Cartofi taranesti cu ceapa si boia, un preparat traditional plin de gust
Sa tot fie vreo 25 de ani de cand am gustat pentru prima oara cartofii taranesti. Eram cu tatal meu, dupa o zi lunga de teren petrecuta in compania echipei de geologi pe care o conducea in acel moment si imi amintesc ca ne-am oprit intr-un mic orasel din Ardeal, rupti de foame. Aveam si o friptura pe langa cartofi si un bol mare de muraturi, dar pe mine m-au cucerit atunci, in seara aceea calda vara, acesti minunati cartofi taranesti cu ceapa si boia dulce.
Pentru ca imi plac cartofii taranesti cu boia si ceapa atat de mult si nu ma pot abtine sa nu-i mananc pe toti dintr-o suflare, ii fac destul de rar acum, dar si cand ii fac, va spun sincer ca ii mananc cu o pofta teribila, abia daca mai apuca si Cris o portie mica mica. Ingredientele cartofilor taranesti se afla sigur in bucataria oricarei gospodine: cartofi, ceapa, ulei, boia dulce, sare si piper. Zic eu sa profitati de aceste zile reci si ploioase si sa faceti o portie de cartofi taranesti. Reteta este foarte foarte simpla, cartofii se pot manca simpli, ca garnitura langa o friptura sau in post, iar pentru gospodinele incepatoare am pregatit si reteta video a cartofilor taranesti.
Cartofi taranesti cu ceapa si boia – Ingrediente (2-4 persoane)
- 1 kg cartofi rosii fierti in coaja + 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita mica rasa sare
- 1 lingurita plina boia dulce
- 1/4 lingurita piper proaspat macinat
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa mare tocata marunt
Cartofi taranesti cu ceapa si boia – Mod de preparare (RETETA VIDEO)
- Spalam cartofii si ii punem la fiert, intregi, in coaja, intr-o oala plina cu apa in care adaugam 1 lingurita cu sare.
- Ii scoatem din apa cand sunt patrunsi, ii lasam sa se raceasca complet, ii decojim si ii taiem in cubulete potrivite.
- Punem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cand s-a incalzit, adaugam ceapa tocata marunt. O calim pana cand devine translucida, apoi adaugam cuburile de cartofi si amestecam pe foc mediu inca 1 minut, apoi adaugam sarea si piperul si amestecam din nou.
- Dupa ce cartofii s-au rumenit usor, adaugam boiaua dulce si amestecam cu grija. Dupa cca 1 minut, stingem focul si ii servim calzi, simpli sau langa o friptura la gratar si muraturi. Sunt deliciosi! Pofta buna!
Un blog super, cartile publicate si mai tari… ma bucur ca acum sunt disponibile si filmulete, insa dupa mine par putin realizate in graba din cauza textului fara diacritice.
Draga Roxana, multumesc pentru apreciere si sugestie. Faptul ca nu am folosit diacritice nu denota graba. Nici in textele retetelor de pe blog nu le folosesc, dar ma voi gandi in viitor la acest lucru.
Nițel merar (eventual si petrenjel) presărat la fârșit desăvârșește mâncărica asta simplă si deosebit de gustoasă.
Teodor, ma bucur ca iti place reteta.
Laura iti multumesc,am mancat ..cartofi taranesti..la un restaurant la sinaia si mi-au placut acum am sa fac si eu.Foarte simplu si foarte gustos..