Minciunele pufoase cu branza ricotta, reteta simpla si rapida
Reteta de minciunele pufoase este foarte simpla si rapida, iar daca nu aveti ricotta, desi acum se gaseste aproape in toate magazinele, o puteti inlocui cu urda de vaca, ies la fel de gustoase. Nu am mai facut minciunele de peste un an, dar zilele trecute, pentru ca a fost foarte urat si frig la noi, am intrat in bucatarie si m-am apucat de treaba.
Reteta de minciunele cu branza ricotta se face singura, nu avem de facut decat sa amestecam ingredientele, sa intindem aluatul, sa formam minciunele, sa le prajim si la le mancam cu cea mai mare pofta. Cat de bune sunt langa o cana de ceai!
Minciunelele se mai numesc si minciuni, scovarda, uscatea, uscatica, pup, cirighele. Indiferent cum le numim, sunt sigura ca le-ati incercat macar o data, iar daca nu ati facut-o inca, nu mai asteptati. Pe mine ma leaga foarte multe amintiri de aceste minciunele aromate, bunica ni le facea foarte des in copilarie, de asemena se numara printre primele retete cu care mi-am facut debutul in bucatarie.
Daca vreti minciunele pufoase, atunci intindeti aluatul putin mai gros (cca 1,5 cm grosime), iar daca sunteti fani uscatele, atunci aluatul nu trebuie sa fie mai gros de 7-8 mm. Branza ricotta da o consistenta aparte acestui aluat, iar gustul este divin!
Aceste minciunele fara oua, vor face deliciul celor mici, ba mai mult, le puteti pregati impreuna cu ei.
Sfaturi pentru reteta de minciunele pufoase
- Daca nu aveti ricotta, asa cum am spus mai sus, puteti folosi urda de vaca, mascarpone sau chiar branza philadelphia.
- Eu am pus in aluat coaja rasa de lamaie si semintele unei pastai de vanilie. Daca preferati, folositi esenta de rom sau 1 lingura de lichior de portocale, asta in cazul in care cei mici nu gusta din ele.
- Recomandarea mea pentru prajirea acestor gustoase minciunele, este uleiul de arahide. Are un punct de fum ridicat, este ideal pentru prajeli dulci si sarate.
- Cu cat folositi mai mult ulei la prajit, cu atat minciunelele vor absorbi mai putin. Asadar, nu ne zgarcim la ulei, cu cat mai mult, cu atat mai bine pentru minciunele gustoase.
- Sunt foarte bune chiar si reci, noi am mancat si astazi si au fost delicioase. Le puteti pastra la temperatura camerei, intr-un recipient de plastic ermetic, pentru maxim 24 de ore.
Minciunele pufoase – Ingrediente (cca 40 bucati)
- 220 g faina
- 200 g branza ricotta
- 50 g zahar tos fin
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- semintele unei pastai de vanilie
- 3 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 l ulei de arahide/floarea soarelui
- zahar pudra pentru pudrat
Cum se fac minciunelele pufoase cu praf de copt?
- Cernem faina amestecata cu praful de copt intr-un vas, adaugam ricotta bine scursa, zaharul tos, coaja rasa de lamaie, semintele pastaii de vanilie si sarea.
- Framantam aluatul de minciunele pana cand devine elastic. Daca este prea dens, puteti adauga 1 lingura de lapte rece, iar daca este prea moale, adaugam 1 lingura cu faina.
- Intindem aluatul pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 7-8 mm, daca le dorim mai crocante, sau de cca 1,5 cm, daca le vrem mai pufoase. Eu am impartit aluatul in doua bucati egale si am facut minciuni pufoase pentru sotul meu si minciuni uscatele pentru mine.
- Decupam aluatul in fasii de cca 6-7 cm lungime (si aici ne putem juca cu lungimea si latimea minciunelelor), facem o incizie in centrul fiecarei fasii si introducem unul dintre capete in taietura facuta.
- Punem uleiul intr-o cratita, pe foc moderat. Cand uleiul s-a incins, adaugam cate 5-6 minciunele in cratita si le prajim cate 2 minute pe fiecare parte sau pana cand capata o frumoasa culoare aurie.
- Le scoatem din tigaie si le punem intr-o farfurie intinsa tapetata cu hartie absorbanta.
- Pudram minciunile pufoase cu zahar pudra vanilat si le servim calde. Sunt foarte gustoase!
Pofta buna!
→ Va invit sa incercati si reteta de minciunele fragede Crostoli. →
Buna ziua,
As putea inlocui brinza propusa de dvs.cu cottage cheese,este singura pe care o am si as vrea neaparat sa fac uscatelele pt.duminica aceasta.
Multumesc!
Draga Daniela, nu iti recomand sa folosesti cottage cheese. Are o consistenta diferita fata de ricotta, urda, philadephia. Ai nevoie
de o branza cremoasa pentru aceasta reteta.
Te imbratisez cu drag!
Ces petits beignets ont l’air délicieux ! Dans ma région, on a une recette qui ressemble un peu et on les appelle des „merveilles”. Merci pour tous ces bons partages. Bonne journée.
Delicioase,multumim pentru reteta!