Toast Nicoise, reteta delicioasa cu ton si sos
O minunatie de gust are acest toast Nicoise cu ton si sos de maioneza! Salata Nicoise isi are originea in sudul Frantei si, chiar daca in reteta originala nu existau decat putine ingrediente, in timp aceasta salata a fost imbogatita cu alte ingrediente delicioase: ton, cartofi fierti, mazare, fasole verde, masline, anghinare, ceapa etc.
Reteta de astazi de salata Nicoise este servita pe felii de paine prajita (eu am folosit paine integrala, dar si painea alba sau cea de cartofi este perfecta pentru aceasta reteta frantuzeasca). Prietenul meu, tonul file Lotka, in ulei de masline, i-a dat un gust extraordinar, iar sosul de maioneza, cu putin usturoi si boia, este atat de bun, de nelipsit pentru un toast cu peste si legume.
Daca nu aveti timp de gatit, sosul de maioneza poate fi facut cu o zi inainte, il pastrati apoi in frigider, intr-un recipient ermetic.
Ouale se pot fierbe cu o zi inainte. Pentru fierbere, punem ouale intr-un vas, le acoperim cu apa, adaugam 1 lingurita de sare si calculam 8 minute din momentul in care fierbe apa. Le punem intr-o craticioara cu apa rece si, dupa ce s-au racit, le scoatem si le curatam coaja. Daca vrem sa facem a doua zi salata Nicoise, le stergem si le punem in frigider. A doua zi le curatam si le taiem in sferturi.
Tot ce va ramane de facut este sa prajiti feliile de paine, sa intindeti un strat generos de sos de maioneza pe fiecare felie si sa puneti salata peste toast.
Vezi aici o alta reteta de salata Nicoise
Toast Nicoise cu ton – (Ingrediente 4 felii de paine)
- 4 felii paine integrala/alba/de cartofi
- 1 borcan ton file Lotka, in ulei de masline (200g)
- 3 oua fierte tari
- 6-8 masline verzi/negre
- 1 lingura patrunjel proaspat tocat
- Sare si piper proaspat macinat (dupa gust)
Salata de rosii pentru Toast Nicoise – Ingrediente
- 8-9 rosii cherry
- ½ ingurita suc de lamaie
- ¼ lingurita zahar tos fin
- sare dupa gust
- 1 salota/1 ceapa mica rosie
Sos de maioneza pentru Toast Nicoise – Ingrediente
- 100 g maioneza (4 linguri)
- 1 catel mic de usturoi zdrobit
- ½ lingurita otet
- 1 lingurita boia de ardei dulce sau picanta
- sare dupa gust
Preparare pas cu pas – Salata de rosii pentru toast Nicoise
- Taiem rosiile in sferturi si le punem intr-un vas. Aadaugam sucul de lamaie, zaharul, ceapa sau salota taiata in rondele subtiri si sare dupa gust.
- Amestecam si lasam salata, la temperatura camerei, cca 10 minute.
Sos de maioneza pentru Toast Nicoise – PreparaRe pas cu pas
- Punem maioneza intr-un vas, adaugam catelul de usturoi zdrobit, otetul, boiaua si amestecam. Gustam sosul si, daca doriti, puteti adauga sare dupa gust.
Cum asamblam delicioasele felii de paine prajita cu ton si salata Nicoise
- Prajim feliile de paine si le lasam sa se raceasca. Eu am folosit prajitorul de paine, dar le puteti coace sau praji pe gratar sau intr-o tigaie antiaderenta.
- Le ungem cu un strat generos de sos de maioneza.
- Adaugam cate 1 lingura plina de salata de rosii pe fiecare felie, apoi tonul file Lotka scurs si desfactut in bucatele mai mici.
- Punem cate 2-3 sferturi de ou fiert pe fiecare felie si cateva rondele de masline. Pudram toast-ul Nicoise cu patrunjel tocat si il servim cu pofta!