Quiche cu mascarpone si rosii cherry, o reteta de tarta sarata simpla si rapida
Quiche este o tarta sarata foarte populara in bucataria frantuzeasca, cu un blat sfaramicios, umpluta cu branzeturi, legume, diferite tipuri de carne etc. Astazi va propun un quiche un pic mai altfel, mai rapid, dedicat in special celor care nu au foarte mult timp de stat in bucatarie. Aluatul sfaramicios, folosit in reteta originala de quiche, a fost inlocuit cu aluatul foietaj. Daca totusi nu va surade ideea sa folositi acest tip de aluat, va recomand reteta aluatului fraged, pâte brisée, preparat in casa, din reteta quiche cu ciuperci. Tarta Quiche cu mascarpone si rosii cherry se poate manca calda sau rece, eu o prefer undeva intre, adica nici prea calda, dar nici prea rece, un pic calduta mi se pare perfecta.
Quiche cu mascarpone – Ingrediente (forma dreptunghiulara 22×20 cm)
- 1 foaie dreptunghiulara aluat foietaj
- 3 oua medii
- 250 g branza mascarpone
- 30 g parmezan ras
- 200 g creme fraiche
- 12 rosii cherry
- 5-6 frunze busuioc proaspat
- 100 g prosciutto crudo/sunca de Praga
- 1 lingura gris
- sare
- piper
Quiche cu mascarpone – Preparare
- Daca aluatul foietaj este prea gros, il intindem cu facaletul, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie mai subtire, de cca 5-6 mm.
- Tapetam forma cu unt si faina si asezam aluatul in tava astfel incat sa acopere perfect fundul si 3/4 din marginile acesteia. Intepam din loc in loc aluatul, inclusiv marginile, si il pudram cu gris.
- Intr-un vas amestecam branza mascarpone, creme fraiche, ouale intregi, parmezanul, busuiocul rupt in bucatele mici, prosciutto crudo sau sunca taiata in bucatele foarte mici, sare si piper dupa gust.
- Taiem rosioarele in doua jumatati si adaugam jumatate din ele in umplutura. Amestecam cu grija.
- Punem umplutura in tava si indoim cu grija marginile peste ea. Asezam jumatatile de rosii ramase, din loc in loc, cu partea taiata in sus, pe deasupra umpluturii.
- Coacem quiche-ul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30-40 de minute sau pana cand suprafata este rumenita uniform.
- Scoatem tava din cuptor si lasam quiche-ul sa se raceasca circa 20 de minute. Il scoatem cu grija din forma, il taiem in cuburi si il gustam cu pofta.
Pofta buna!
Îmi place ideea! Arata foarte apetisant!
Pot sa înlocuiesc cu smântâna, creme fraiche? Am toate ingredientele, mai puțin pe acesta nu l-am găsit în supermarket. Ai încercat să-l prepari în casă? Am găsit rețete pe internet, dar nu știu dacă rezultatul este asemănător cu cel din comerț.
Mulțumesc,
Ema
Ema, sigur ca se poate inlocui. