Ardei umpluti, reteta traditionala de ardei grasi umpluti cu carne
Ardei umpluti cu carne, atat trebuia sa ne spuna mami si deja dadeam buzna in bucatarie sa vedem cat mai dureaza pana sa ne asezam la masa. Zilele trecute am avut norocul sa gasesc niste ardei medii, perfect potriviti pentru reteta de ardei grasi umpluti. Am trecut si pe la macelarie si am cumparat carne de porc nu foarte grasa, tocata pe loc, si, in cateva ore dupa ce m-am intors acasa, bucataria mea era invadata de aroma inconfundabila a ardeilor umpluti.
Tatal meu era fan ardei umpluti de post cu orez, morcovi, ceapa si ciuperci, dar eu si fratele meu ne dadeam in vant dupa cei umpluti cu carne. Mami folosea carne de porc pentru ardei, uneori o combina cu carne de vita tocata, important pentru aceasta reteta este sa nu folosim carne foarte grasa, proportia ar fi undeva la 80% carne si 20% grasime pentru niste ardei umpluti gustosi.
Reteta de ardei cu sos este deosebit de simpla, important este sa folosim ingrediente de cea mai buna calitate. Nu va recomand sa cumparati carne deja tocata, cel mai bine cumparam carne proaspata si o tocam acasa sau cerem sa sa fie tocata pe loc, asa stim exact ce punem in ardeii nostri umpluti. Ardeii grasi trebuie sa fie medii, daca ii aveti in gradina sau ii gasiti in piata, sunteti mai mult decat norocosi, sigur vor avea un gust absolut minunat.
Ardei umpluti – Ingrediente (7 ardei grasi medii)
- 600 g carne tocata porc, nu foarte grasa
- 7 ardei grasi medii
- 1 ceapa alba medie
- 50 g orez cu bob rotund + 4 linguri apa
- 1 lingura rasa marar tocat
- 1 lingura rasa patrunjel tocat
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita mica piper
Sos pentru ardei umpluti – Ingrediente
- 1 ardei gras mic
- 1 ceapa alba mica
- 100 ml suc de rosii
- 400-500 ml apa
- sare
Ardei umpluti cu carne – Mod de preparare
- Va spuneam ca am doua secrete pentru ardeii umpluti, nu-i asa?
Iata primul secret, al soacrei mele, pentru ardeii cu carne.
- Punem orezul intr-o craticioara mica, adaugam 4 linguri de apa si il fierbem, pe foc mic, cca 1 minut, sau pana cand orezul absoarbe toata apa (cca 1 minut). Apoi stingem focul si il lasam sa se raceasca.
- Daca urmam acest sfat, orezul din compozitia ardeilor va fierbe mai rapid si isi va pastra forma. Este un truc nemaipomenit! Il puteti folosi si la sarmale, in foi de varza sau foi de vit si pentru alte legume umplute.
- Punem carnea tocata intr-un vas, adaugam ceapa, mararul si patrunjelul, tocate marunt, orezul rece, sare si piper dupa gust. Framantam pana obtinem o compozitie compacta.
- Taiem capacelul cu codite al ardeilor, ii curatam de seminte si nervuri. Ii spalam si ii asezam pe un gratar, cu partea decupata in jos, sa se scurga bine.
Al doilea secret, cel al mamei mele, este sa facem o mica incizie in partea de jos a ardeilor. In acest fel, sosul intra si in partea inferioara a ardeilor, asadar carnea si orezul fierb mai repede si uniform.
- Dupa ce s-au scurs, ii umplem cu compozitia de carne de porc.
- Acoperim partea deschisa a ardeilor cu felii de ardei gras sau felii de rosii si ii punem, cu partea umpluta in sus, intr-o cratita incapatoare.
Sos pentru ardei cu carne – Mod de preparare
- Eu am folosit robotul de bucatarie pentru sos, cu lamele de otel montate. Asadar punem ceapa si ardeiul gras taiate in bucati portivite in robot, adaugam sucul de rosii, 400 ml apa si sare dupa gust (1 lingurita de sare rasa dupa gustul meu). Mixam pana obtinem un sos omogen.
