Retete culinare – Placinta Borek cu foi subtiri yufka
Vreau sa va spun ca ador placinta cu branza! Spre deosebire de sotul meu care este fan declarat al placintei cu carne, eu as manca cel putin o data pe saptamana aceasta minunata placinta.
Aceasta placinta cu branza sarata isi are originea in Turcia. Placinta Burek, numita si borek sau lakror, este una dintre minunatele preparate traditionale turcesti, populara si in tarile balcanice (in special in Albania).
Principalul ingredient al placintei Borek sunt foile yufka (foi turcesti pentru placinte dulci sau sarate) pe care le puteti gasi in magazinele turcesti. Umplutura acestei placinte turcesti poate fi cu branza, carne tocata, spanac sau alte legume.
In Grecia, cea mai raspandita versiune a placintei Borek este cea cu umplutura de branza feta si spanac, iar in Bosnia, Albania si Serbia, foile subtiri de placinta sunt alternate de straturi de branza si taiata in triunghiuri.
Reteta placintei cu branza este una foarte simpla si rapida iar gustul este absolut delicios. Se poate servi atat calda cat si rece, la micul dejun, pranz sau chiar la cina.
Ingrediente – Placinta cu branza sarata (forma de 26 cm diametru)
- 3 foi yufka mari (cca 250 g)
- 300 g branza feta
- 2 oua mari
- 4 linguri iaurt natural mai dens
- 250 ml lapte
- 100 g unt + unt pt tapetat forma
Ingrediente pentru uns placinta Borek cu branza sarata
- 1 ou
- 2 linguri iaurt
- 2-3 linguri lapte
Placinta cu branza sarata Borek – Mod de preparare
- Scoatem foile yuka din pachet si intindem doua dintre ele pe masa din bucatarie. Le lasam sa se usuce pentru 10-15 minute.
- Tapetam forma usor cu unt si adaugam a treia foaie in forma.
- Marginile foii vor depasi forma, dar nu le taiem pentru ca vom inchide placinta cu ajutorul lor.
- Intr-un vas separat, batem usor, cu o furculita sau un tel, ouale, apoi adaugam untul topit dar rece, laptele, iaurtul si branza feta data prin razatoarea cu gauri mici sau zdrobita cu furculita. Amestecam bine.
- Adaugam 2-3 linguri din umplutura peste foaia yufka din forma si o intindem pe toata suprafata ei.
- Rupem in bucati neregulate celelalte doua foi ramase.
- Inmuiem bine in umplutura cate o bucatica de yufka si o asezam in forma. Formam astfel straturi de yufka si umplutura.
- Dupa ce am terminat si foile si umplutura, „inchidem” placinta aducand marginile primei foi in centrul placintei. Nu va faceti griji daca marginile s-au uscat putin. Le puteti rupe si acoperi placinta. Cu cat aspectul placintei va fi mai „ciufulit” cu atat rezultatul final o sa fie mai frumusel.
- Amestecam 1 ou cu 2-3 linguri de iaurt si 2-3 linguri de lapte. Le batem cu o furculita pana se omogenizeaza si ungem cu acest amestec, ultimul strat de foi.
- Coacem placinta in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 minute sau pana se rumeneste frumos. Dupa ce s-a racit putin, o scoatem din tava si o servim.
Pofta buna!
Sfat
Daca branza folosita este foarte grasa, eliminam grasimea in exces imediat dupa ce scoatem placinta din cuptor. Inclinam usor forma si scurgem grasimea daca aceasta este prezenta. Putem adauga in umplutura marar sau patrunjel, tocate marunt. Putem inlocui branza feta cu branza telemea sau cu orice alta branza cu o consistenta asemanatoare branzei feta.
Daca si voi sunteti fani ai retetelor de placinte cu foi subtiri, nu ezistati sa incercati Placinta greceasca cu gris si Gozleme, o alta reteta turceasca cu foi yufka.
Laura draga, iar mi-ai dat de lucru 🙂
Iti multumesc si pentru aceasta reteta.
Buna Laura !.Ador retetele tale ,as dori sa incerc Si Pe aceasta,pot sa folosesc branza grasa (branza dulce ) ,eu fac in casa branza Si este ffff cremoasa ,ce spui ,este ok ?.Multumesc frumos!
Draga Elena, cred ca va iesi delicioasa cu branza de casa. Abia astept sa-mi spui cum a fost.
Ah Laura, arata minunat! Astazi am cautat o reteta de genul asta la tine, era bine daca ne sincronizam cumva 🙂 Am facut insa un rulou cu branza dulce.
O sa revin si pentru asa ceva zilele astea, arata si suna prea bine!
