Salata calda cu orz, prosciutto crudo si rucola – Reteta Laura Adamache
Orzul perlat este unul dintre ingredientele mele preferate pentru salate, supe bogate si gustoase de toamna si chiar si pentru risotto. Acum multi ani am mancat in nordul Italiei o salata extraordinar de gustoasa cu orz, rucola si prosciutto crudo. Imi amintesc ca dupa ce am terminat portia mea, am atacat si farfuria sotului. Cert este ca de atunci, orzul perlat nu imi lipseste din casa, in fiecare luna gatesc cel putin 2-3 retete delicioase cu orz.
Pentru salata calda cu orz si prosciutto crudo, am folosit un ulei de rapita, deosebit de gustos, marca Elixir. Acest ulei este obtinut prin presarea la rece a semnitelor de rapita, uleiul devenind astfel perfect potrivit pentru preparatele culinare.
Beneficiile consumului uleiului de rapita
Uleiul de rapita Elixir are un continut scazut de grasimi saturate si are cel mai inalt punct de ardere, asadar o alegere excelenta pentru preparatele prajite. Este foarte bogat in grasimi nesaturate, in special acid alfa-linolenic, foarte important de introdus in dieta noastra deoarece corpul uman nu il produce singur. Uleiul de rapita ajuta la scaderea colesterolului rau din sange, buna functionare a inimii si a creierului, dar si la dezvoltarea normala a organismului. Totodata acesta contine raportul optim dintre Omega 3 și Omega 6.
Cum folosim uleiul de rapita in bucatarie?
Gustul uleiului de rapita este neutru, asa ca acesta nu influențează cu nimic gustul celorlalte preparate. Astfel, acesta este perfect pentru dressinguri, peste, fructe de mare, sosuri pesto, bruschette, paste si, datorita punctului inalt de ardere, pentru prepararetele prajite. De asemenea, mancarurile la cuptor cu ulei de rapita au un gust deosebit. Acesta poate inlocui untul sau margarina din prajituri.
Ce este orzul perlat?
Orzul, una dintre cele mai vechi cereale cunoscute de om, se gaseste in trei variante: orzul integral, numit asa pentru ca nu este supus vreunui proces de rafinare, orzul decorticat, al carui proces de rafinare este mai bland si astfel se indeparteaza doar partea exterioara a bobului si orzul perlat care trece printr-un proces de rafinare complex. Samanta de orz perlat este decojita, albita si lustruita mecanic. Cu toate acestea, orzul perlat reuseste sa isi pastreze multe dintre proprietatile nutritive benefice organismului. Este bogat in fibre si saruri minerale (potasiu, sodiu, fier, magneziu, calciu și fosfor), iar timpul de preparare este foarte scurt.
Salata calda cu orz si prosciutto crudo – Ingrediente (4 persoane)
- 250 g orz perlat
- 4 linguri ulei de rapita presat la rece Elixir
- 1 ceapa mica alba
- 1 morcov mediu
- 2 catei de usturoi
- 800 ml supa de legume
- 1 lingura otet de mere
- 20 g rucola
- 4-5 felii prosciutto crudo
- sare
- piper
Salata calda cu orz si prosciutto crudo – Mod de preparare
- Tocam marunt ceapa si usturoiul, curatam morcovul, il taiem pe lungime in patru, apoi in felii subtiri.
- Incalzim 2 linguri de ulei de rapita Elixir intr-o tigaie antiaderenta, adaugam orzul si il sotam cca 30 de secunde. Apoi adaugam feliile de morcov, ceapa si ustuoiul tocate si amestecam pe foc mic inca 30-40 de secunde.
- Adaugam treptat supa de legume calda, in 2-3 transe, si fierbem orzul pana cand a absorbit toata supa (cca 20-30 minute pe foc mic spre mediu).
- Stingem focul si lasam orzul sa se raceasca 5-10 minute.
- Amestecam cele 2 linguri de ulei de rapita ramase cu otetul, sare si piper dupa gust.
- Rupem rucola in bucatele potrivite si le adaugam salatei de orz. Adaugam emulsia de ulei si otet si amestecam pana la omogenizare.
- Pe deasupra salatei, asezam feliile de prosciutto crudo.
- Servim salata cu orz si prosciutto crudo imediat. Pofta buna!
Da,fiind o mare iubitoare de salate,am retinut reteta pentru a o face in weekend-ul care vine.
Nu am nici o indoiala ca va fi buna.
Multumesc foarte mult!
Draga mea, ma bucur ca iti place reteta. Abia astept sa imi spui cum ti s-a parut.
Îmi faci te rog o poza la punga de orz că sa vad daca găsesc. In Spania?