Vanillekipferl, cele mai fragede si gustoase cornulete cu vanilie si migdale
Vanillekipferl sunt unele dintre cele mai fragede si delicioase cornulete cu vanilie si migdale. Prima data cand le-am gustat eram in Nördlingen, Bavaria, si ne-au placut atat de mult, incat au devenit cornuletele noastre preferate. In Germania se fac mai ales de Craciun, dar, dupa parerea mea, sunt potrivite pentru orice sezon. In serile mai racoroase de vara coc cate 2-3 tavi de Vanillekipferl, le pastrez in cutii inchise ermetic pentru cca 1 saptamana si le mancam cu o deosebita placere la cafeaua de dimineata sau cu un pahar mare de ceai negru rece. Reteta acestor cornulete Vanillekipferl este foarte simpla, merita sa o incercati daca va plac fursecurile fragede cu migdale.
Vanillekipferl (cornulete fragede cu vanilie) – Ingrediente 18 bucati
- 100 g faina
- 100 g faina de migdale
- 50 g zahar
- 80 g unt moale
- 1 galbenus mediu
- 1 pastaie de vanilie (doar semintele)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 varf cutit sare
- zahar pudra vanilat
Vanillekipferl (cornulete fragede cu vanilie) – Mod de preparare
- Punem intr-un vas untul, zaharul, sarea si semintele pastaii de vanilie si mixam pana la omogenizare.
- Adaugam galbenusul si mixam la viteza medie pana il incorporam in amestecul de unt si zahar.
- Adaugam faina si faina de migdale si mixam pana la omogenizare, nu mai mult.
- Invelim aluatul obtinut in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 30-45 minute.
- Dupa repaus, impartim aluatul in doua bucati. Rulam fiecare bucata pe planul de lucru usor pudrat cu faina pana obtinem un cilindru de cca 1,5 cm diametru.
- Taiem ruloul in bucatele de cca 5-6 cm lungime si apoi le modelam sub forma de semiluna.
- Asezam cornuletele Vanillekipferl intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le coacem pentru cca 10 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
- Cornuletele fragede cu vanilie nu trebuie sa se rumeasca decat foarte putin pe margini.
- Scoatem tava din cuptor, lasam vanillekipferl sa se raceasca in tava, apoi le pudram din belsug cu zahar vanilat si le gustam cu pofta.
- Sunt foarte fragede si gustoase!
Pofta buna!
pot folosi doar faina de grau ?
Mariana, nu, faina de grau trebuie combinata neaparat cu faina de migdale.
Faina de migdale se poate face ușor acasă în rasnita de cafea.
Buna Laura,
Am facut tortul cu migdale si crema de portocale..a iesit grozav, multumesc de reteta.
Astazi am vrut sa fac Vanillekipferl dar aluatual a iesit teribil de sfaramacios….am facut ceva gresit?
Draga Violet, de cele mai multe ori faina este vinovata de acest lucru. Eu folosesc o faina speciala pentru dulciuri, tip 00, cu un continut ridicat de amidon (68,7g la 100 g) si foarte putine proteine (11g la 100 g).
Nu este nicio problema daca nu ai acest tip de faina, poti adauga cateva linguri de apa rece in aluat (2-3 linguri) si framanti pana se compacteaza.
Multumesc Laura o sa incerc, am aluatul in frigider de duminica, sper sa mai fie bun si sa il pot salva 😊
Locuiesc in Canada, si folosesc acelasi tip de faina…”Robin Hood”
Nu o sa crezi cat am cautat aceasta reteta si in sfarsit am regasit-o!
Am folosit-o la Craciunul de anul trecut, doar ca am nu le-am rulat semiluna si am folosit forma de „gingerbread man”, iar zaharul alb l-am inlocuit cu zahar brun.
Culoarea a iesit perfecta (ft app de gingerbread dar fara gustul de scortisoara…bleah), la gust minunate, au disparut imediat de pe platou!
Stiam sigur ca voi gasi reteta la tine pe blog, doar ca am cautat fursecuri cu migdale, biscuiti cu migdale…orice cu migdale :))), trecand de cateva ori peste denumirea „Vanillekipferl „. Oare o sa imi aduc aminte la Craciunul viitor :))?