Prajitura cu mere si bezea, reteta delicioasa de prajitura cu fructe
Una dintre minunile dulci pe care ni le facea mami in copilarie, era prajitura cu mere si bezea, atat de buna si frageda, un deliciu, incat cu greu ne abtineam sa nu o mancam pe toata in aceeasi zi. Noroc cu mami care nu dadea decat maxim doua bucati, altfel sigur o terminam rapid.
Imi plac foarte mult prajiturile cu fructe, in general, din acest motiv abia astept sa vina toamna pentru a profita de orice ocazie sa le prepar. Daca si voi sunteti la fel de pofticiosi vedeti si reteta simpla de placinta cu mere (acesta e mai usor de facut).
Zilele trecute mi-am amintit de aceasta prajitura cu mere, normal ca nu am mai stat pe ganduri si am facut-o. Noi am mancat-o la micul dejun, cate doua bucati, nu mai mult, exact ca in copilarie.
Reteta acestei prajituri cu mere este foarte simpla, important este sa folosim mere parfumate pentru o prajitura cu adevarat delicioasa.
Prajitura cu mere si bezea – Ingrediente (tava 20×18 cm)
Ingrediente Aluat fraged pentru prajitura cu mere si bezea
- 250 g faina
- 50 g zahar
- 2 galbenusuri medii
- 60 g unt moale
- 100 g smantana fermentata
- 5 g praf de copt
- un varf cutit sare
Ingrediente – Umplutura mere pentru prajitura
- 600 g mere (cantarite dupa ce le curatam si le razuim)
- 30 g zahar
- 1 lingurita mica rasa scortisoara
- 1 lingura rasa pesmet
Ingrediente Bezea pentru prajitura cu mere
- 2 abusuri medii
- 40 g zahar pudra
- un varf cutit sare
Aluat fraged pentru prajitura cu mere – Mod de preparare
- Punem in robot toate ingredientele aluatului fraged (faina, praf de copt, sare, zahar, galbenusuri, smantana si unt). Mixam pana obtinem un aluat sfaramicios. Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il framantam 1 minut sau pana cand devine omogen.
- Il infasuram in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 30 de minute.
Umplutura de mere pentru prajitura cu bezea – Mod de preparare
- Curatam merele si le dam prin razatoarea cu gauri mari.
- Punem merele razuite intr-o cratita antiaderenta, adaugam zaharul si scortisoara si le calim pe foc mic spre mediu pana cand zaharul este complet topit (cca 10 minute).
- Punem merele calite intr-o strecuratoare si le lasam sa se raceasca si scurga foarte bine (cca 15 minute).
- Dupa ce s-au racit, adaugam pesmetul si amestecam bine.
Bezea pentru prajitura cu mere – Mod de preparare
- Punem albusurile intr-un vas, adaugam sarea si le mixam pana cand nu mai cad de pe paletele mixerului.
- Adaugam zaharul pudra si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Prajitura cu mere si bezea – Mod de preparare
- Eliminam folia de plastic, oprim cca 50 g de aluat (il vom folosi pentru topping) si intindem aluatul ramas pe masa usor pudrata cu faina.
- Asezam aluatul in tava tapetata cu unt si decupam marginile in exces, astfel incat aluatul sa acopere doar fundul tavii.
- Coacem aluatul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 10-12 minute sau pana cand se rumeneste usor pe margini.
- Scoatem tava din cuptor, lasam aluatul sa se raceasca cca 3-4 minute, apoi adaugam merele si le intindem intr-un strat uniform.
- Imediat adaugam si bezeaua (aceasta trebuie preparata cu cca 5 minute inainte de a o intinde peste stratul de mere), iar peste bezea cele 50 g de aluat (eu l-am rupt in mici bucatele si l-am asezat pe deasupra stratului de bezea, dar daca doriti, il puteti razui prin razatoarea cu gauri mari).
- Introducem din nou tava cu prajitura de mere la cuptor, pentru inca 15 minute sau pana cand buchetelele de aluat de deasupra prajiturii s-au rumenit uniform.
- Scoatem prajitura cu mere si bezea din cuptor si dupa ce s-a racit, o taiem si o servim cu pofta. O puteti pudra si cu putin zahar vanilat.
Pofta buna!
O prajitura foarte buna. Multumesc.
Ma bucur mult ca ti-a placut!Te imbratisez cu mare drag.
Multumesc mult Laura pentru reteta ta. Noua ne place foarte mult. Am facut-o de doua ori si ne-am lins pe degete. Reteta asta o sa mearga in caietul meu de retete.
Sa va fie de bine, draga Carmen! Tare mult ma bucur ca v-a placut prajitura.
Delicioasa prăjitura și apetisanta. Mulțumesc mult!
Cu mult drag! Sa iti fie de bine!
Bună ziua! Ce tip de tava folosiți? Și ce dimensiuni are? Mulțumesc!
Am făcut ieri prăjitura pentru un grup international și tre sa recunosc ca am făcut niște greseli și nu a ieșit exact cum ar fi trebuit, dar s-a mâncat toată, bine ca am reușit să o gust înainte de a o aduce, foarte gustoasa, mulțumesc 🙂
Sa va fie de bine, draga Lena! ma bucur ca v-a placut.
Buna ziua. Cu ce poate fi înlocuita smantana acra fermentata?
Multumesc.
Draga Laura, o poti inlocui cu creme fraiche sau iaurt grecesc.
Si pe mine ma interesează daca putem înlocui smântâna cu ceva ..
Draga Andreea, o poti inlocui cu creme fraiche sau cu iaurt grecesc.
Am facut si eu prajitura in weekend. Cand eram mica, mama o facea cu visine si bezea si am vrut sa vad cum e cu mere. A iesit bestiala. Multumesc pentru reteta 🙂
Sa va fie de bine, draga mea, ma bucur mult ca v-a placut!
Buna. Am facut si eu prajitura si am o intrebare despre bezea. Desi am tinut-o mai mult de 12 minute( cred ca vreo 25) a ramas tot moale. Nu trebuia sa se intareasca? Si daca trebuia sa se intareasca, ce al facut gresit? Multumesc frumos.
Draag Iulia, bezeaua pentru aceatsa reteta de prajitura nu se intareste, formezaza doar o cojita crocanta deasupra.
Cu mult drag!
Oare ce dimensiuni ar trebui sa aibe tava pentru aceasta prajitura?
Tabita, la ingrediente gasesti si dimensiunea tavii.
Îți urmăresc cu drag rețetele foarte bune
De ce oare nu imi iese bezeaua? Ceea ce am greşit ca am mixat-o înainte, oare asta e problema, s-au trebuia pusă pe prajitura rece, si apoi la cuptor?
Draga mea, bezeaua trebuie sa fie pusa peste prajitura fierbinte, abia scoasa din cuptor. Ce anume nu a iesit la tine?
Suna extraordinar!
De-abia aștept să o fac și eu!😊
Reteta este superbaaa. Invitatii mei au fost incantati.
Sa iti fie de bine, draga mea!
Foarte bine arata. Sigur o voi incerca pentru prichindeii mei.
Ingrediente bine dozate,o prajitura cunoscuta dar fina.Multumesc