Dulceata de smochine intregi, reteta pas cu pas
Cat este de delicioasa aceasta dulceata cu smochine intregi! Toata vara mi-am promis ca voi face smochine caramelizate, dar am tot amanat si rau am facut pentru ca sunt atat de bune incat cu greu le pot descrie gustul. Asadar, pe ultima suta de metri, mi-am luat cosuletul si am plecat la vanatoare de smochine. Sunt minunate in combinatie cu orez cu lapte, gris cu lapte, iaurt sau clatite.
De ce sa consumam smochine proaspete?
Smochinele, atat cele verzi cat si cele uscate sunt bogate in fibre, acestea ne confera senzatia de satietate, combat constipatia, regleaza nivelul colesterolului si al glicemiei. Sunt o sursa importanta de calciu si antioxidanti, iar daca le comparam cu alte fructe, smochinele sunt dintre cele mai bogate in minerale si vitamine.
Retete cu smochine proaspete
Smochinele, negre sau verzi, au un loc de cinste in bucataria italiana. Se pot pregati o multime de retete delicioase, atat dulci, cat si sarate. Dintre cele mai cunoscute retete sarate cu smochine, mentionez risotto cu smochine, bruschette cu mozzarella, smochine si prosciutto cotto si frigaruile cu smochine si bacon, preferatele mele. Cand vorbim despre smochine in retete dulci, aici mergem de la creme si inghetate, pana la prajituri, tarte si torturi.
Pe blog gasiti inca 3 retete cu smochine proaspete, voi posta in curand mai multe retete pentru ca ador acest fruct:
Am cules in jur de 38 de smochine si dupa ce m-am intors acasa, m-am apucat repede de treaba. Reteta smochinelor caramelizate chiar nu este deloc complicata si la cat de bune sunt, merita sa le incercati.
Ingrediente – Smochine caramelizate (dulceata cu fructe intregi)
- 1,400 g smochine
- 1 kg zahar
- 2 pastai de vanilie
Dulceata de smochine intregi – Preparare pas cu pas
- Pentru aceasta reteta de smochine caramelizate vom folosi smochinele intregi, perfect sanatoase si complet coapte. Este foarte important ca smochinele sa nu aiba coaja crapata.
- Va recomand sa mirositi fiecare smochina inainte de preparare. Daca intalnim o smochina cu un miros acru, o aruncam pentru ca poate compromite intregul preparat.
- Spalam smochinele rapid sub un jet de apa rece si le lasam pe un servet de bucatarie sa se scurga bine dupa care le stregem cu grija.
- Asezam smochinele una langa cealalta (nu trebuie sa le suprapunem) intr-o cratita incapatoare.
- Taiem pastaile de vanilie in bucatele de 3-4 cm, le despicam pe lungime si le asezam printre smochine. Adaugam apoi tot zaharul.
- Le acoperim cu capac si le lasam peste noapte la frigider.
- A doua zi, le punem pe foc mic (eventual punem o tabla pe foc ca sa nu cumva sa se arda) si le fierbem 4 ore la foc foarte foarte mic.
- Dupa 4 ore vom obtine un sirop dens si auriu care dupa racire se va transforma intr-un caramel delicios.
- Stingem focul, lasam smochinele cca 15 minute sa se racoreasca, apoi le punem in borcane sterilizate iar pe deasupra turnam caramelul. Inchidem borcanele, le asezam pe o carpa de bucatarie cu fundul in sus, le lasam sa se raceasca complet, apoi le punem in camara.
Din cantitatile de mai sus am obtinut 1 borcan de dulceata de 1 kg si inca vreo 6-7 smochine pe care le-am mancat cu orez cu lapte. Pofta buna!
Arata minunat Laura!! Nu ma pot abtine sa nu ma uit neincetat la imagini!! cat despre dulceata asta.. e parfumul copilariei mele.. Delicioasa!! Pupicuri dulci!!
superba reteta am sa fac si eu ca aici la noi sant ietine besitoooo
Arata grozav. De unde fac eu rost de smochine?
Ce deliciu!!! Sunt grozav de bune si aromate!Pupici!
O Doamne, ce deliciu! As face si eu, mai ales ca e perioada smochinelor. La mine abia acum se coc, unele tin chiar pana in noiembrie. Decat sa le mananc asa mai bine fac ceva sa am si la iarna. Faina reteta!
Nico scumpa, sunt tare tare gustoase si chiar te sfatuiesc sa le incerci mai ales daca ai smochine la dispozitie.
Pup cu drag!!
Draga Laura,sunt minunate aceste smochine,as vrea sa te rog sa publici mai multe retete cu specific italian,locuiesc de 3 saptamani in Sardinia si ma inspir in fiecare zi de pe blogul tau.Multumesc pentru ideile inedite oferite.Te pup!
Dorina draga mea, ma bucur mult ca-ti plac smochinele. Sunt un deliciu!! Promit ca voi posta mai multe retete cu specific itlalian cat se poate de curand.
Pupicei cu mare mare drag!!
super arata.cred ca-s un deliciu.pupici
Sarah iubita, sunt delicioase!! pup cu drag!!
Când sunt în sezon merg la cules prin vecini…am fãcut tarte si dulceatã din ele, trebuie sã încerc si reteta ta aratã ispititor de bun!!! am si borcan ca tine:)
ce bine arata 🙂 dar in Germania sunt asa de scumpe :((((.
Din pacate, asa este. Sunt destul de scumpe..
este foarte buna, chiar am mancat si pot sa spun ca e un deliciu!!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Pup cu drag!
le pot baga si la cuptor? intreb , pt ca nu am o cratita asa lata si imi e frica sa nu se arda, le*am pus deja intr-un vas ceramic dreptunghiular, si maine o sa le fac,sper sa iasa 🙂 .
Draga Adina, scuza-ma ca raspund abia astazi. Cum te-ai descurcat cu smochinele pana la urma?
Tocmai am incercat reteta ta. Este SUPER ! Multumesc din suflet! Toata stima pentru tot ce faci! Sa iti dea Dumnezeu sanatate sa ne impartasesti si noua din experienta ta si din minunatele taine ale bucatariei! Jos palaria in fata unui om minunat!
Draga Manuela, ma bucur mult ca ti-a placut reteta.
Recomandati reteta romaneasca , care este mai simpla si dureaza mai putin. Procedura de pregatire a smochinelor si cei doi timpi de fierbere , de cca 15-20 minute , in doua zile consecutiv , garanteaza pastrarea calitatii smochinelor . O firbere de 4 ore distruge tot .
Se fierbe cu capac ?
Nuna, se fierbe fara capac.