Tarta de post cu gem de afine, reteta de post fara oua, unt si lapte
Tarta de post cu gem de afine este atat de gustoasa si parfumata, greu de crezut ca nu contine oua, unt sau lapte.
De la inceput va spun ca aluatul nu se lucreaza foarte usor, dar cu putina rabdare sigur reusim sa il intindem cum trebuie si sa il punem in forma de tarta fara probleme. Gemul de afine poate fi inlocuit cu orice gem va place, desigur acesta trebuie sa aiba o consistenta mai densa astfel incat sa nu creeze probleme in timpul coacerii tartei de post.
Asadar, daca va este pofta de o tarta frageda cu gem, dar sunteti in post, cu drag va recomand sa incercati aceasta reteta.
Tarta de post cu gem de afine – Ingrediente (forma tarta 20 cm Ø)
- 300 g faina
- 100 g amidon de porumb
- 100 g faina de migdale
- 15 g cacao
- 6 g praf de copt
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 180 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 200 g zahar
- 1 varf cutit sare
- 300 g gem de afine
Tarta de post cu gem de afine – Mod de preparare
- Punem in robot faina, faina de migdale, amidonul, zaharul, praful de copt, sarea, cacaua si scortisoara. Actionam robotul, la viteza medie, apoi incepem sa adaugam treptat uleiul de floarea soarelui/arahide.
- In momentul in care aluatul devine omogen, stingem robotul. Punem aluatul pe masa de lucru usor pudrata cu faina si ii dam o forma rotunda. Il invelim in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 1 ora.
- Dupa repaus, eliminam folia de plastic si asezam aluatul intre doua bucati de hartie de copt. Il intindem cu facaletul intr-o foaie rotunda de cca 1 cm grosime.
- Eliminam hartia de copt superioara si cu grija rasturnam foaia de aluat in forma de tarta tapetata cu ulei si faina. Desprindem cu grija hartia de copt si decupam marginile in exces ale aluatului de tarta.
- Umplem tarta cu gem de afine.
- Intindem din nou aluatul ramas intre doua foi de hartie de copt, la o grosime de cca 1 cm, apoi il decupam cu o forma de biscuiti stea.
- Pozitionam cu grija stelele decupate deasupra gemului, iar de jur imprejurul tartei de post punem mici bilute de aluat.
- Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30 minute, iar dupa ce s-a copt, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca complet in forma.
- Dupa ce s-a racit (eu am lasat-o la racit 3-4 ore la temperatura camerei), o extragem cu grija din forma si, daca dorim, pudram marginile cu cacao sau zahar pudra vanilat.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Tarta de post cu gem de afine
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
15 Review(s) Based on
Buna,
Sunt curios de un detaliu…ce cuptor folosesti? De fapt, ce recomanzi? Un cuptor electric clasic, un cuptor incorporabil electric sau un cuptor incorporabil pe gaz? In fapt, ar mai fi si varianta unui aragaz clasic cu cuptor pe gaz, asta pentru ca cele mixte, cu cuptor electric, sunt similare cu cele incorporabile de aceeasi natura.
Observ ca retelele tale arata impecabil, indeosebi cele care necesita coacere, si voiam sa stiu cam care este solutia perfecta pentru a obtine astfel de preparate. Tehnic, pot spune ca ma pricep, insa as vrea si parerea unui bucatar iscusit 🙂
Multumiri!
Buna. Folosesc un cuptor electric Ariston, un model mai vechi, dar isi face inca treaba de minune.
Am folosit intotdeauna cuptoare electrice, din punctul meu de vedere sunt cele mai bune.
… buna.. am urmat toti pasii si aluatu nu se coace … si zaharul trebuia bine incorporat, gen topit in aluat, fiindca se simtea zaharul. nu stiu o catastrofa, ma gandesc sa il arunc, nu stiu ce sa fac, l-am copt o ora…
Buna, poti sa ma ajuti te rog? Am copt o ora, blatul de la suprafata ( stelutele si bilutele, nu imi par coapte si aluatul e sfaramicios. Culmea, sotului i- a placut si vrea sa mai fac din nou… dar ce sa fac ca sa imi placa si mie, au iesit ca un fel de shortbread, dar as vrea sa mai adaug niste faina data viitoare. Poti sa-mi spui cu ce am gresit de aluatul e sfaramacios? Asa trebuie sa fie?
Draga Kat, daca aluatul este sfaramicios in timpul framantarii, mai poti adauga 1-2 linguri de faina, dar nu mai mult. Poate ca ti s-a parut necopt din cauza migdalelor. Orice aluat cu migdale/nuci/alune are o consistenta mai umeda.
Te imbratisez cu drag!