Tarta cu mere si crema de vanilie, prajitura pufoasa cu aluat cu drojdie
Tarta cu mere si crema de vanilie, un desert perfect pentru inceputul de toamna. Reteta de tarta cu fructe, crema de vanilie de casa si alune de padure caramelizate. Cum se face reteta de aluat pufos cu drojdie pentru tarta cu mere?
Am asteptat cu nerabdare toamna, dupa aceasta lunga si calda vara, si iata ca in sfarsit a venit! Prima zi de toamna am dedicat-o acestei tarte cu mere si crema de vanilie. Nici nu va imaginati cat de fericita am fost, cand, dupa 2 luni de foc, am reusit in sfarsit sa aprind cuptorul. Desi sunt nascuta in august, nu suport caldura, asa ca astept in fiecare an sa vina toamna mea draga si racoroasa, cand in sfarsit ma simt in elementul meu.
Tarta cu mere, crema de vanilie si crocant de alune de alune de padure este cel mai gustos desert de toamna. Nu se face greu deloc, avem nevoie de putin timp pentru prepararea aluatului si a cremei, dar, per total, nu este deloc o prajitura complicata.
Daca nu aveti alune de padure, nu este nicio problema, le inlocuiti cu nuci sau migdale, iese la fel de gustoasa.
Va plac prajiturile cu mere? Daca raspunsul vostru este afirmativ, incercati si retetele cu mere de mai jos.
Tarta cu mere si crema de vanilie – Ingrediente (forma 40×32 cm)
Aluat pufos cu drojdie pentru tarte cu fructe
- 425 g faina
- 7 g drojdie deshidratata
- 50 g zahar
- 1 ou mediu
- 100 g unt moale
- 250 ml lapte
- 1 varf cutit sare
- 2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente crocant alune pentru tarta cu mere
- 120 g zahar
- 100 g alune de padure
- 4 linguri apa
Ingrediente crema de vanilie pentru tarta cu mere
- 400 ml lapte
- 100 ml smantana lichida pentru frisca
- 3 galbenusuri medii
- 80 g zahar
- 40 g faina
- 1 pastaie vanilie (doar semintele)
- 5 mere rosii mari + 50 g unt (pentru stratul de mere)
Aluat pufos dospit pentru tarta cu fructe – Mod de preparare
- Punem faina amestecata cu drojdia intr-un vas si adaugam in centrul ei zaharul, zaharul vanilat, oul si untul moale.
- Adaugam treptat laptele, usor caldut, si incepem sa framantam. Cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea si framantam pana obtinem un aluat elastic.
- Il acoperim cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit cca 45 minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
Mod de preparare crocant de alune
- Fierbem zaharul amestecat cu apa, pe foc mic, pana cand se topeste si capata o culoare aurie. (cca 10 minute)
- Adaugam alunele, amestecam pe foc mic inca 1-2 minute, apoi rasturnam crocantul pe o foaie de hartie de copt si il lasam sa se raceasca.
- Dupa ce se raceste, il tocam in bucatele potrivite.
Mod de preparare crema vanilie
- Amestecam laptele si smantana si le incalzim pe foc mic, pentru cateva minute. Nu trebuie sa fiarba, ci doar sa fie bine incalzite.
- Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile, zaharul, semintele pastaii de vanilie si faina.
- Adaugam treptat laptele cald peste mixul de galbenusuri si amestecam.
- Punem crema pe foc mic si o fierbem, amestecand continuu, pentru cca 10 minute sau pana cand se ingroasa.
- Stingem focul, acoperim crema cu folie de plastic alimentara, si o lasam sa se raceasca. (vezi aici cum se prepara pas cu pas crema de vanilie)
Asamblare tarta cu mere si crema de vanilie
Eu am copt doua tarte, in doua forme mai mici, dar ingredientele sunt pentru o tava de 40×32 cm. Daca doriti ca tarta sa fie mai inalta, puteti folosi o tava mai mica.
- Intindem aluatul, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de cca 1,5 cm si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
- Ungem suprafata aluatului cu crema de vanilie.
- Peste crema formam un strat de felii subtiri de mere.
- Pudram merele cu crocantul de alune si punem, din loc in loc, untul taiat in mici cubulete.
- Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 30 minute.
- Dupa ce scoatem tarta cu mere din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 10 minute, astfel incat stratul de crema sa se intareasca putin.
- Tarta pufoasa cu mere este delicioasa usor calduta, dar si rece. Va recomand sa o gustati usor calda cu inghetata de vanilie. Este atat de gustoasa!
Imediat dupa ce scoatem tarta din cuptor, crema va avea o consistenta moale. Daca o lasam sa se raceasca, aceasta se va intari si tarta se va taia fara probleme. Pentru o crema de vanilie cu un gust mai delicat, putem inlocui faina cu 40 g amidon de porumb..
Delicios , multumesc pentru reteta !
Cu mult drag!
O tartă super decilioasă, am pregătit-o în acest weekend şi familia mea a devorat-o. Foarte uşoară şi gustoasă. Eu am înlocuit zahărul cu sirop de agave, nu de alta dar sunt la cură :))))))
Te urmăresc cu drag. Mulţumesc pentru reţetă.
Sa va fie de bine, draga mea!
Smantana pt frisca pote fi inlocuita cu lapte?