- Daca nu aveti robot, tocam foarte marunt ardeii si ceapa si ii amestecam cu sucul de rosii, apa si sare dupa gust.
Cum se fierb ardeii umpluti cu carne?
- Punem sosul peste ardeii umpluti deja asezati in cratita. Sosul trebuie sa acopere ardeii pe trei sferturi, nu este nevoie sa ii acopere in totalitate.
- Punem cratita cu ardei pe foc mic si ii fierbem cca 60 minute, acoperiti partial cu un capac.
- Dupa ce sosul a scazut si ardeii sunt fierti, scoatem capacul si ii punem in cuptorul incalzit la 180°C, pentru inca 30 de minute.
- Servim ardeii umpluti calzi, cu smantana, si, daca doriti, cu paine proaspata.
- Sunt atat de buni acesti ardei grasi umpluti cu carne de porc! Va recomand cu drag sa ii incercati.
Pofta buna!
Arata si sunt convinsa ca sunt minunati. Multumim pentru secretele oferite. Pot sa va imapartasesc si eu micul meu secret? Obisnuiesc sa rumenesc putin ardeii in unt sau ulei inainte de a-i umple. Rezutatul este deosebit!
Draga mea, multumesc mult pentru sfatul tau, foarte interesant. Te imbratisez cu drag!
Multumesc pentru micile secrete
Multumim! tocmai incerc reteta de pe pagina Laurei, la care am tinut cont si de sfatul dv!
Chiar arata nemaipomenit de bine <3. Imi lasa gura apa. Voi face si eu in weekend.
Draga mea, abia astept sa imi spui cum au fost ardeii.
Buna! Trebuie neaparat pusi la cuptor? Eu stiam ca se fac fara cuptor.
Cuptorul le da un gust mai bun, dar, desigur, ii poti fierbe si e aragaz.
Cea mai bună mâncare este cea romaneasca si nespus.de gustoasă
Draga Laura, e prima oara cand iti incerc retetele (defapt, e prima).. Cu mica modificare ca eu am pus putin bors (imi place putina acreala 🙂 )
Sunt cu gura plina de ardei.. cu apa in gura de pofta, mananc si nu ma pot opri, desi nu mai pot. Sunt plina. Dar ma lupt cu el, ca sunt atat de buni.. sunt dementiali!
Multumesc pentru efortul depus, sa ne incanti cu retete delicioase, multumesc si mamelor tale pentru cele doua secrete extraordinare!
Draga Laura, atat de mult ma bucur ca ti-au placut. Te imbratisez cu drag!
INCERCATI SA PERPELITI ARDEI DEJA UMPLUTI IN PUTIN ULEI, NU MULTI AGREAZA PILITA LOR, AROMA SI GUSTUL VOR FI DEOSEBIT, IAR IN ULEIUL CU GUST DE ARDEI, AM FACUT SOSUL, ATENTIE SA NU ARDETI ULEIUL
Interesanta reteta si foarte interesante secretele. Nu mi-ar fi dat prin cap sa intep fundul ardeilor! Multumesc frumos pentru idei!
Cu mult drag, Bogdan!
Grozava reteta….multumesc mult!
Arata delicios, abia astept sa gatesc si eu aceasta reteta! Chiar astazi! Mii de multumiri
Cu mult drag!
Am mulți ani de când gătesc pentru familie și prieteni cu mult drag, dar după ce am încercat rețeta aceasta, nu am mai făcut ardeii în alt mod. Ies absolut delicioși.
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta!
Multumesc Laura, am facut exact reteta ta ..delicioasa ..!!
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-au placut!
Sunt cel mai mare fabricant de ardei umputi ! Multumesc mult doamna !
Cu mult drag!
O bunăciune, nu alta! Mulțumesc pentru sfaturile secrete m-a ajtat mult!
Cu mult drag!
Eu adaug si putin cimbru si doua foi de dafin.