa incercati si lemon bars, reteta cu unt si oua, click pe link-ul de mai jos
- Prajitura cu Crema de Lamaie – Lemon bars
Puteti folosi orice tip de lapte vegetal (lapte de soia, nuca, migdale, orez etc). Eu am facut prajitura cu lapte de soia, imi place foarte foarte mult, dar de cele mai multe ori o fac cu lapte de nuca, nu imi lipseste niciodata in perioada postului. Se face foarte simplu, va las reteta mai jos.
Haideti sa vedem cum se face acest parfumat desert de post.
Prajitura de post cu lamaie – Ingrediente (tava 27×20 cm)
Aluat fraged de post, vegan, pentru prajituri
- 200 g faina
- 60 g zahar
- 50 ml apa
- 40 ml ulei de floarea soarelui/arahide
- 6 g praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 lamaie medie bio (doar coaja rasa)
Crema de lamaie de post
- 500 ml lapte vegetal
- 125 g zahar
- 60 g amidon de porumb
- 80 ml suc de lamaie (aproximativ 3 lamai medii)
- 1 lamaie bio (doar coaja)
Aluat fraged de post – Preparare pas cu pas
- Punem intr-un vas uleiul, apa, zaharul, sarea si coaja rasa de lamaie si amestecam.
- Adaugam faina amestecata cu praful de copt si framantam aluatul maxim un minut, nu mai mult.
Nu recomand mixerul sau robotul pentru acest tip de aluat de post. Il framantam cu mana pana cand se omogenizeaza, nu mai mult. Daca framantam mult aluatul, acesta va iesi compact si nu o sa mai fie fraged.
- Tapetam forma cu hartie de copt (avem grija ca marginile hartiei sa fie mai lungi decat forma, astfel incat sa putem extrage usor prajitura) si punem aluatul in forma. Il presam cu mana astfel incat sa obtinem un strat uniform.
- Intepam aluatul cu furculita si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15 minute.
- Scoatem aluatul din cuptor si il lasam sa se odihneasca in tava timp de 10-15 minute.
- Intre timp ne ocupam de crema de lamaie.
Crema de lamaie vegan – Preparare pas cu pas
- Cu un peeler curatam coaja unei lamai, doar partea galbena, si o punem intr-o craticioara. Adaugam laptele, zaharul, amidonul de porumb si amestecam.
- Fierbem crema, pe foc mic, pana cand capata consistenta (cca 6-7 minute), apoi eliminam cojile de lamaie.
- Adaugam sucul de lamaie si fierbem in continuare pana cand crema capata o consistenta cremoasa (inca 4-5 minute).
Asamblare prajitura de post cu crema de lamaie
- Punem peste aluat crema de lamaie calda si o intindem uniform.
- Punem din nou prajitura in cuptor, la 180°C, pentru inca 15 minute. Scoatem forma din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava 1 ora.
- O scoatem cu grija din tava, ne ajutam de hartia de copt, si o taiem in cuburi.
- Se poate pudra cu zahar vanilat, dar exact in momentul in care o serviti, pentru ca zaharul se topeste imediat. Eu am ales sa o servesc fara zahar, este delicioasa. Pofta buna!
Multumesc foarte mult pentru aceasta reteta, maine o pun in practica! Iti doresc sa continuii cu articolele deosebite pe care le publici.
Laura, rețeta ta este magnifică! wow, gustul de lămâie și textura, ideale pentru zilele călduroase de vară!
minunat ca întotdeauna, îți mulțumim ❤️