Retete culinare – Paine neagra cu seminte de in
Painea neagra cu seminte de in este o paine sanatoasa si delicioasa. Cand am fost in tara am cumparat o punga de faina neagra de grau Baneasa pentru ca eram foarte curioasa de calitatea acesteia si pot spune ca mi-a placut foarte mult gustul painii obtinute.
Painica este una simpla foc, fara pretentii, imbogatita cu seminte de in. Cand ma intorc in Italia (pentru ca nu mi-am luat semintele cu mine) am sa revin cu mai multe retete in care putem folosi sanatoasele seminte de in.
Ingrediente Paine neagra cu seminte de in:
- 500 g faina neagra de grau
- 100 g faina alba
- 25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
- 50 g seminte de in
- 1 lingurita rasa zahar/miere/malt
- 350-370 g apa calduta
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita rasa sare
Mod de preparare
Acoperim vasul in care se afla aluatul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit 1 ora intr-un loc ferit de curenti de aer. Dupa ce si-a dublat volumul, il rasturnam pe planul de lucru pudrat cu faina,
Formam painica noastra urmand procedeul folosit pentru painea multicereale. O asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si o crestam din loc in loc cu un cutit f ascutit. O lasam sa dospeasca pentru inca 1 ora intr-un loc cald, ferit de curenti de aer,
Scoatem painea din cuptor si o lasam sa se raceasca in pozitie verticala. In acest fel, coaja va ramane crocanta si dupa ce se raceaste,
Doamne, cat de frumoasa e !!! <3 Ador painea neagra cu seminte de toate felurile. Doar cu in nu am incercat inca. Pe lista! Pupicei ! <3<3<3
Scumpa mea frumoasa,, tare ma bucur ca-ti place!!
Puuuuuuuuuup cu mare mare maaaare drag!! <3 <3
Laura, imi poti spune de ce nu pot elimina de tot faina alba? De exemplu as vrea o paine numai cu faina de secara si tarate de grau sau faina neagra de grau si tarate. Are vreun efect asupra procesului de dospire daca nu se adauga deloc faina alba? Multumesc
Raluca iubita, faina integrala are un continut ridicat de proteine dar acestea provin din tarate si deci nu au cum sa contribuie la formarea glutinelor. Din cauza asta, painea 100% integrala dospeste mai greu iar painea rezulta mai compacta si de multe ori cu o tenta umeda. Faina de secara are un continut redus de proteine si dospeste greu dar absoarbe apa foarte bine si de aceea painea rezultata, cu o consistenta umeda, se conserva foarte bine.
Poti folosi ambele tipuri de faina fara sa le combini cu o faina bogata in proteine dar painea va fi mai compacta si nu va creste foarte mult.
Pup cu drag!!
ce fain arata si ce sanatoasa trebuie sa fie
Yaya draga mea, ma bucur tare mult ca-ti place!!
Pup cu drag!!
Buna,
Arata foarte frumos painea si sigur trebuie sa fie si foarte gustoasa.
In schimb, mie faina neagra mi se pare suspecta. In primul rand pentru ca pe punga nu se specifica absolut nimic despre continutul acesteia ci doar ca este neagra.
Poate fi neagra din multe motive, multe nu sunt chiar variante sanatoase.
Am cumparat si eu odata si am pus faina la masina de facut paine, a iesit o paine pufoasa si parca prea pufoasa sa fie faina neagra, adica integrala.
In alta ordine de idei,Laura, blogul arata minunat abia astept sa mai incerc retetele tale. Pandispanul iese superb intotdeauna!
Multumesc,
Ana
Ana scumpa mea, am aflat si eu de curand ca la noi faina neagra numai neagra nu e din pacate.:(( Am inteles ca e colorata cu malt si e „imbogatita” cu tot felul de vitamine.
Daca as fi stiut acest lucru, cu siguranta nu mai cumparam tipul asta de faina.:(((
Eu folosesc faina biologica integrala macinata la piatra dar chiar eram curioasa in legatura cu faina de la noi.
Pup cu drag si multumesc ca-ti place bloguletul meu!!
desi nu sunt o mare consumatoare de paine (pap paine o data la cateva saptamani) n-as refuza o feliuta din painica ta cu seminte de in.mai ales calda.pupici
Sarah draga mea, eu ador painica dar nu pap foarte multa, maxim 2 felii pe zi.
Situatia se schimba insa cand fac paine in casa.:)))) Nu ma pot abtine cand simt mirosul si atunci depasesc ratia de 2 feliute.
Pup cu mare drag!!
