Crema de vanilie, reteta de crema de baza pentru deserturi
Crema de vanilie, una dintre cele mai cunoscute si folosite creme din patiserie, este un preparat simplu, ieftin si absolut delicios.
Crema de vanilie poate fi folosita ca baza pentru alte creme, ca umplutura pentru tarte, choux-uri, cremsnit, crema de vanilie pentru tort, prajituri sau pur si simplu se poate manca simpla, eventual insotita de frisca, ciocolata, fructe etc.
Crema de vanilie clasica se aromatizeaza cu vanilie, dar aceasta se poate inlocui cu coaja rasa de portocala sau lamaie, in functie de reteta unde o vom folosi.
Crema de vanilie – Ingrediente (cca 700 g crema)
- 500 ml lapte de vaca
- 40 g faina/30 g amidon de porumb
- 5 galbenusuri medii
- 125 g zahar tos fin
- 1 pastaie vanilie (semintele)
Crema de vanilie – Mod de preparare
- Despicam pastaia de vanilie pe lungime si cu lama unui cutit razuim semintele. Punem laptele, pastaia de vanilie si semintele acesteia intr-o cratita, pe foc mic. In momentul in care laptele este fierbinte, stingem focul si acoperim cratita cu un capac. Lasam laptele acoperit 30 minute, astfel incat vanilia sa isi elibereze aroma. Dupa 30 de minute, eliminam pastaia de vanilie.
- Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam zaharul si amestecam cu un tel pana se deschid la culoare.
- Cernem faina, o adaugam treptat in mixul de oua si zahar si amestecam cu grija pana la completa omogenizare.
- Turnam treptat laptele cald peste amestecul de galbenusuri si zahar si amestecam cu telul pana la omogenizare.
- Punem amestecul lichid obtinut inapoi in cratita si fierbem crema, pe foc mic, cca 10 minute sau pana cand obtinem o compozitie cremoasa (daca aveti un termometru alimentar, temperatura cremei finale trebuie sa fie de 82°C).
- Este foarte important sa amestecam continuu crema in timpul fierberii. Eu folosesc un tel, ma ajuta sa obtin o crema matasoasa, fara cocoloase.
- Stingem focul si acoperim imediat suprafata cremei de vanilie cu folie de plastic alimentara (folia se aseaza direct peste crema).
- Lasam crema de vanilie sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o punem in frigider. Eliminam folia de plastic doar in momentul in care dorim sa utilizam aceasta crema.
Sfaturi utile
- Crema se conserva in frigider, acoperita cu folie de plastic, pentru maxim 3 zile, iar in congelator pana la o luna.
- Daca vrem sa o transformam in crema de ciocolata, imediat dupa ce stingem focul, adaugam 100-125 g ciocolata neagra rasa in crema si amestecam pana cand ciocolata se topeste complet. O acoperim cu folie de plastic si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o mutam in frigider.
- Pastaia de vanilie nu se arunca. O clatim rapid sub jet de apa rece, o stergem si o lasam sa se usuce. Dupa ce este perfect uscata, o punem intr-un borcan si o acoperim cu zahar. Obtinem astfel zahar vanilat natural.
- Pentru a obtine o consistenta cremoasa si un gust mai bogat, inlocuim 100 ml lapte cu 100 ml smantana lichida naturala pentru frisca.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Crema de vanilie
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51 Review(s) Based on
O reteta foarte utila,ceva de care am nevoie destul de des.
Multumesc frumos!
Cu mult drag, Elena!
Ti-am scris la rețeta de prajitura cu banane și nucă. As vrea sa știu dacă pot folosi rețeta ca blat de tort. Îmi trebuie pt ziua soțului meu de săptămâna aceasta. Mulțumesc.
Mihaela, sigur ca da. Il poti folosi ca blat pentru tort.
Buna! Daca voi Pune 100 ml frisca lichida, cantitatea de zahar ramane acceasi? Sau trebuie neaparat smantana neindulcita, pt frisca. Multumesc!