Gogosi rasucite fara drojdie, reteta simpla si rapida
De cateva zile, mai exact de cand m-am intors din vacanta, mi-e pofta de gogosi. Ba mai mult, am si visat ca eram undeva prin munti si mancam gogosi pufoase, pudrate din belsug cu zahar pudra. Astazi, fiind putin mai racoare la noi, m-am decis sa fac gogosi, dar pentru ca nu aveam drojdie, am facut reteta mea de vara de gogosi rasucite cu praf de copt. Sunt foarte pufoase, iar timpul de preparare nu depaseste 15 minute.
Daca doriti, puteti pudra gogosile cu zahar pudra, eu am folosit zahar tos fin de data aceasta. Nu va pot spune cat sunt de gustoase aceste gogosi rasucite si pufoase cu ricotta si praf de copt. Fara probleme puteti inlocui ricotta cu exact aceeasi cantitate de urda sau chiar cu branza de vaci, bine scursa.
Aluatul va avea o consistenta moale, dar este normal sa fie asa daca vrem niste gogosi spiralate cu adevarat pufoase.
Gogosi rasucite pufoase fara drojdie – Ingrediente (12 bucati)
- 350 g faina
- 250 g ricotta/urda
- 100 g zahar
- 1 ou mediu
- 60 ml lapte
- 1 lamaie medie (doar coaja rasa)
- 6 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 600-700 ml ulei de arahide/floarea soarelui
Gogosi rasucite pufoase fara drojdie – Mod de preparare
- Punem intr-un vas ricotta/urda, bine scurse (daca ricotta/urda nu sunt bine scurse, le putem lasa, cca 30 minute, intr-o sita). Adaugam oul, faina, praful de copt cernut, coaja de lamaie rasa, zaharul, sarea si laptele.
- Framantam pana obtinem un aluat omogen. Daca este foarte lipicios, putem adauga maxim 1-2 linguri de faina in plus, nu mai mult.
- Acoperim vasul, in care se afla aluatul, cu folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 15 minute.
- Dupa repaus, impartim aluatul in bucati de 60 g. Pe masa pudrata cu faina, rulam fiecare bucata de aluat intr-un cordon de cca 20 cm. Rasucim cordonul obtinut ca in imaginea de mai jos si sigiliam bine capetele.
- Incingem uleiul intr-o cratita larga, cu fund gros. Temperatura uleiului trebuie sa atinga cca 160°C pentru niste gogosi prajite uniform. Daca uleiul este prea incins, gogosile se vor arde si nu se vor praji cum trebuie in interior, iar daca prajim gogosile in uleiul prea putin incalzit, aceastea se vor imbiba cu ulei. Faceti o proba cu o bucatica de aluat. Daca se ridica la suprafata imediat dupa ce o puneti in cratita, inseamna ca uleiul a atins temperatura ideala.
- Prajim cate 2-3 gogosi deodata, nu mai multe, pentru ca se umfla foarte mult in timpul prajirii.
- Scoatem gogosile rasucite, e scurgem bine si le tavalim prin zahar tos fin sau le pudram cu zahar pudra vanilat.
- Le servim calde, dar si reci sunt foarte bune.
- Gogosile pufoase cu praf de copt sunt foarte simplu de facut, vi le recomand cu mare drag.
Pofta buna!
Mereu ma incanti cu retete bune si usoare!
Draga mea, ma bucur ca iti plac retetele mele.
La cuptor se pot face?
Buna! La cuptor ar fi in regula sa le fac?
Buna 🙂
Cu acelasi aluat, se pot face si in cuptor?!?
Multumesc!
Cori 🙂
Cori, poti incerca sa le coci in cuptorul preincalzit, la 180°C, pentru cca 20-25 de minute sau pana se rumenesc uniform. Dupa ce le scoti, le pudrezi cu zahar pudra vanilat.
Multumim frumos pentru reteta!
Am facut gogoselele si chiar daca nu au fost atat de pufoase ca ale tale, s-au terminat instantaneu.
Cu mult drag! Sa va fie de bine.
Merge înlocuită branza cu iaurt?
Draga Claudia, nu recomand iaurtul pentru aceasta reteta.
Buna! Este pt prima oara cand nu imi iese o reteta de a ta 🙁 Am urmat intocmai toti pasii retetei dar in final m-am ales cu niste gogosi care nu s-au umflat deloc la prajit.Oare ce am facut gresit? Am folosit branza de vaci pt ca nu am avut urda/ricotta;oare asta sa fie motivul?
Draga Cristina, imi pare tare rau.
Branza de vaci era foarte bine scursa? Este posibil ca acesta sa fie motivul pentru care nu ti-au iesit.