Prajitura cu gem si bezea, reteta de prajitura a copilariei mele
O prajitura cu gem si bezea, cu aluat fraged care se topeste in gura, gem de fructe de padure de casa si un strat subtire de bezea, ce poate fi mai bun de atat? Nici nu-mi amintesc cate tavi de prajitura cu gem am mancat in copilarie, multe au fost sigur. Mami o facea cu gem de prune sau de caise, era bataie pe aceasta prajitura, va spun sincer. Am refacut-o dupa ani de zile si am savurat-o cu aceeasi placere de atunci. Am folosit un gem de fructe de padure de aceasta data, dar voi puteti sa incercati prajitura cu orice alt gem, important este sa aiba o consistenta mai densa.
Prajitura cu gem si bezea – Ingrediente (tava 30×40 cm)
Ingrediente Aluat fraged pentru prajitura
- 300 g faina
- 3 galbenusuri medii
- 75 g zahar
- 30 – 40 ml smantana naturala pentru frisca
- 150 g unt moale
- 3 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 pastaie de vanilie (semintele doar)
- 300 g gem de fructe de padure
Ingrediente Bezea pentru prajitura cu gem
- 3 albusuri
- 90 g zahar tos fin
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare Aluat fraged pentru prajitura cu gem si bezea
- Amestecam faina cu praful de copt si o cernem intr-un vas. Adaugam in centrul fainii, untul moale, galbenusurile, sarea, zaharul si semintele pastaii de vanilie.
- Framantam pana cand obtinem un aluat sfaramicios, apoi adaugam treptat smantana. In functie de calitatea fainii, este posibil sa avem nevoie de mai multa sau mai putina smantana. Asadar, o adaugam treptat si framantam pana cand aluatul este omogen.
- Invelim aluatul fraged in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 30 de minute.
Mod de preparare Bezea pentru prajitura cu gem
- Punem albusurile intr-un vas perfect curat si uscat si adaugam sarea. Le mixam pana cand incep sa formeze varfuri, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand bezeaua este ferma si lucioasa.
Asamblare Prajitura cu gem si bezea
- Dupa repaus, intindem aluatul pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 1 cm grosime.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt si asezam cu grija aluatul in tava. Decupam marginile astfel incat aluatul sa acopere doar baza formei.
- Ungem intreaga foaie cu gemul de fructe de padure, iar pe deasupra gemului formam un strat subtire si uniform de bezea.
- Coacem prajitura cu gem si bezea in cuptorul preincalzit la 180°C, pe treapta a doua, de jos in sus, pentru cca 25 minute sau pana cand bezeaua capata o culoare usor aurie.
- Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca in tava 5-10 minute, apoi o scoatem cu grija din forma, o pudram cu zahar pudra vanilat si o lasam sa se raceasca complet.
- Taiem prajitura in patrate de 6×6 cm si o gustam cu pofta.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Prajitura cu gem si bezea
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
37 Review(s) Based on
Multumesc pentru reteta.
Aluatul, după ce adăugăm smântână, este nelipicios?
Mulțumesc!
Geo, aluatul este mmoale dar omogen imediat dupa framantare. Dupa perioada de repaus la frigider capata o cosnsitenta perfecta pentru a putea fi intins fara probleme.
F buna iese prajitura! Am facut-o cu gem de caise(am exagerat, am pus 3 borcane de dulceata) si a iesit delicioasa!
Felicitari!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Buna. E problema daca am topit untul?