Esenta naturala de vanilie


 

Esenta naturala de vanilie pentru retete de prajituri delicioase

pastaie-de-vanilie

Intotdeauna mi-am dorit o esenta naturala de vanilie, asa ca acum aproape 6 luni, m-am apucat sa fac minunatia aceasta de esenta de vanilie. Pastai de vanilie, de o calitate exceptionala, gasiti in magazinul online Pastai de vanilie. Ca sa obtinem o esenta de vanilie minunata, parfumata si usor cremoasa, trebuie sa tinem cont de anumite lucruri.

  • Trebuie sa folosim pastai de vanilie de cea mai buna calitate, vanilia Bourbon din Madagascar este perfecta pentru aceasta esenta. Cum recunoastem o pastaie de vanilie de buna calitate? Aceasta trebuie sa fie lucioasa, flexibila, sa aiba suprafata uleioasa si multe seminte in interior. Bineinteles ca o pastaie de calitate va avea un parfum paradiziac fata de una de o calitate inferioara. Daca inatlnim o pastaie de vanilie care nu prezinta calitatile de mai sus, trecem mai departe si nu o cumparam pentru ca sunt bani aruncati degeaba. In general, feriti-va de pastaile din supermarketuri. Costa mult si de cele mai multe ori sunt uscate si nu au nicio aroma.
  • Vom folosi un tip de votca cu maxim 40% alcool pentru a obtine o esenta de vanilie cu aroma pregnanta de vanilie si nu de alcool. Daca vom folosi un tip de alcool mai puternic, esenta va avea gust de alcool.
  • Pentru ca esenta de vanilie sa aiba o consistenta asemanatoare cu cea a unui sirop, trebuie sa folosim pentru 500 ml votca, cca 15 pastai de vanilie (60-70 gr).
  • Este ideal sa folosim o sticla inchisa la culoare, cu un dop care se inchide ermetic. Sticlele inchise la culoare pastreaza proprietatile esentei de vanilie.
Pastai de vanilie

Esenta naturala de vanilie – Ingrediente

  • 500 ml votca cu 40% alcool
  • 15 pastai vanilie Bourbon

Esenta naturala de vanilie – Mod de preparare

  • Taiem pe lungime pastaile de vanilie si apoi le taiem in bucatele de 4-5 cm. Facem acest lucru deoarece pastaile trebuie sa fie perfect acoperite de alcool iar sticla trebuie agitata in prima luna, zilnic.
  • Punem pastaile intr-o sticla si turnam votca peste ele. O inchidem ermetic si o pastram intr-un loc intunecat, pentru 6 luni. In prima luna, avem grija sa agitam bine sticla, macar o data pe zi.
  • Dupa 6 luni, filtram esenta si incepem sa o folosim. Teoretic, esenta poate fi folosita dupa 3 luni, dar dupa 6 luni, gustul, parfumul si consistenta se imbunatatesc considerabil.
Esenta naturala de vanilie sticla
Spor la prajituri delicioase si parfumate!
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Esenta naturala de vanilie
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

28 comentarii la “Esenta naturala de vanilie

  1. mandala spune:

    Si eu am facut in toamna, tot cu vanilie de la Pastai de vanilie, chiar azi am folosit putin la Mug Cake a avut o aroma divina!

  2. Adriana Lupu spune:

    Draga Laura si eu tot de pe saitul Pastai de vanilie imi comand toate condimentele de care am nevoie si sunt foarte multumita de ele.Am comandat si pastai de vanilie si am sa fac si eu aceasta minunatie.Pupici

  3. Vale spune:

    Minunata reteta! O voi face cu siguranta, dar trebuie sa caut pastai de calitate. Aici (Australia) e plin de pastai de vanilie la supermarket-uri, magazinele continentale, dar sunt deja uscate si scofalcite 🙁

  4. Elena spune:

    Draga Laura ,
    Se poate folosi alcool pur ? ma gandesc ca vodca are deja ceva arome, totusi alcoolul s-ar putea sa fie prea tare .Vroiam de ceva vreme sa-ti multumesc pentru inspiratie si retete, tot ce am incercat (chiar daca am mai modificat pe ici pe colo ) a iesit super bun!