Lara
Arata fenomenal!!!! Si eu ador nespus de mult placintele cu branza.
Cred ca foile yufka sint ceea ce numim noi aici „phyllo dough” Sint foarte foarte subtiri si se usuca foarte repede in contact cu aerul? In fine, trebuie sa fac neaparat aceasta pacinta. Imi lipsesc placintele cu branza pe care le aveam in Romania! Americanii au tot felul de placinte dar…nu au placinte cu branza!
Uau Laura,arata foarte bine aceasta placinta.Si eu sunt fan al placintelor cu branza si voi face aceasta minunatie in zilele ce urmeaza.Pupici si o zi superba :*
Sunt innebunita dupa placintele sarate cu branza! Arunca-mi si mie o feliuta din asta caci nu mai pot de pofta! Iti multumesc anticipat! :))) Puuuup dulce!
Wow Laura, arata incredibil de bine. Acum am facut nişte mini strudele, insa dupa ce le terminam, placinta asta o voi face cu siguranta. Sigur a ieşit delicioasa. Acum ce nu ştiu eu, ce fel de foi ai folosit? Sunt foile noastre, cele foarte subtiri si multe in pachet? Te pup dulce si mersi pentru aceste retete minunate.
Sorina, scumpa, ma bucur ca iti place!! Din pacate nu se pot folosi foi subtiri. Foile acestea chiar yufka se numesc si se gasesc la magazinele turcesti.
Pup dulce!!
Ce buna trebuie sa fie… Si mie-mi place foarte tare placinta cu branza .. eu sarata, el dulce :)) Voi incerca cat de curand retata ta! Pupici
Simona, scumpa, ma bucur mult ca iti place!
Pup cu drag si daca o incerci te astept sa imi spui cum a fost!!
Mmm, tare bine arata si de gust nu mai spus ca e…super delicioasa!!!Pupici!
Licuta, scumpa, tare ma bucur ca iti place!!
Pup dulce!
Excelenta! Daca nu avem foi de yufka se pot inlocui cu foi de placinta?
Raluca, scumpa, se pot inlocui cu foi de placinta care seamana cu foile yufka. Cele subtiri pt baclava nu sunt bune.:(
Pup dulce!
ok, se pare ca yufka si filo (or phyllo) foi nu este acelasi lucru. Foile phyllo sint extreme de subtiri si se folosesc pentru baclava pe cand foile yufka sint un pic mai groase. Chiar m-ai facut curioasa cu reteta asta. Nu auzisem pana astazi de foi yufka. O sa ma interesez la un magazinas turcesc din oraselul meu daca au foi yufka.
Angelica, se gases phyllo dough si mai groase, sunt pe numere la market-ul de unde le cumpar eu. Daca nu ma lasa memoria si scrie pe cutie ca sunt doar 10 foi in ea, versus 20-30 cat sunt in cea cu foi pt baclava. Le poti folosi cu incredere pt placinta. Mereu fac cu ele. Cu conditia, repet sa le cumperi pe cele mai groase.
Angelica, si eu locuiesc in State si vreau sa-ti spun ca la magazinele arabesti se gasesc foi yufka.Chiar asa se numesc ,sunt rotunde , mari si costa cam $3.00.Au alta consistenta decit “phyllo dough” Am facut si eu placinta cu brinza si e f. buna.
Multumim Laura pt. reteta si pt. blogul tau minunat !
Carmen
Carmen, multumesc mult pentru informatie! Cu siguranta o sa le caut!
Carmen, draga mea, multumesc pentru informatii! Ne sunt tuturor de foarte mare ajutor.
Pup dulce si multu ca-ti plac retetele mele!!
Arata foarte bine Laura, mi se face pofta doar cand ma uit la poza!
Marian, multumesc mult!! Ma bucur ca iti place reteta!
O bunatate ! Dar si fotografia este pe masura !!!! E diferenta mare intre foile Youfka si cele care se gasesc la noi in pachete cu multe foi subtiri ?????
Gratiela, scumpa mea, ma bucur tare mult ca iti place placinta. Din pacate, difera foarte mult foile subtiri de foile yufka.
La magazinele turcesti gasesti sigur sigur!!
Puuup!!
mmmm arata delicios! Multumesc mult Laura!
Cu mult drag, Ana, scumpa mea!!
Laura,retetele tale sunt absolut superbe si arata foarte bine. Eu sunt novice in ale gatitului,dar perseverenta,si am incercat cateva retete de la tine si mi-au iesit bune. Vreau sa te intreb de unde in Romania se pot cumpara aceste foi yufka,sau daca pot sa le inlocuiesc cu alte foi,as fi foarte recunoscatoare pentru raspuns. Iti doresc o zi cat mai placuta.
