Pizza cu capsuni si mascarpone, desert italian cu aluat fraged
Pizza cu capsuni si marcarpone seamana ca aspect cu pizza Margherita, dar doar atat. Gemul de capsuni imita sosul de rosii, branza mascarpone, distribuita din loc in loc, seamana cu mozzarella, iar frunzele de menta, verzi si proaspete, aduc cu frunzele de busuioc prezente intotdeauna pe suprafata pizzei Margherita. Reteta de pizza de astazi este dulce, nicidecum sarata, cu un topping de gem rapid de capsuni, crema de branza mascarpone si aluat fraged de casa, cu un gust divin de unt. Daca vreti sa va impresionati prietenii cu un desert inedit, neaparat sa incercati aceasta reteta de pizza cu capsuni, sunt sigura ca va fi pe placul tuturor. Pentru un rezultat deosebit, trebuie sa folosim capsuni foarte bine coapte si parfumate, sunt ingredientul cheie al acestei minunate retete.
Pizza cu capsuni si mascarpone – Ingrediente (forma 28 cm Ø)
Blat pizza – Ingrediente
- 225 g faina
- 1 ou mare
- 3 g praf de copt
- 170 g unt moale
- 1 lingurita rasa coaja de lamaie
- 100 g zahar tos fin
- 1 varf cutit sare
Gem rapid de capsune – Ingrediente
- 300 g capsuni
- 100 g zahar tos fin
- 2 linguri suc de lamaie proaspat
Topping Pizza cu capsuni
- 200 g branza mascarpone
- 3 linguri rase zahar pudra vanilat
- 6-7 capsune taiate in sferturi
- frunze proaspete de menta
Blat de pizza dulce – Mod de preparare
- Mixam untul moale, zaharul, sarea si coaja rasa de lamaie pana obtinem o crema fina (cca 3-4 minute). Adaugam oul si mixam pana la inglobare.
- Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam pana cand aluatul devine omogen. Consistenta finala a aluatului va fi densa, dar cremoasa.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt (am asezat hartia de copt doar pe fundul formei) si adaugam aluatul. Il intindem cu grija intr-un strat uniform.
- Coacem blatul pizzei in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 20 minute sau pana cand suprafata este usor aurie.
- Scoatem forma din cuptor, lasam blatul sa se raceasca cca 10-15 minute, apoi il scoatem cu grija din forma si il punem pe un gratar. Dupa ce blatul se raceste complet, il mutam pe un platou.
Gem rapid de capsune – Mod de preparare
- Spalam rapid capsunile sub un jet de apa rece, le stergem bine, indepartam coditele si le taiem in bucatele micute.
- Punem capsunile intr-o craticioara, adaugam zaharul si sucul de lamaie si le fierbem cca 30-35 minute sau pana cand siropul se ingroasa usor. Nu uitam sa amestecam gemul din cand in cand.
- Stingem focul si lasam gemul de capsuni sa se raceasca complet.
Pizza cu capsuni si mascarpone – Asamblare
- Ungem blatul rece de pizza cu un strat uniform de gem de capsuni.
- Mixam branza mascarpone si zaharul pana cand devine cremoasa (cca 1 minut), apoi adaugam pe deasupra pizzei, din loc in loc, cate o lingura plina cu crema de mascarpone.
- Adaugam capsunile taiate in sferturi si frunzele proaspete de menta.
- Noi am servit pizza cu capsuni imediat, dar se poate pastra in frigider pana la 24 de ore.
Este delicioasa. Pofta buna!