Ciorba de fasole verde fara carne, reteta simpla de ciorbita cu legume
Ciorba de fasole verde cu cartofi si legume, reteta fara carne, de post. Ciorba acra ardeleneasca de pastai cu cimbru, reteta pas cu pas. Ciorba de post cu fasole si legume.
Astazi ne delectam cu o ciorba delicioasa, lejera, fara carne, cu fasole verde si legume. Cred ca au trecut aproape 30 de ani de cand m-am indragostit de aceasta ciorba de fasole pastai. Eram undeva pe langa Cluj, mai exact in comuna Agarbiciu, si dupa o zi de umblat prin Cluj, ne-am intors acasa unde gazda ne astepta cu aceasta ciorbita ardeleneasca delicioasa cu fasole pastai. Nu eram eu mare fan fasole verde, asa ca am fost convinsa cu greu sa o gust. Dar dupa ce am luat prima lingura de ciorba, am mancat pe nerasuflate toata farfuria.
Daca o vreti mai consistenta, puteti sa puneti la sfarsit un amestec de galbenusuri si smantana, tare buna iese asa! Vedeti aici cum se face liezonul, amestecul de smantana si galbenusuri pentru ciorba.
Pe langa fasolea verde, am folosit cartofi, ceapa si, pentru ca aveam in congelator o punga de morcovi baby, i-am pus si pe ei in ciorbita. Au dat un gust minunat, usor dulce. Nu renuntati la cimbru si marar si nu inlocuiti mararul cu patrunjel, ciorba va avea un gust diferit.
Deci iata cum fac eu ciorba de fasole verde si legume. Daca va plac retetele de ciorba fara carne sau sunteti in post, va recomand aceasta ciorbita simpla cu legume.
Ciorba de fasole verde de post – Ingrediente
- 500 g fasole verde
- 3 cartofi medii rosii
- 4 l apa
- 1 ceapa medie
- 1 morcov mare/ 6-7 morcovi baby
- 1-2 lingurite cimbru uscat
- 1 lingura marar proaspat tocat
- 300 ml suc de rosii
- 3 linguri ulei
- sare dupa gust
- 3-4 linguri otet de mere (7%)
Ciorba de fasole pastai cu legume – Preparare pas cu pas
- Pentru inceput curatam fasolea verde si o taiem in bucati de cca 4-5 cm. Eu am folosit fasole verde congelata de data aceasta. Curatam cartofii si ii taiem in cubulete potrivite, nu foarte mari, dar nici foarte mici. Tocam marunt ceapa, iar daca folosim morcovi mari, ii curatam si ii taiem in cubulete micute.
- Punem uleiul intr-o oala, adaugam ceapa si morcovii si le sotam cca 1 minut. Adaugam cartofii, fasolea verde pastai, amestecam pe foc mic inca 1-2 minute, apoi adaugam sucul de rosii si amestecam.
- Punem apa peste legume, adaugam cimbrul uscat si mararul, sare dupa gust si acoperim oala cu capac.
- Fierbem ciorba de fasole cca 30-40 de minute sau pana cand legumele sunt fierte.
- Cu 5 minute inainte de a stinge focul, acrim ciorba cu otet sau, daca doriti, cu bors.
Dupa ce ati stins focul, puteti sa adaugati liezonul in ciorba. Mai sus aveti link spre reteta de liezon, acel amestec delicios de galbenusuri si smantana care da un gust divin ciorbelor.
- Servim ciorba cu putin marar tocat proaspat, iar daca nu vreti sa folositi amestecul de galbenusuri si smantana, se poate servi ca atare, sau doar cu smantana sau cu un iaurt gras. Este o ciorba atat de gustoasa! Astept cu drag sa o incerccati. Pofta buna!
Ce cantitate de bors as putea pune in loc de otet? Multumesc!
Depinde cum vă place. La 4l de apă, eu pun 500 ml de borș, dar dacă preferați mai acră, cred că merge până la 1l.
Draga Elena, depinde bors si de gust. Eu as pune cca 200-250 ml de bors. Cu drag!
Cred ca este foarte, foarte bună , această rețetă o voi încerca și eu. Aștept alte rețete fie de post sau frupt. Mulțumesc anticipat!
Cu mult drag!
Buna seara .as vrea si eu daca se poate o scurta caracterizare a produsului
Îmi plac în mod deosebit ciorbele gătite după rețele ardelenești. Pentru ca duminică, 29 august, este zi de post și am musafiri, am gătit o ciorbă fix după rețeta ta. Este minunat de bună și îți mulțumesc pentru postare. Să fii iubită!
Draga Anton, ma bucur mult ca ti-a placut.
Se poate renunta la ceapa si sa sotam doar morcovii? Nu pot tolera ceapa.
Mulțumesc
Da, sigur ca da.
Bună ziua
Câte porții de ciorbă ies din cantitățile date?
Eu am nevoie de circa 20 porții pentru un parastas
Vă mulțumesc
Stimată Laura, Am fost surprins să citesc în rețetă expresia ‘liezon’, în opinia mea o românizare brutală a cuvîntului francez ‘liaison’ (legătură). Utilizarea unui amestec de gălbenușuri cu smîntînă pentru a lega o ciorbă sau o supă nu e o idee nouă, și nu numai în bucătăria românească; ce-i nou e cuvîntul ‘liezon’. À propos de asta, în liceu am învățat că acele cuvinte luate de-a valma din limbi străine și scrise în pronunțarea română se numesc ‘barbarisme’. E adevărat că unele dintre acestea devin acceptate de populație și atunci se numesc neologisme, cum ar fi apropo, mujdei, anșoa, pandișpan, sarma, magiun, chiftea, ciorbă, pentru a mă limita la domeniul gastronomic (cu excepția apropo)…
S-ar putea utiliza sucul de lămîie în loc de oțet sau borș? Și în caz afirmativ, în ce cantitate?
Mulțumesc pentru răspuns!