Azi am incercat și eu pâinea neagră cu semințe de in (doar asta aveam acasă . Locuiesc in Germania și faina neagra nu e deloc neagra …ușor mai închisă decât cea 000 painea a ieșit yammyyy….
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Dna Laura aveți o reteta de pagina neagra foarte bună
am făcut de nenumărate ori și mia ieșit perfect foarte bună și gustoasa.
Multumesc
Sa va fie de bine!
Talent mult, rafinament, migala, bun-gust, pricepere, harnicie, indemanare … aceasta este d-na Laura Adamache; un veritabil artist al artei culinare…
Camelia draga mea, iti multumesc din suflet pentru cuvintele tale!!
Pup cu mare mare drag!! 🙂 🙂
Felicitari pentru blog! Ma inspir mereu din retetele tale! O intrebare as avea: De ce se introduce o craticioara cu apa in cuptor? Si ramane acolo pe toata durata coacerii? Scuze, probabil ai raspunsul pe undeva prin arhiva dar nu reusesc sa-l gasesc. Mersi mult
Iulia scumpa, eu iti multumesc ca ma vizitezi!!
Scumpa mea, daca vei coace painica cu vasul de apa inauntru, suprafata acesteia va rezulta crocanta.
Pup cu drag!!
Servus,
Am ales pentru petrecere, 4 retete de ale tale, painea asta, chocolate crinkles, boulettes si prosciutto cu crema de ricotta. Multumesc pentru ele si sper sa va distrati la intrarea in noul an.
LA MULTI ANI!
Simona scumpa mea, iti multumesc mult ca ai ales 4 retete de la mine pt petrecere!!
La Multi Ani si un 2012 minunat iti doresc!!
Draga Laura,
am facut doua paini dupa retele tale:cea din faina integrala si cea rapida.
Au iesit foarte bine. Pe cea rapida am pus-o direct in forma de cozonac pentru ca nu stiu cum as putea sa transfer aluatul in tava fara sa-l deranjez, el fiind moale. Oricum, e chiar foarte usor de facut si foarte buna.
Acum astept sa creasca aluatul pentru painica asta si am o intrebare: vasul cu apa pentru aburi, cat se lasa in cuptor, iar apa din vas cum trebuie sa fie cand introduc painea la copt?
Multumesc mult!
Mihaela, scumpa mea, ma bucur mult ca ti-au iesit painicile.
Dupa ce introduci vasul cu apa in cuptor, il reglezi la 250°C .
Cand atinge temperatura, bagi painica si o coci in primele 15 minute la 250°C apoi pentru inca 30 minute la 200°C. Vasul cu apa ramane in cuptor pana la sfarsitul coacerii.
Apa din vas o sa fie fierbinte cand introduci painica in cuptor pentru ca se incalzeste o data cu cuptorul.
Pup cu mare drag!!
Buna,
Felicitari ptr retete.am incercat cateva si mi-au iesit,chiar si un tort care a fost un adevarat deliciu.
Multumim ca existi,personal imi faci viata mai frumoasa in bucatarie!
multa sanatate!
Kamy, draga mea, eu multumesc ca ma urmaresti si ca incerci retetele mele!!
Pupicei cu mare drag!!
Aseară am copt aşa pîinică şi mi-a ieşit mi-nu-na-tă!!! Laura îţi mulţumesc. Sunt de o săptămînă la tine şi mi-a plăcut tare, aşa c-am să rămîn pe mai mult. Mă primeşti?
Te primesc cu toata dragostea, Maya, draga mea!! Bine ai venit!!
Tare ma bucur ca ti-a placut painica!!
Pup dulce dulce si multumesc ca ai incercat-o!
Buna Laura. Am o intrebare: am facut si eu aceasta painica, dar coaja e fff tare. Imi poti spune dc?:( Mentionez ca am cuptor pe gaz, nu electric. Dupa ce am scos-o din cuptor am infasurat-o cu un prosop curat, dar degeaba. Multumesc frumos!
Elena, draga mea, cuptorul pe gaz coace diferit fata de cel electric si este posibil ca painica sa iasa cu o crusta mai groasa si mai tare.
Daca te mai lovesti de problema asta, inveleste painea, imediat scoasa din cuptor, intr-o carpa de bumbac umeda ( o treci prin apa si o storci foarte foarte bine). Dupa ce se raceste, o bagi intr-o punga de plastic pe care o inchizi foarte bine.
Pup cu drag!!
Multumesc frumos Laura!pup cu drag!
Cu mult drag, Elena!
Pup dulce!
Laura,
eu pana acum am avut masina de facut paine si mancam doar paine facuta in casa. acum s-a stricat si asa ca am ajuns sa incerc aceasta reteta. dar as avea o intrebare: in lista de ingrediente apar si 2 linguri de ulei de masline, dar in modul de preparare nu mai sunt mentionate; cand se pun? multumesc mult.