Olga, draga mea, multumesc mult pentru cuvintele tale!! Foile yufka se pot achizitiona din magazinele turcesti dar este posibil sa le gasesti si in supermarketurile mari.
Puuup!!
Am citit atat reteta cat si comentariile ..sa inteleg ca foile astea le gasesc doar in magazinele arabesti? In Mega sau ceva de genul acesta, nu?
Eu am facut cu foi de placinta, chinuiala mare dar a iesit bunicica insa acum ma tenteaza reteta asta, poftesc doar cand ma uit la poze 🙂
Alina, draga mea, in magazinele turcesti exista sigur sigur!! Se poate sa fie si in supermarketurile mari.
Pup si daca o incerci sa imi spui cum a iesit si ce foi ai folosit!!
Eu m-am gandit automat la foile de placinta (ca de yufka n-am auzit) ca mie-mi parea in poze ca astea sunt. Si mi se pareau cam putin trei foite din alea la toata placinta, dar rezultatul final parea perfect (ca de obicei 🙂 ).
Oare n-as putea pune in loc de o foaie yufka (de care sincer nu am vazut nicaieri) doua-trei foi de placinta unse intre ele cu unt topit? Eu am mai facut cu foi din alea si placinta cu branza si cu carne si a iesit extrem de bun. E drept ca mult mai crocanta decat pare asta a ta, dar bun bun. Si ca sa-mpac si capra si varza, intr-o tava patrata, mai marisoara, puneam jumatate de compozitie de carne si jumatate de branza (e drept ca aia debranza a mea nu era asa lichida si statea „la locul ei”). Faceam asa aperitive cand vroiam sa fie gata mai repede si sa fie mai diverse.
Diana, scumpa mea, foile yufka nu sunt la fel ca foile subtirele foc pentru placinta. Din cate stiu, seamana cu foile bella pentru placinta oarecum numai ca sunt mai subtiri. Daca tu ai mai incercat placintica cu foi pentru placinta, atunci si placinta asta trebuie sa iasa neaparat.
Foi yufka se gasesc in magazinele turcesti sau poate chiar in supermarketurile mari.
Puuup dulce si daca o incerci cu foi de placinta, te rog mult sa imi spui cum a iesit si ce foi ai folosit.
Ah, ce minune de placinta! Abia astept sa o incerc si eu. O zi frumoasa, draga mea 🙂
Ooooo daaaa, nebunie nebunie! Imi place mult reteta!
Te pup cu drag!
Pup cu drag, Angela!!!!
Mersiluc ca iti place!
Placinta mea preferata Laurica! Puup scumpa mea! Sa mai faci ca tareee te mai pricepi! Seara minunata!
Ruxyca mea dulce, pup cu drag si ma bucur tare ca iti place!!
EXCELENTA! AM INCERCAT-O, DAR CU TELEMEA SI FOI PLACINTA LINCO
Heilwig, ma bucur tare mult ca ti-a placut!!
Sa iti fie de bine!!
Draga Laura,
Ieri ne-am rasfatat cu prajitura cu menta (extrem de speciala, FELICITARI!!!) si aceasta placinta cu branza pe care am facut-o cu foi normale de placinta de la Bella si cu resturile de branza pe care le aveam prin frigider: putina gorgonzola, putina branza de oaie si putina branza de vaci proaspata. Amestecatura. Dar a iesit minunata. Iaurtul si laptele i-au dat finete. A mancat pana si fetita mea care nu accepta placintele sarate. Multumim pentru ingeniozitatea si rabdarea ta. Felicitari!
Sa ai o primavara minunata ca tine!
Irina
Minunata aceasta placinta!Ne surprinzi de fiecare data cu cate o reteta.As avea o intrebare draga Laura,stau si eu in Italia si nu gasesc o branza care sa se asemene cu branza noastra de vaci(nu ricotta)as vrea sa fac niste poale-n brau si papanasi ca tare mi dor sa-i mananc,dar e problema branzei,ce branza ma sfatuiesti tu,care cat de cat sa se asemene cu a noastra?te pup si astept raspunsul tau.Camelia
Camelia, draga mea, din pacate, ricotta este singura branzica asemanatoare cat de cat branzei noastre de vaci.
Daca doresti, poti incerca sa o faci in casa. Branzica panir pe care o am pe blog, seamana bine cu branza de vaci:
https://www.lauraadamache.ro/2009/02/panir.html
Pup cu drag!!
