Tocanita de rinichi de vita, o mancare de suflet delicioasa
Inca din copilarie adoram organele de vita sau porc, spre deosebire de fratele meu care detesta mirosul sau gustul lor. Eu saream in sus de bucurie cand auzeam ca mami pregateste o reteta cu organe. Imi placea in special rinichiul de vita, fript pe gratar, cu mult piper si aceasta tocanita de rinichi de vita, simpla, cu ingrediente putine, dar deosebit de gustoasa. O mancam cu mamaliga calda si muraturi sau ardei iute, pur si simplu ma mangaia pe suflet. Cand am vazut rinichiul de vita in magazin, destul de rar intalnit aici, nu am stat pe ganduri. Am cumparat 2 casolete si m-am apucat de treaba. Mancarica delicioasa cu rinichi nu a rezistat nici macar pana a doua zi, atat de buna a fost. Am folosit o conserva de rosii intregi decojite de la prietenii mei de la Sun Food, mereu apelez la produsele lor cand vreau o mancare cu un gust desavarsit.
Tocanita de rinichi de vita – Ingrediente (4 persoane)
- 1 kg rinichi de vita
- 1-2 linguri otet de vin alb de 9°
- 1 ceapa mare alba
- 3-4 catei de usturoi
- 1 conserva rosii intregi decojite Sun Food
- 2 crengute de cimbru uscat
- 5-6 linguri ulei de floarea soarelui
- 50 ml vin alb sec
- 100 ml apa
- sare
- piper macinat
- 6-7 boabe piper negru
Tocanita de rinichi de vita – Mod de preparare
- Taiem pe lungime rinichii de vita, eliminam complet mijlocul alb si vinisoarele de sange. Ii spalam in 2-3 ape, apoi ii punem intr-un vas, ii acoperim cu apa rece si adaugam 1-2 linguri de otet de vin.
- Ii lasam in apa cca 1 ora, apoi ii scurgem si ii spalam din nou foarte bine cu apa rece. Ii taiem in bucatele potrivite.
- Incalzim 2 linguri de ulei intr-o cratita si adaugam rinichii. Ii sotam cca 4-5 minute sau pana isi schimba culoarea, apoi ii scoatem pe o farfurie adanca si ii acoperim cu un capac.
- Spalam cratita, punem 3 linguri de ulei si cand s-a incalzit, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt.
- Cand ceapa este translucida, adaugam bucatile de rinichi de vita si amestecam pe foc mediu, cca 1 minut. Adaugam apoi vinul alb si dupa ce se evapora, adaugam apa, cimbrul, sarea, piperul boabe si piperul macinat.
- Acoperim cratita cu capac si fierbem tocanita de rinichi cca 30 minute.
- Dupa ce rinichiul este fraged, adaugam rosiile din conserva, pasate cu blenderul inainte, si mai fierbem tocanita inca 10-15 minute sau pana cand obtinem un sos delicios si legat.
- Stingem focul si servim tocanita de rinichi cu mamaliga calda si putin patrunjel tocat. Este delicioasa!
Pofta buna!
merge, dar mai poti adauga 2 oua fierte in coaja( taiate in 4 bucati mari) ,slanina afumata in cubulete mici (la prajirea cepei ) si in farfurie smantana pe deasupra, praz (langa ceapa carcalita ) si dresatura clasica – ca la tocanita de pui-, si macaroane fierte ( melcisori). Se poate servi ca fel de sine statator, cu muratura/ si ardei iute verde. sanatate. emilian
Felicitări pentru completare!
E un deliciu
bunatateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee