Paine in patru culori, o paine deosebita pentru masa de sarbatori
Painea in patru culori este perfecta pentru o masa de sarbatori vesela si inedita. Este delicoasa alaturi de branzeturi, mezeluri sau ca baza pentru diferite pateuri. Este o paine 100% naturala, pentru colorarea aluatului am folosit spanac, sofran si bulion, asadar si micii musafiri o pot manca cu incredere. Reteta painii in patru culori nu este deloc complicata, necesita doar putin mai mult timp decat prepararea unei paini clasice.
Paine in patru culori – Ingrediente (2 paini)
Aluat alb – Ingrediente
- 150 g faina
- 75 ml apa
- 5 g drojdie proaspata
- 2 g sare
Aluat rosu – Ingrediente
- 150 g faina
- 40 g bulion
- 50 ml apa
- 5 g paprika dulce
- 6 g drojdie proaspata
- ½ lingurita mica rasa zahar
- 2 g sare
Aluat verde – Ingrediente
- 150 g faina
- 200 g spanac crud
- 100 ml apa
- 5 g drojdie + 1 lingurita apa calduta
- 2 g sare
Aluat galben – Ingrediente
- 150 g faina
- 1 plic sofran
- 75 ml apa
- 6 g drojdie proaspata
- 2 g sare
Aluat Alb – Preparare
- Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei drojdia dizolvata in apa usor calduta. Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sarea si framantam pana cand aluatul este complet elastic. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca intr-un loc caldut cca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Aluat Rosu – Preparare
- Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei drojdia dizolvata in apa usor calduta amestecata cu zaharul. Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sarea, paprika si bulionul framantam pana cand aluatul este complet elastic.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut cca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Aluat verde – Preparare
- Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei drojdia dizolvata intr-o lingurita de apa calduta. Spalam spanacul crud in 2-3 ape, il scurgem bine si il punem in robot impreuna cu 100 ml apa calduta. Il mixam pana cand obtinem un piure fin.
- Din amestecul obtinut vom folosi doar 75 grame. Adaugam 75 g de piure de spanac in centrul fainii si framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sarea si framantam pana cand aluatul este complet elastic.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca intr-un loc caldut cca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Aluat galben – Preparare
- Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei drojdia dizolvata in 50 ml apa usor calduta. Framantam pana cand aluatul capata consistenta, apoi adaugam sofranul dizolvat in cei 25 ml de apa ramasi, sarea si framantam pana cand aluatul este complet elastic.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam aluatul sa dospeasca intr-un loc caldut cca 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Asamblare Paine in patru culori
- Intindem fiecare bucata de aluat pe masa pudrata usor cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm.
- Suprapunem cele patru foi in urmatoarea ordine: aluat rosu, verde, alb si galben. Decupam marginile astfel incat sa obtinem un dreptunghi perfect.
- Taiem dreptunghiul, pe lungime, in doua bucati.
- Rasucim cu grija fiecare bucata de aluat. Invelim painile obtinute in doua bucati separate de hartie de copt si le punem in tava de cuptor. Le lasam sa dospeasca inca 30 de minute.
- Le coacem, invelite in hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30 de minute. Hartia de copt va ajuta painile sa isi mentina o culoare frumoasa dupa coacere.
- Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca 5 minute, apoi indepartam hartia de copt si le lasam pe un gratar sa se raceasca complet.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Paine in patru culori
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
12 Review(s) Based on
Frumos arata painica asta! O sa o fac dar cu turmeric pudra pentru galben.