DELICIOASA !!!!! Am facut-o astazi si am fost super incantata de ce mi-a iesit.E prima oara cand folosesc aceste foi…de cand ai postat reteta am stat cu gandul numai la aceasta placinta…Am cumparat foile yufka si m-am pus pe treaba… si a iesit minunea :)…o ador.O placinta asemanatoare mancam in copilarie (la o placintarie din orasul meu natal Suceava), era cu branza sau cu carne,cred ca si acum se mai face…nu stiu cu ce foi se face acolo dar la gust se aseamana.
Sincer nu ma mai satur sa ma uit pe site-ul tau …totul este la superlativ, esti MINUNATA!
Multumesc.
Gabriela, draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-a placut placinta!! Pup cu drag si sa-ti fie de bine!
Te mai asptept, cu mult drag, sa ma vizitezi!
Laura draga am ajuns sa fiu dependenta de site-ul tau…daca nu ma uit intr-o zi pe el simt c
Laura draga am ajuns sa fiu dependenta de site-ul tau…daca nu ma uit intr-o zi pe el, simt ca imi lipseste ceva…Am facut multe din retetele tale si tot timpul mi-au iesit minunat…deci voi continua sa mai fac 😉
O seara frumoasa !
Buna Laura,am facut azi placinta…e in cuptor…are un miros „ispititor” abea astept sa o gust…doar ca la mine putin a crescut (posibil ca am ales un alt aluat )nu am gasit yufka dar cred eu asemanator ..am vrut de fapt sa-ti spun, Merci!!
Laura, a facut maica-mea placinta asta ieri….nu a ramas nimic pt azi! Noua ne place placintica cu branza putin dulcica asa ca maica-mea a pus putin zahar, apoi improvizatie: zahar vanilat si coaja de lamaie rasa fin. Delicioasa! Multumim pt ca ne-ai facut fericiti:)!
Ne plac retele dvs, explicatiile sunt foarte clare si foarte frumos ilustrate. Esti tentat de fiecare data sa incerci o alta reteta. Noi vom incerca placinta cu branza, cozonacul si gogosiile. Bineinteles va vom spune imediat cum ne-au reusit.
Va dorim numai bine de la Paris si multe retete minunate…
Alexandra si Mirel
Buna…vreau sa incerc placinta cu branza dar nu inteleg care sunt ” foile Yufka ” imi puteti explica?va rog
Angela, draga mea, foile yufka se gasesc in magazinele turcesti.
Pup cu drag!
Laura, tocmai am mancat cea mai buna placinta din viata mea. Multumesc pentru faptul ca nu tii minunatiile de retete doar pentru tine!
Sa iti fie de bine, draga mea!
Se poate inlocui branza sarata cu cea dulce si stafide in reteta?
Alexandra, da, o poti inlocui.
Sare sau zahar nu am vazut sa fie in reteta ! Daca folosesc branza de vaci (galetusa de la LIdl) va iesi la fel? Pot sa nu pun iaurt , ca nu am in casa? am doar lapte dulce , branzica de la Lidl si foi Yufka. pe galwetusa e scrisa o alta reteta care mi se pare ok si pe care cred ca o sa o urmez, folosind foile yufka.
Draga Theodora, nu cunosc branza de vaci la galetusa, dar pentru aceasta reteta ai nevoie de branza feta sau o branza care are o consistenta asemanatoare, cum ar fi telemeaua.
Po face rulouri de placinta cu branza din foi Yufka ?
Theodara, da, poti face rulouri.
foile yufka se pot înlocui cu foi de foetaj ? Ma refer a acel aluat mai gros care se poate folosi pt pateuri ,nu la un foi de placinta .
Irina, nu, nu poti folosi aluat foietat. Pentru aceasta reteta ai nevoie de foi yufka sau foi subtiri de placinta.
Buna Laura, te rog, spune-mi daca pot folosi foile acestea , la fel ca pe cele de placinta 🙂 …l-am trimis pe sotul meu aici si mi-a luat un pachet din acesta, si eu voiam sa fac o placinta cu portocale greceasca, din aceea cu foi sfaramate . Oare merg acestea Yukfa ? oricum, foile aici sunt rotunde …nu dreptunghiulare ca la noi 🙁 … Multumesc anticipat pt raspuns ! :*
aaaaa, am citit comentariul dinainte, unde am gasit si raspunsul…oricum , MULTUMESC! <3 …
Draga mea, nu stiu ce reteta folosesti pentru placinta de portocale, deci nu stiu daca poti inlocui foile subtiri de placinta cu yufka. Ai putea sa incerci totusi, s-ar putea sa iasa o placinta inedita.
Foile yufka se pot face si in casa .
Am gasit aici o reteta usoara de placinta turceasca care foloseste astfel de foi :