Prajitura cu mere, coapta la tigaie, reteta simpla si rapida
Prajitura rasturnata cu mere la tigaie este atat de pufoasa si delicioasa, o reteta pe care neaparat trebuie sa o incercati in aceasta toamna. Aceasta minunata prajitura a fost coapta la tigaie, nu la cuptor, pare incredibil ca poti scoate din tigaie o prajitura atat de aratoasa, nu-i asa?
Ingredientele sunt la indemana oricui, iar modul de preparare este foarte simplu, chiar puteti sa o pregatiti impreuna cu cei mici.
Mami face cea mai pufoasa prajitura cu mere rasturnata (vedeti reteta aici), dar la cuptor, nu la tigaie. Ieri m-a intrebat ce am mai gatit bun si cand i-am spus de aceasta prajitura la tigaie, s-a si apucat de treaba. M-a sunat mai tarziu si mi-a spus ca ii place atat de mult, incat a dat reteta imediat tuturor prietenelor ei.
Desi eu o fac mereu cu mere, sigur o puteti incerca si cu prune, piersici, caise, pere, important este sa folosim fructe parfumate de sezon si sa nu le suprapunem in tigaie. Tigaia trebuie sa fie antiaderenta, iar focul foarte mic, astfel incat prajitura sa se coaca uniform.
Cum servim prajitura rasturnata cu mere?
Daca vrem un plus de gust pentru aceasta prajitura, o putem servi cu frisca naturala sau cu crema de vanilie (reteta aici), iar daca o taiem cand inca este usor calduta, merge de minune cu inghetata de vanilie. Mie imi place cu inghetata, ador combinatia dintre prajiturile cu fructe calde si inghetata.
Prajitura rasturnata cu mere – Ingrediente pentru o tigaie de 24 cm Ø
- 300 g faina;
- 3 oua medii;
- 150 g zahar fin;
- 150 ml lapte;
- 130 g unt moale;
- 5 g praf de copt;
- 3 mere medii;
- 1 varf cutit sare;
- 50 g unt + 3 linguri zahar brun (pentru caramel).
Prajitura la tigaie cu mere si caramel – Preparare pas cu pas
- Punem untul intr-un vas, adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o crema omogena. Adaugam ouale si un varf de cutit de sare si mixam pana le inglobam in aluatul de unt.
- Adaugam alternativ faina amestecata cu praful de copt si laptele la temperatura camerei si mixam continuu pana cand compozitia devine cremoasa.
- Curatam merele, eliminam cotorul, si le taiem in feliute de cca 1-2 cm grosime.
Feliile de mar pentru prajitura rasturnata nu trebuie sa fie foarte subtiri, dar nici foarte groase. Cel mai important este sa nu le suprapunem in tigaie.
- Ungem tigaia cu unt, o pudram cu zaharul brun si asezam frumos, in raza, feliile de mar.
- Punem aluatul peste mere si il nivelam. Aluatul are o consistenta cremoasa, deci o sa-l nivelam cu grija astfel incat sa nu se deplaseze feliile de mar din tigaie.
Cum se coace prajitura cu mere la tigaie?
- Punem tigaia pe foc foarte mic, pe ochiul de aragaz cel mai mare, o acoperim imediat cu un capac si o coacem pentru 30-35 minute.
- In momentul in care suprafata prajiturii este plina de mici gaurele, ridicam capacul si o apasam usor cu degetul. Daca aluatul nu se lipeste de deget, atunci este timpul sa intoarcem prajitura pe cealalta parte.
Mare atentie la foc! Acesta trebuie sa fie foarte mic. Daca focul este mare, merele se pot arde, iar prajitura nu se va coace uniform.
Cum intoarcem prajitura cu mere?
- Singurul pas un pic mai migalos din aceasta reteta, este intoarcerea prajiturii de pe o parte pe cealalta.
- Punem o farfurie deasupra tigaii si rasturnam prajitura pe farfurie, apoi o asezam din nou in tigaie. Daca prajitura se lipeste de farfurie, o scuturam putin si o impingem cu o spatula din nou in tigaie. O sa vedeti ca se intoarce cat se poate de rapid, nu vor fi probleme.
- Coacem prajitura pe cealalta parte, tot la foc foarte mic, inca 10 minute, acoperita cu capac, apoi stingem focul, scoatem capacul si o lasam inca 2-3 minute in tigaie.
- O rasturnam pe un platou si o lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, o pudram cu zahar pudra vanilat.
- Daca vreti sa o serviti cu inghetata, atunci o taiati cand inca este usor calduta.
Pofta buna!
Bună Laura,
La plita cu inducție oare pe ce nivel ar trebui să fie, de la 1 la 9?
Multumesc
Draga Vanda, nu am prea multa experienta cu plitele cu inductie, dar ti-as recomanda sa setezi nivelul 2. Posibil sa dureze mai mult coacerea, dar o sa iasa minunat.
Cu drag!
Eu am pus la 4 si a iesit super.
A fost un fail total. Contează probabil și tigaia utilizată. Nu o
Voi mai încerca.
Anda, imi pare rau ca nu ti-a iesit. Conteaza foarte mult ca tigaia sa aiba un fund gros.
Rețeta încercată pe inducție, a ieșit super.
Sa va fie de bine, draga mea!
Rețeta a ieșit super,mulțumesc.
Si la mine din pacate nu a iesit… am aragaz cu inductie si am tot jonglat intre 2-3-4 la putere… o sa mai incerc si altadata caci alte prajituri imi ies si sunt tare bune.
Draga Anca, ce anume nu a iesit bine? Nu s-a copt bine?
Buna!
Am făcut și eu prăjitura,dar aluatul din păcate,nu mi-a ieșit pufos,ci mai mult ca un aluat de clătite gros. Am lăsat-o în total 40 de minute ,rumenita frumos etc dar aluatul nu a ieșit ca la tine. Nu contest că rețetă ta nu e buna ci nu îmi dau eu seama unde am greșit. Sunt și o începătoare in ale prăjiturilor:( băiețelului meu i-a plăcut foarte mult chiar și așa, tuturor ne-a plăcut doar că eu sunt dezamăgita de mine. O sa mai incerc.
A iesit extrem de buna. La toti din familie le-a placut!!!
Mie nu mi a ieșit prăjitură, am făcut pe foc mic dar mărul din mijloc a fost efectiv ars după nici 15 min… Făcut în tigaie antiaderenta. Îs tare dezamăgită..
A iesit foarte buna!Se face foarte usor
Sa iti fie de bine, draga mea!