Couscous cu macrou si rosii, o salata de vara cu un gust desavarsit
Ani de zile nu am mancat couscous si asta in mare parte datorita faptului ca sotului meu nu ii placea absolut deloc. Magia s-a produs intr-o zi cand am facut o reteta cu couscous atat de buna incat nici macar Cris nu i-a putut rezista. De atunci, mai ales vara, gatesc in mod frecvent tot felul de retete in care couscousul este ingredientul principal. Garam Masala, unul dintre cele mai cunoscute condimente indiene, da o nota aparte acestei retete. Desi se gaseste in multe magazine din tara, il puteti prepara si acasa. La sfarsitul articolului va propun reteta acestui deosebit condiment. Combinatia couscous si peste sau fructe de mare este preferata noastra, asa ca in reteta de astazi am folosit o conserva de file de macrou Lotka in ulei de masline. Sa va mai spun ca eu nu am apucat sa mananc din aceasta minunatie decat 2 linguri?
Couscous cu macrou si rosii – Ingrediente (4 persoane)
- 250 g couscous
- 400 ml apa
- 1 conserva file macrou Lotka in ulei de masline
- 1 lingurita plina garam masala
- 2 linguri sos de rosii
- 5-6 rosii cherry
- 1 tulpina telina apio
- 1 lingura patrunjel tocat
- ½ lamaie medie (doar sucul)
- sare
- piper
Couscous cu macrou si rosii – Mod de preparare
- Scurgem macroul, dar nu aruncam uleiul, il vom folosi in reteta.
- Spalam rosiile, le stergem si le taiem in cubulete mici. Spalam tulpina de telina, o stergem si o taiem si pe ea in cubulete.
- Punem apa intr-o craticioara si o incalzim pe foc mediu. Cand este fierbinte, stingem focul.
- Intr-un vas adanc, punem garam masala, sosul de rosii, 3-4 linguri de apa fierbinte si amestecam pana la omogenizare. Adaugam couscous-ul si imediat restul de apa fierbinte ramasa.
- Acoperim vasul cu un capac si lasam couscous-ul sa absoarba apa 6-7 minute.
- Eliminam capacul, adaugam 1-2 linguri din uleiul din conserva de macrou si amestecam cu o furculita pana se desface bob cu bob.
- Dupa ce couscous-ul s-a racit, adaugam cubuletele de rosii si telina, fileul de macrou desfacut in bucatele mai mici, patrunjelul tocat, sucul de lamaie, sare si piper dupa gust.
- Amestecam pana la omogenizare. Servim salata de couscous imediat sau o pastram in frigider, acoperita cu folie de plastic alimentara, pentru maxim 24 ore.
Pofta buna!
Cum preparam Garam Masala?
Denumirea Garam Masala are origini persane si inseamna “mirodenii fierbinti” datorita efectului de incalzire pe care acest condiment il are asupra organismului. Se foloseste cu precadere in preparatele indiene (curry, mancaruri pe baza de carne, legume, orez, linte). Iata cum il putem prepara in casa.
Ingrediente Garam Masala
- 1 lingura coriandru boabe
- 1 lingura chimion boabe
- 1 lingurita piper negru boabe
- 1 lingurita fenicul seminte
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- ¼ lingurita nucsoara macinata
- ½ lingurita scortisoara macinata
- 3 pastai cardamom (doar semintele)
- 1 frunza de dafin
Mod de preparare Garam Masala
- Punem boabele de coriandru, piper, chimion, semintele de fenicul si cardamom si frunza de dafin intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei, pe foc mediu. Le prajim, cca 40 de secunde, scuturand tigaia sau amestecand cu o lingura de lemn. Atentie! Mirodeniile nu trebuie sa se arda, ci doar sa isi elibereze aroma.
- Le scoatem din tigaie, le lasam sa se raceasca 2-3 minute, le macinam fin cu un mojar sau o rasnita electrica, apoi se lasam sa se raceasca complet.
- Dupa ce s-au racit, le amestecam cu mirodeniile deja macinate (cuisoare, nucsoara, scortisoara).
- Pastram Garam Masala intr-un borcanas, inchis ermetic, in frigider, pentru 3 luni.