Castagnole, gogosi turnate italiene fara drojdie
Delicioasele Castagnole sunt niste gogosi turnate, foarte simplu de facut, iar in compozitia lor regasim praful de copt si putin lichior pentru un gust desavarsit. Se fac cu precadere in luna februarie cand in toate orasele mari si mici din Italia se sarbatoreste Carnavalul, o festivitate care dateaza de pe vremea romanilor si grecilor, prin care acestia marcau inceputul primaverii. Carnavalul inseamna multa voie buna, petreceri insotite de deghizari, care alegorice, focuri de artificii si multe preparate, dulci sau sarate, prajite in baie de ulei.
In aceasta luna, in toate magazinele italiene gasim castagnole, frappe, crostoli, tortelli etc., iar in Umbria, majoritatea produselor dulci prajite sunt stropite din belsug cu lichior Alchermes sau cu miere si pudrate cu mici bomboane colorate.
Despre concursul #Foodsie, organizat de Mega Image, v-am povestit si in reteta varzarilor, dar vreau sa va reamintesc sa participati la aceasta competitie frumoasa care merita toata atentia din partea celor care iubesc atat gustul bun cat si aspectul desavarsit al preparatelor. Saptamanal puteti castiga premii care constau in cursuri de cooking, plating si fotografie, la sfarsitul fiecarei etape cele mai reusite poze #Foodsie pot intra in cursa pentru o excursie culinara pentru doua persoane, iar finalul concursului va fi marcat de un premiu minunat: salariul unui chef pe o perioada de 6 luni!
Castagnole, gogosi turnate italiene – Ingrediente (35 gogosi)
- 320 g faina
- 4 oua medii
- 125 g zahar tos fin
- 60 ml ulei floarea soarelui/arahide
- 6 linguri lichior limoncello/lapte
- 1 plic praf copt
- 1 lamaie medie (doar coaja rasa)
- 1 varf cutit sare
- 1 l ulei de arahide/ulei de floarea soarelui (pentru prajit gogosile)
- 200 g zahar tos fin (pentru tavalit gogosile)
Castagnole, gogosi turnate italiene – Mod de preparare
- Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul, uleiul, limoncello/lapte, coaja rasa de lamaie, sarea, si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult (cca 2 minute).
- Amestecam faina cu praful de copt si o cernem direct in vasul in care se afla mixul de ingrediente lichide. Amestecam din nou, pana cand inglobam perfect faina in compozitia lichida. Aluatul gogosilor castagnole va avea o consistenta semilichida.
- Punem uleiul intr-o cratita incapatoare, pe foc mediu. In momentul in care uleiul s-a incins, reducem focul spre minim, inmuiem o lingurita in uleiul incins, apoi o umplem cu aluat si il turnam in cratita.
- Aceste gogosi turnate sunt foarte destepte, se rotesc singure de pe o parte pe cealalta, de aceea prajim doar 6-7 gogosele deodata ca sa aiba spatiu sa se roteasca.
- Le prajim cate 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mic spre mediu, apoi le scoatem cu o lingura cu gauri si le asezam direct intr-o farfurie in care am pus zaharul tos fin. Le rotim pe toate partile, apoi le asezam pe o alta farfurie sau platou.
- In locul zaharului putem folosi cca 100 g de miere lichida pe care o distribuim uniform peste gogosi, sau putem pudra gogosile turnate cu zahar pudra vanilat.
Cum sa evitam cliseele in food photography
Probabil orice fotograf, nu neaparat de food, a trecut printr-o perioada repetitiva, mie personal mi s-a intamplat acest lucru de cateva ori. Modul in care gandim fotografiile ne poate determina, de multe ori inconstient, sa cream cadre izbitor de asemanatoare. Acelasi unghi, acelasi fundal, aceleasi accesorii, tot ce se intampla in fata aparatului este mereu si mereu la fel. Este bine sa variem, atat pentru noi ca fotografi cat si pentru privitorul care asteapta sa fie surprins de fotografii noi si inedite. Iata ce poti face ca sa eviti repetitia in fotografia culinara.
- Schimba unghiul – In ceea ce priveste incadrarea, fundamental este unghiul de fotografiere al subiectului principal. In fotografia culinara exista 3 unghiuri diferite: fotografia de la 0°-15° (prima fotografie de mai jos), fotografia de la 45° (a doua fotografie de mai jos) si fotografia de la 90° (a treia fotografie de mai jos). Un cadru de 0°-15° surprinde mare parte din fundal si imbunatateste verticalitatea farfuriei, asadar acest cadru necesita o atentie deosebita in timpul compozitiei setup-ului. Fotografia la 45° este cea pe care o alegem de cele mai multe ori. In mod natural, din acest unghi ne raportam de cele mai multe ori la mancarea de zi cu zi. O farfurie surprinsa dintr-un unghi de 90° va scoate in evidenta detaliile subiectului principal. Este nevoie de multa practica pentru a ne da seama din ce unghi preparatul nostru va arata cel mai bine.
- Nu te grabi – Sa fotografiem mancarea in graba pentru ca sotul, sotia sau copiii asteapta sa manance nu este deloc o solutie buna. Cand facem acest lucru riscam sa obtinem imagini banale, neingrijite si confuze. Organizati-va sesiunea de shooting inainte de ora mesei si profitati de orele in care lumina nu este foarte puternica (eu fac poze intre orele 10.30 – 11.00 am si 17:00-17.30 pm). In acest fel va puteti concentra asupra cadrului, lucru care va duce la fotografii reusite.
- Foloseste accesorii inedite – De cele mai multe ori, mai ales cand vorbim de smoothies, creme, salate diverse, deschidem dulapul si punem mana pe o farfurie adanca sau un pahar. Incercati sa le inlocuiti cu borcane, galetuse mici de aluminiu, vase de lemn sau teracota. Efectul va fi surprinzator de placut.
- Foloseste un element decorativ – In cazul preparatelor cu o suprafata uniforma (supe, creme, bauturi, inghetate etc.), adaugati un element decorativ care va “sparge” uniformitatea preparatului si va adauga o nota de culoare contrastanta.
- Fotografia orizontala (landscape) sau verticala (portrait)? – Majoritatea fotografiilor din online sunt incadrate orizontal, camerele foto sunt mult mai simplu de folosit in plan orizontal. Cu toate acestea, nu trebuie sa ignoram potentialul unei fotografii verticale. Avantajele acestui tip de fotografie sunt nenumarate: se pot publica pe blog la o dimensiune mai mare, pe tablete sau smartphone se pot vizualiza mult mai bine decat cele orizontale si, nu in ultimul rand, retelele de socializare, gen Pinterest, iubesc acest format.
Foloseste aceste sfaturi daca vrei sa fii unul dintre #Foodsie premitati de Mega Image!
In loc de ulei de arahide ce se poate folosi? Multumesc
Draga Gaby, poti folosi ulei de floarea soarelui.
Le-am facut astazi si au iesit super bune. Am marit cantitatile sa se potriveasca pentru 5 oua caci vroiam sa le folosesc pe toate din frigider.
In loc de lingurita, am folosit clestele/cupa de inghetata umplut pe jumatate. A fost mult mai usor.
Draga Deea, ma bucur atat de mult ca ti-au placut! Sa iti fie de bine!
Excelente gogoselele! Le fac foarte des. Se fac foarte repede si sunt extrem de gustoase. Multumim pentru reteta!
Sa iti fie de bine, draga mea!
Cit lapte si cit liqueur din cele 6 linguri?