Diana, draga mea, iti multumesc din suflet ca mi-ai atras atentia. Intr-adevar nu am scris ce se intampla cu uleiul dar acum am corectat. Il adaugam in centrul fainii, dupa ce adugam apa in care am dizolvat drojdia.
Pup cu drag si spor la framantat!! Sa imi spui cum a iesit!!!
Laura, painea a iesit foarte bine si foarte buna. Singura problema e ca s-a latit foarte mult. Poate data viitoare o sa incerc sa o fac in forma de chec sau sa fac cumva sa-i limitez spatiu de intindere pe orizontala 🙂
Am pus un prosop umed deasupra, dupa ce am scos-o din cuptor si coaja a rezultat mai moale. O sa o mai fac cu siguranta.
Diana, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut painica!!
Ca sa nu se mai lateasca data viitoare, incearca sa ii dai forma urmand pasii din reteta de mai jos:
https://www.lauraadamache.ro/2009/10/paine-multicereale.html
Pup cu drag!
Felicitari, Laura!!! Retele postate de tine sunt extraordinare…pe cat de aratoase, pe atat de delicioase:) Am incercat multe retete de pe site-ul tau si mi-au iesit toate fabulos de bine/bune.
Tocmai am scos painica din cuptor. Un deliciu!!! Te pup cu drag
Melania, draga mea, multumesc mult ca iti plac retetele mele si ca ai incercat din ele!
Pup cu mare drag si pofta buna la painica!
Laura, nu pot sa iti spun cat de mult ador ceea ce faci.
Am incercat nenumarate retete de prajituri de la tine, iar acum descopar minunatele tale paini.
Sunt delicioase si iti multumesc din suflet!
Felicitari!
Buna ziua,
Am incercat mai multe retete de pe blogul tau, iar acum a venit randul acestei paini. Am o intrebare: craticioara cu apa este valabila si pentru cuptor electric? Iti multumesc mult!
Tot ce-am incercat mi-a iesit!
Andra, draga mea, sigur ca da. Aceasta regula este valabila pentru orice cuptor!
Pup cu drag!
Buna Laura,
Sunt un fan al blogului tau. Reteta aceasta de paine poate fi facuta si la masina de paine?
Multumesc pentru toate retetele tale, in special pentru cheesecake-uri 😀
Carmen, sigur ca da.
Te pup!
Buna Laura!
Nu e prima data cand incerc ceva de pe blogul tau,dar de data asta trebuia neaparta sa-ti scriu!
Am incercat nenumarate retete de paine in ultimul timp de cand am renuntat sa mai cumpar si cam de fiecare data,cea cu faina neagra nu m-a multumit.Am gasit reteta ta saptamana trecuta si rezultatul a fost mai mult decat multumitor!Si metoda de impaturat mi se pare geniala….toate mi se lateau pana acum.Nu si cu metoda ta! Reactia pustiului meu de 6 ani a fost „mami,ai facut o paine frumoasa ca la magazin!”:)
Felicitari si multumesc!
Draga mea, felicitari tie!
Ma bucur tare mult ca ti-a reusit si ca pustiul tau a fost incantat de ea.
Sa va fie de bine!
Wow,mi-ai si raspuns! 🙂 Cat ma bucur!Multumesc mult!
Azi am incercat painea rustica cu masline….acum e la cuptor! Nu-ti mai spun ce bine miroase in casa,ce arome….doar stii mai bine!Abia astept sa o scot sa vedem cum e!
Andreea, mi-ai facut pofta de painea asta!:))
Cred ca o fac si eu astazi. Cum a iesit a ta?
A iesit perfect !!Si s-a pastrat foarte bine si a a doua zi (atat a rezistat ;)) Chiar astazi repet experienta….de data asta,incerc cu ierburi italienesti.
Te pup si multumesc inca o data!
Sa-ti fie de bine, draga mea! ma bucur tare mult ca ti-a placut.
in loc de semințe de in ,pot pune aceeași cantitate de tarite?
Nu, pentru aceasta reteta este nevoie de seminte. Puteti inlocui semintele de in cu seminte de floarea soarelui sau de dovleac.
Arată foarte bine pâinea. O să încerc şi eu rețeta cât de curând.
Am incercat si eu reteta la 250 pentru 15 min si inca 30 min la 200, dar mi se arde deasupra, am tot cuptor electric. Ce fac gresit? Am pus si oala cu apa in cuptor
Draga mea, poti sa acoperi painea cu folie de aluminiu, dupa primele 30 de minute de coacere.