Bonet, un desert italian simplu si rapid
Bonet, budinca de cicocolata, o reteta italiana simpla si delicioasa, reteta pas cu pas.
Bonet sau Bunet este un desert italian care isi are originea in Piemonte. Se pare ca numele i-a fost dat datorita formei in care se coace acest dulce, asemanatoare cu boneta bucatarilor (bonèt ëd cusin-a).
Seamana mult cu crema de zahar ars (vezi aici reteta), doar ca in compozitia acestui delicios desert, adaugam cacao, amaretti si rom. Eu nu am pus rom pentru ca am avut si cativa micuti care au gustat din el. Romul, desigur, poate fi inlocuit cu esenta de rom, cca 1-2 lingurite pentru un gust echilibrat.
Bonet, un desert fin italian, cu cacao si amaretti
Traditionalul bonèt piemontez, in vremurile de demult, nu continea rom, ci Fernet, un lichior cu un gust amarui care se serveste de obicei la sfarsitul mesei pentru a usura digestia.
Reteta de Bonet poate varia de la o regiune la alta. In Langhe se adauga alune, cafea sau coniac in loc de rom.
Va recomand cu drag sa il incercati, este absolut minunat si nu se face deloc greu.
Pentru un gust desavarsit nu uitati sa folositi ingrediente de cea mai buna calitate, lapte gras si oua proaspete! Eu am folosit oua BIO Familia Toneli, de la gaini crescute in sistem ecologic. Ouale BIO Familia Toneli sunt mai nutritive si automat mai benefice pentru sanatate. Le deosebim la raft de celelalte oua prin faptul ca au insriptionate pe ele codul 0.
Pana la sfarsitul anului @familiatoneli ne ofera 12 oua BIO la pret de 10! O oferta de nerefuzat avand in vedere ca vorbim de oua de calitate, cu un gust absolut minunat.
Bonet (budinca de ciocolata) – Ingrediente (1 forma dreptunghiulara 25×10)
- 500 ml lapte
- 5 oua BIO Familia Toneli
- 125 g zahar tos fin
- 60 g cacao
- 80 g amaretti
- 1 varf cutit sare
- 2 lingurite esenta de rom
Caramel pentru tava de Bonet – Ingrediente
- 125 g zahar tos fin
Bonet – budinca de ciocolata – Preparare pas cu pas
- Pentru inceput, ne ocupam de caramel. Punem zaharul intr-o craticioara, pe foc mic. Il lasam sa se topeasca complet.
- Caramelul trebuie sa aiba o frumoasa culoare aurie, daca se arde va avea o culoare inchisa si un gust amar care poate compromite desertul.
- Turnam caramelul in tava si o rotim astfel incat sa acopere fundul formei si marginile interne.
Daca nu reusiti sa acoperiti integral marginile, nu va faceti probleme, important este ca fundul formei sa fie complet acoperit de caramel.
Lucrati cu mare grija caramelul, pentru ca este foarte fierbinte si va puteti arde mainile. Cel mai bine, folositi manasi de bucatarie in timp ce rotiti forma. Un alt sfat, nu uitati ca zaharul caramelizat se intareste foarte rapid, asadar incercati sa rotiti forma cat mai rapid posibil.
- Lasam zaharul caramelizat sa se raceasca pana cand pregatim compozitia Bonet-ului.
- Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. Intr-un vas, punem ouale BIO Familia Toneli.
- Adaugam sarea si zaharul si le mixam cca 2 minute, nu mai mult. Ouale nu trebuie sa isi dubleze volumul, ci doar sa fie amestecate bine cu zaharul.
- Adaugam cacaua, esenta de rom si amaretti pe care i-am mixat inainte in robot pana cand am obtinut o pudra fina.
- Amestecam bine si la sfarsit adaugam laptele cald (laptele nu trebuie sa fie clcocotit).
- Amestecam din nou si punem compozitia in forma cu zaharul caramelizat.
- Punem forma intr-o tava mai mare, adaugam apa fierbinte in tava astfel incat sa acopere pe jumatate peretii externi ai formei.
- Introducem cu grija tava in cuptorul preincalzit la 180°C. Fierbem deliciosul Bonet, cca 40 minute. Inainte de a scoate forma din cuptor, facem testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in centrul prajiturii. Daca aceasta iese curata, este gata, daca nu, il mai lasam inca 10 minute si repetam testul.
- Scoatem forma din tava cu apa si lasam Bonet-ul sa se raceasca in forma, la temperatura camerei.
- Dupa ce s-a racit complet, il punem in frigider pentru minim 2 ore. Eu l-am lasat 4 ore.
- Il rasturnam cu grija pe un platou si il ornam, daca dorim, cu putina frisca si amaretti.
- Se gusta cu pofta! Este atat de bun, o sa va placa sigur!
Buna, Laura,
Dupa 4 ore la frigider cum scoatem budinca din tava, cu caramelul intarit?
Multumesc.
Maria, caramelul nu se intareste. Se va forma un sirop. Se rastoarna budinca pe un platou, nu vor fi probleme.
Buna Laura, cand spui „amaretti macinat” , te referi la biscuitii amaretti?! te rog sa ierti incultura gastronomica dar nu cred ca e asa rusine sa intrebi…multumesc pentru eventualul raspuns
Draga Elena, da, este vorba despre biscuitii amaretti.
Buna Laura,ce pot pun in loc de amareti? Multumesc
Pricomigdale. Cu drag!
Am incercat si eu reteta! Este delicioasa!
Singurele retete care ies perfect sunt de la tine, Laura!
Felicitari si multumim pt ele!
Cu mult drag!
Mie nu mi-e clara cantitatea de zahar. Zici 125 g zahar fin care se face caramel. Apoi se bat cele 5 oua cu zaharul. Cat zahar? Alte 125 gr? Ca in lista de ingrediente nu se specifica clar.
Draga Mirela, am specificat clar cat zahar se foloseste pentru compozitia budincii si cat se foloseste pentru caramel. Te rog sa citesti cu atentie reteta.
Delicios! Rețetele tale sunt atât de rafinate și cu instrucțiuni atât de detaliate, încât îmi ies preparatele și mie. 😁 🤗