Semifreddo de lamaie, un desert de vara racoros si parfumat
Trebuie sa recunosc ca semifreddo este slabiciunea mea, iar cel de lamaie nu are rival in timpul verii. Niciun alt desert de vara nu mi se pare atat de racoros si parfumat ca acest semifreddo de lamaie. Important de amintit este faptul ca acest semifreddo are la baza o bezea italiana, asadar albusul este pasteurizat. Nu va ramane decat sa-l preparati si sa-l savurati in zilele calde de vara, reteta nu este deloc dificila.
Semifreddo de lamaie – Ingrediente (4-6 persoane)
Bezea Italiana – Ingrediente
- 3 albusuri medii
- 200 g zahar tos fin
- 80 ml apa
Semifreddo de lamaie – Ingrediente
- 100 ml suc de lamaie
- bezea italiana
- 400 ml smantana naturala pentru frisca + 60 g zahar pudra vanilat
Bezea Italiana – Mod de preparare
- Punem albusurile intr-un vas perfect curat si uscat, ideal de inox, adaugam un varf de cutit de sare, si le lasam pe masa din bucatarie.
- Intr-o craticioara mica, amestecam apa si zaharul. Fierbem siropul, pe foc mic, pana atinge 116°C (cca 5-7 minute de fierbere).
- Cand siropul atinge o temperatura de cca 105°C, incepem sa mixam albusurile. Le mixam pana cand capata o consistenta sustinuta, nu trebuie sa fie mixate perfect. Prin consistenta sustinuta ma refer la albusurile care formeaza varfuri in momentul in care ridicam paletele mixerului.
- Albusurile si siropul trebuie sa fie gata in acelasi timp. Cand siropul atinge 116°C, stingem focul si il adaugam treptat in albusurile mixate.
- In timp ce adaugam siropul, nu ne oprim din mixat. Atentie mare la sirop! Acesta este foarte fierbinte si trebuie varsat incet, pe marginea vasului, nu pe paletele mixerului.
- Dupa ce am adaugat tot siropul peste abusuri, continuam sa mixam pana cand bezeaua atinge temperatura camerei.
- Daca nu avem termometru, punem zaharul si apa intr-o craticioara pe foc mic. La inceputul fierberii se vor forma bule mici de aer pe suprafata siropului. Treptat bulele devin din ce in ce mai mari. In momentul in care sunt cam cat o moneda de 50 de bani, stingem focul si adaugam siropul, treptat, peste albusurile mixate. Mixam pana cand acestea ating temperatura camerei.
Semifreddo de lamaie – Mod de preparare
- Punem smantana lichida intr-un vas rece (punem vasul si paletele mixerului in frigider cu cca 30 de minute inainte de a prepara frisca).
- Mixam frisca, la o viteza mica, pentru cca 1-2 minute, apoi adaugam zaharul pudra si mixam in continuare, la viteza medie, pana cand frisca nu mai cade de pe paletele mixerului (3-4 minute).
- Adaugam treptat sucul de lamaie in bezeaua italiana rece si amestecam cu grija, de jos in sus, pana il incorporam in bezea.
- Adaugam treptat frisca mixata peste bezea si amestecam cu grija pana la perfecta omogenizare.
- Punem semifreddo de lamaie intr-o forma de silicon, il nivelam si il bagam in congelator pentru 5-6 ore sau, cel mai bine, pana a doua zi.
- Il scoatem din congelator cu cca 5 minute inainte de a-l servi.
- Noi l-am combinat cu cateva nuci caramelizate. A fost divin si foarte foarte cremos!
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Semifreddo de lamaie
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
18 Review(s) Based on
Buna ziua, urmaresc de mult timp blogul si ador multe dintre retete (cele pe care le-am incercat). Ma bucur nespus de mult si iti multumesc din suflet pentru ca impartasesti cu noi dragostea pentru gatit. Am o intrebare, pot face bezea italiana fara termometru de bucatarie?
Draga mea Andra, multumesc mult pentru aprecieri. Sigur ca da, am scris acum in reteta cum se procedeaza.
Te imbratisez cu drag!
Semifreddo de piersici va rog sa incercati! Am facut dupa aceasta reteta si a iesit absolut demential. Am crezut ca nu o sa se manance dar, surprinzator, bolul este gol. Automat am sa mai fac. Denisa
Multumesc frumos! Arata delicios acest desert. Sper ca in week-end sa ma lase micuta sa il prepar 🙂
Acum l-am facut, este in congelator.Il voi servi cu lemon curd.Este delicios!
Multumesc pentru reteta!
Draga Ina, ma bucur mult ca ti-a placut!
Sa iti fie de bine!