Tiramisu cu ananas, o reteta racoroasa si parfumata pentru zilele de vara
Tiramisu este unul dintre deserturile mele preferate de vara. De fapt vara pregatesc foarte des creme la pahar, inghetata si sorbetto, deserturi fara coacere, salate dulci si sarate, intr-un cuvant retete care nu imi transforma statul in bucatarie intr-un chin. Si pentru ca iubesc ananasul, astazi va propun reteta de tiramisu cu ananas, proaspat, parfumat, racoros si foarte gustos.
Deoarece stiu ca multi dintre voi se tem de ouale crude, am pasteurizat galbenusurile, asadar riscul infectiei cu salmonella este inexistent. Crema de mascarpne este divina, consistenta ei ne permite sa o folosim si la torturi sau prajituri. Pentru acest tiramisù am folosit o conserva delicioasa de ananas rondele de la Sun Food.
Tiramisu cu ananas – Ingrediente (2 pahare)
- 6-7 piscoturi
- 2 galbenusuri medii
- 70 g zahar tos fin
- 20 ml apa
- 250 g mascarpone la temperatura camerei
- 100 ml smantana lichida pentru frisca + 10 g zahar pudra
- 1 conserva ananas rondele (suc + ananas)
- 2-3 linguri lichior amaretto (optional)
- 1 varf cutit sare
Tiramisu cu ananas – Mod de preparare
- Scurgem sucul conservei intr-un vas si il amestecam cu lichiorul amaretto. Punem intr-o sita feliile de ananas si dupa ce s-au scurs bine (cca 10 minute), le taiem in cubulete foarte mici.
Cum se face crema clasica cu mascarpone pentru tiramisu
- Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri (vom folosi doar galbenusurile la aceasta reteta).
- Adaugam 40 g zahar si un varf de cutit de sare peste galbenusuri si incepem sa le mixam la viteza redusa pana cand se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.
- Punem 30 g zahar si 20 ml de apa intr-o craticioara mica, pe foc mic. In momentul in care siropul atinge 121°C, stingem focul si il adaugam peste galbenusuri. Nu ne oprim din mixat in timp ce adaugam siropul.
- Marim viteza mixerului si mixam galbenusurile cca 6-7 minute sau pana cand se racesc complet.
- Adaugam branza mascarpone, la temperatura camerei, lingura cu lingura, in crema de galbenus. Amestecam cu grija, de jos in sus, pana o incorporam complet in crema.
- Punem smantana rece intr-un vas rece, adaugam zaharul pudra, si incepem sa o mixam la viteza redusa pana cand devine ferma si pufoasa (paletele, vasul si smantana trebuie sa stea in frigider cca 1 ora inainte de a ne apuca de mixat).
- Incorporam frisca, lingura cu lingura, cu miscari de jos in sus, in crema de mascarpone.
Asamblare tiramisu cu ananas
- Punem doua linguri de crema in pahar si o nivelam. Peste crema formam un strat de cubulete de ananas (cca 1 lingura), iar peste el asezam un piscot inmuiat pentru cateva secunde in sucul de ananas si amaretto. Vom rupe piscotul in bucatele mai micute astfel incat sa acopere in totalitate cubuletele de ananas.
- Peste primul strat, adaugam iarasi crema, cubulete de ananas si un strat de piscot inmuiat in suc si rupt in bucatele mai mici. Acoperim ultimul strat de piscot cu crema si nivelam frumos suprafata.
- Punem paharele cu tiramis de ananas in frigider pentru cca 1-2 ore, apoi il servim. Este delicios si foarte parfumat. Pofta buna!
Tiramisu + ananas n-are cum sa nu-ti reuseasca! Mi-a iesit atat de bun incat am mai apucat doar jumate de portie. (am sa fac doar pentru mine si nu mai dau nici sa guste, la nimeni :)) )
Marius, exact asa am spus si eu ca fac la urmatoarea tura de tiramisù.:))
Buna ziua, cum putem evalua altfel decat prin termometru ajungerea siropului la 121 grade? Gen 5 sau7 minute dupa ce face cateva bule… Multumesc frumos!