  5. Oana spune:

    🙂 Eu mi-am făcut aşa şi zahăr vanilat. Am luat păstăi de vanilie bio, de Madagascar, de la DM. Sunt 2 într-o fiolă. Le-am crestat, am răzuit bine seminţele şi le-am amestecat cu zahărul, apoi am pus în borcănel şi păstăile tăiate în două, ca să încapă în borcănaş. Avantajul este că îl poţi folosi aproape imediat. Singurul meu regret este că nu l-am făcut cu zahăr brun…
    O să le încerc însă şi eu păstăile recomandate de tine, fiindcă esenţa mea e aproape gata şi e cazul să fac una nouă deja.

  6. harry spune:

    super idee. trebuie sa fac.
    eu insa nu asi folosi pastaile complet, asi razuii intai maduva (din aia fac de ex. crème brûlée) iar ce a ramas din restul de pastai i-asi pune cu, poate putin, alcool rafinat (nu votca) in sticla.

  7. Catalina Calancea spune:

    eu vreau sa te intreb daca pot folosi in loc de pastai de vanilie, doar semintele de vanilie. eu de ex am cumparat vanilie naturala, un borcanel mic de 30 g care are numai semntele acelea mici. si ma gandeam daca se poate si fara pastai… si daca da, cam cate grame sa pun? multumesc anticipat!

    • Laura spune:

      Catalina, draga mea, din pacate nu poti folosi doar seminte de vanilie. Trebuie neaparat sa folosesti pastai astfel incat esenta sa aiba consistenta si un gust delicios.
      Pup cu drag!

  8. Apa.Faina.Sare. spune:

    ceau, laura. am o intrebare. Cata esenta se foloseste odata la o crema, sau la o inghetata, etc in mod uzual (sa zicem la 500g de compozitie). de ce intreb? pentru ca am avut doar 2 pastai, le-am pus in 66 ml vodca si urmeaza sa astept 6 luni inainte de a le folosi. E lunga asteptarea, putina esenta… si sunt curioasa cate creme voi putea face din atata esenta?
    oricum experimentul e fain, abia astept sa vad transformarile de culoare si densitate de pe parcurs 🙂
    te pup, codruta

    • Laura spune:

      Codrutule frumos, eu folosesc cam 3-4 lingurite pentru ca adooor vanilia si imi place sa-i simt gustul distinct in dulciuri dar 2 lingurite sunt suficiente in general.
      Eu am inceput sa o folosesc dupa 3-4 luni si puneam cam 2-3 linguri plinute. Se simtea gustul dar nu asa pregnant. Dupa 6 luni, se schimba povestea pentru ca esenta devine mai parfumata si mai consistenta.
      Pup dulce!!

  9. Apa.Faina.Sare. spune:

    laura, sticluta mea prinde culoare fermecatoare pe zi ce trece. Am grija sa o zgaltai in fiecare zi si desi mai am de asteptat mult si bine pana sa o deschid, o iubesc deja.
    Cum nu fac multe prajituri, prevad ca o sa ma tina suficient timp cat sa nu imi para rau ca n-am facut mai multa si sa nici nu expire stand.
    Imi place cum se transforma si vroiam sa iti multumesc inca o data. ♥
    codruta

  10. Manuela spune:

    Laura, imi pare rau ca nu am gasit reteta aceasta mai devreme. Am avut o tentativa de a face esență insa am folosit alcool de 90 grade si am adaugat păstăi pe masura ce imi rămâneau de la prajituri. Am pus si cateva cu tot cu seminte initial. Au trecut mai mult de 3 luni de cand agit sticluta (200ml si peste 10 pastai), insa asa cum spui tu, miroase și are gust de alcool. Ai vreo idee cum as putea sa salvez preparatul? Mulțumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, destul de greu de salvat, dar ai putea sa incerci sa adaugi apa astfel incat alcoolul sa ajunga la 40-45%. Daca faceai acest lucru de la inceput, aveai o esenta minunata acum. Incearca totusi sa adaugi apa, este posibil sa elimini partial gustul de alcool. Poti adauga inca cateva pastai noi de vanilie dupa ce pui apa. Cu mult drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor