Placinta (de post) cu gutui – o reteta de placinta cu aluat fraged
Placinta de post cu gutui este absolut minunata! Aluatul fraged de placinta este facut cu ulei si apa si este perfect potrivit si pentru alte variante de placinte de post dulci, cu umplutura de mere sau dovleac.
Mi-au placut intotdeauna gutuile, dar pana in aceasta toamna nu am avut noroc sa le gasesc in zona mea. Va dati seama ce bucuroasa am fost cand in sfarsit le-am descoperit intr-un magazin micut din Spoleto.
Cand eram mici, bunica mea facea aceasta reteta de placinta frageda cu gutui parfumate (uneori si cu mere) in zilele de post. Combinatia este minunata, iar foile de placinta sunt atat de fragede, nici nu ai zice ca sunt de post.
Reteta de aluat pentru placinta de post este foarte simpla, nu trebuie sa il tinem la frigider, amestecam ingredientele, il framantam, il intindem in tava si gata placinta de gutui.
Imediat dupa ce scoatem placinta din cuptor, foile sunt crocante, dar dupa ce se raceste complet, devin atat de fragede incat se topesc in gura.
Bunica o facea cu o zi inainte si, dupa ce se racea complet, o punea in camara pana a doua zi dimineata, acoperita cu o foaie de hartie de copt. Inainte sa o puna pe masa, o pudra cu zahar pudra. Era micul nostru rasfat matinal din zilele de post.
Cu ceai sau lapte, aceasta placinta frageda de post cu gutui este pur si simplu minunata!
Placinta de post cu gutui – Ingrediente (pentru tava 30×20 cm)
Foi de placinta de post – Ingrediente
- 500 g faina
- 130 ml apa rece
- 120 ml ulei
- 125 g zahar
- 6 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 lamaie (doar coaja rasa)
Umplutura de gutui pentru placinta de post – Ingrediente
- 1 kg cuburi gutui (cantarite dupa curatarea gutuilor)
- 150 g zahar
- 100 ml apa
- 1 lingurita scortisoara
Umplutura de gutui pentru placinta de post – Mod de preparare
- Curatam gutuile de coaja si cotor, le taiem in cubulete mici si le punem intr-o cratita.
- Adaugam zaharul si scortisoara si amestecam bine. Adaugam apa si le punem la fiert, pe foc mic.
- In momentul in care gutuile sunt moi si lichidul s-a evaporat complet, stigem focul si le lasam sa se raceasca.
- Dupa ce s-au racit, le pasam cu blenderul sau la robot pana obtinem un piure omogen. Eu am lasat si cateva cubulete intregi in piureul de gutui.
Foi de placinta de post – Mod de preparare
- Punem in robot faina, praful de copt, sarea si zaharul si amestecam cateva secunde. Adaugam apa, uleiul si coaja rasa de lamaie si framantam, la viteza medie, pana cand aluatul foilor de placinta se compacteaza.
- In cazul in care aluatul este prea dens, mai putem adauga 1-2 linguri de apa rece. Trebuie sa aiba o consistenta elastica.
- Mutam aluatul pe planul de lucru (nu este nevoie sa il pudram cu faina) si il impartim in doua bucati egale.
- Intindem fiecare bucata de aluat in doua foi de cca 6-7 mm grosime.
- Punem prima foaie de aluat in tava tapetata cu ulei si faina, adaugam umplutura de gutui si o intindem intr-un strat uniform.
- Acoperim umplutura cu a doua foaie pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.
- Coacem placinta de post cu gutui in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 de minute sau pana cand se rumeneste uniform.
- Scoatem placinta frageda din cuptor si o lasam sa se raceasca. O pudram cu zahar pudra, o taiem in bucati potrivite si o gustam cu foarte multa pofta. Este delicioasa!
Pofta buna!
Deja ii simt parfumul-pt ca nu gasesc gutui peste tot si sant si ff scumpe , am sa incerc un amestec de gutui cu mere-sper sa fie buna combinatia.
Multam de reteta
Carmen, este delicioasa combinatia. O sa iasa o placinta foarte gustoasa.
Te imbratisez cu drag!
Minunată plăcinta cu gutui…Am pus și câteva mere
Daca nu am robot, pot incerca sa framant cu mana aluatul?
Daca pun numai mere,tot un kg???multumesc mult!!!
Draga Maya, da, tot 1 kg de mere. Cu mult drag!
Buna seara ,
Am facut aluatul tau , este minunat mai ales ca eu am copt in forme micuțe de ceramica , am ales umpluturi diferite ( dovleac copt , mere ) este demențial aluatul ,,, am ales in forme micuțe pentru ca ne place sa fie mai copt …
Mulțumesc mult pentru aceasta reteta minunata .🙏🙏🙏🌹
Am făcut placinta cu mere in loc de gutui si mi-a ieșit foarte bună. Îți multumesc Laura, orice rețetă fac de pe site-ul tău este o reușită sigură 😊
Sa iti fie de bine, draga Ramona! Ma bucur ca ti-a placut.
Bună
Azi am făcut plăcintă cu gutui , e delicioasă !
Mulțumesc ptr rețetă !
Sa iti fie de bine, draga Maria!
Atât de făină. Atât de mult îmi place tot ce postezi🤗🤗🤗🤗
Draga mea, aluatul se preteaza in a face placinta sub forma de tarta? Stiu ca tot ce fac de la tine iese perfect. Doar ca as face tarta cu crema vegana de cicocolata.Se poate? (sa nu razi te rog). Multumesc!
Draga Mariana, sigur ca se preteaza si pentru tarte. O sa iasa o minune cu crema de ciocolata!
Cu drag.
Buna.Pot face aluatul si cu lingura daca nu am robot?
Buna. In cazul in care nu am robot pentru aluat pot face cu mana? multumesc
Sigur ca da, draga mea.
Am făcut-o și este foarte bună, un lucru de observat este ca se înmoaie, mie mi-ar fi plăcut sa fie un pic crocanta, dar este buna oricum!