Mendiants, discuri delicioase de ciocolata cu fructe
Mendiants, discuri de ciocolata cu fructe uscate si fructe confiate. Reteta simpla cu ciocolata amara si fructe, mod de preparare pas cu pas. Reteta simpla cu ciocolata pentru Craciun.
Aceste frumusele discuri de ciocolata, Mendiants, cu fructe uscate si fructe confiate sunt foarte simplu de facut. Nici nu o pot numi reteta, pentru ca tot ce avem de facut este sa topim ciocolata si sa o ornam cu fructe. Cei mici se vor distra de minune sa orneze cu manutele lor aceste cercuri de ciocolata, asa ca va sfatuiesc sa ii implicati in prepararea acestei retete.
Dar ce inseamna mendiants?
In vitrinele cofetariilor cochete din Franta foarte rar se intampla sa nu intalnim aceste mici bijuterii dulci. Mendiant, in limba romana inseamna cersetor, iar originea acestui desert are legatura cu ordinele monahale franceze care faceau un juramant de saracie. Fiecare ingredient, in functie de culoare, reprezenta simbolic tunicile diferitelor ordine religioase. Nucile si alunele ii reprezentau pe augustini, smochinele pe franciscani, stafidele pe dominicani, iar migdalele pe calugarii carmeliti.
Daca in reteta originala se foloseau doar fructele mentionate mai sus (nuci, alune, stafide, migdale si smochine uscate), putem sa dam frau liber imaginatiei cand le ornam. Eu am folosit nuci, alune, migdale, ghimbir confiat, bobite de ciocolata alba si goji.
Mendiants, simplu de facut si foarte frumoase, vor da culoare mesei de Craciun.
Important este sa folosim o ciocolata neagra de cea mai buna calitate, cu minim 60% cacao. Daca nu va place ciocolata neagra, le puteti face si cu ciocolata cu lapte sau alba, dar de cea ma buna calitate, exclus ciocolata de menaj.
Mendiants – Ingrediente (6 bucati)
- 250 g ciocolata neagra 65% cacao
- miez de nuca
- alune de padure
- migdale
- fructe goji
- ghimbir confiat
- bobite ciocolata alba
Cum se fac aceste cercuri de ciocolata cu fructe – Preparare pas cu pas
- Taiem ciocolata in bucatele mici, o punem intr-o craticioara si o topim la bain-marie.
Cum se topeste ciocolata la bain-marie? Asezam craticioara in care se afla ciocolata intr-o cratita mai mare in care adaugam apa. Fundul craticioarei cu ciocolata nu trebuie sa intre in contact cu apa din cratita mare.Topim ciocolata lent, pe foc mic.
- Pe o bucata de hartie de copt, pozitionata intr-o tava, trasam 6 cercuri, de cca 4-5 cm diametru.
- Umplem fiecare cerc cu un strat de ciocolata de aproximativ 3-4 mm grosime.
- Cat inca ciocolata este calda, ornam cercurile cu fructele uscate si confiate.
- Puteti sa folositi ce doriti pentru ornat.
- Punem tava in frigider si lasam mendiants sa se intareasca (20-30 minute).
- Le gustam cu pofta! Sunt atat de gustoase!
Arata minunat! Mulțumesc mult 🥰
Cu mult drag!