Sos pesto cu ton si rosii deshidratate, sos italian plin de gust
Sos pesto cu ton si rosii dehidratate, reteta italiana de sos pentru paste si bruschette.
Una dintre retetele mele preferate pentru paste sau bruschette este acest sos italian cu ton si rosii deshisdratate. Are un gust minunat! Il puteti pastra in frigider 5-6 zile, iar daca doriti sa il conservati pentru iarna, il puneti in borcane sterilizate. Dar pentru ca se face atat de simplu, eu prefer sa il tin in frigider, oricum la noi nu rezista mai mult de o saptamana.
Cu paste sau gnocchi (galuste italiene de cartofi) este divin, dar si cu bruschette. Cand nu am timp de gatit, prajesc cateva felii de paine, le frec cu un catel de usturoi si le mancam cu acest pesto de ton si rosii.
Pentru reteta de sos pesto am folosit ton bucati Lotka, in ulei de floarea soarelui, o alegere excelenta pentru o reteta de vis. Conservele Lotka nu contin E-uri si nici conservanti, asadar le puteti folosi cu incredere pentru preparate gustoase si usor de pregatit.
Iata cum preparam acest sos Italian rapid cu ton si rosii deshidratate!
Sos pesto cu ton si rosii deshidratate – Ingrediente (200 g)
- 1 conserva ton bucati Lotka, in ulei de floarea soarelui (160g)
- 90 g rosii deshidratate
- 1 rosie proaspata medie
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura zeama de lamaie
- 50 ml ulei de masline
- 30 g samburi de pin/miez de nuca
- 1 lingura patrunjel tocat
- sare (optional)
Pesto cu ton si rosii uscate – Mod de preparare pas cu pas
- Punem rosiile deshidratate intr-o farfurie adanca si le acoperim cu apa usor calduta. Le lasam la inmuiat cca 30 minute, apoi le scurgem foarte foarte bine.
- Umplem o craticioara cu apa si o punem pe foc. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam rosia, crestata la capete, si o oparim 1 minut. O scoatem din apa, curatam pielita, apoi o taiem in jumatati si eliminam samburii.
- Taiem pulpa rosiei in bucati si le punem in robot. Adaugam rosiile deshidratate, tonul, cu tot cu uleiul din conserva, usturoiul curatat, zeama de lamaie, samburii de pin sau miezul de nuca si patrunjelul tocat.
- Mixam la viteza medie pana cand obtinem o compozitie omogena. In acest moment incepem sa adaugam treptat uleiul de masline si mixam continuu pana cand sosul devine cremos.
Personal nu adaug sare. Rosiile uscate au deja un gust bine definit, tonul este usor sarat, deci doar daca doriti, puteti adauga sare. Va recomand sa gustati sosul inainte sa puneti sare.
- Punem sosul intr-un borcan si, daca nu il folosim imediat, il pastram in frigider pentru maxim 6 zile.
- Din cantitatea de sos obtinuta, puteti condimenta cca 300 g paste. Daca vreti sa faceti bruschette, este suficient pentru 20-30 felii de bagheta.
- Este atat de gustos! Sa imi spuneti cum vi s-a parut. Pofta buna!
Reteta este super, dar mie nu imi place tonul, pot folosi alt tip de conserva?!
Poti folosi macrou sau somon conservat.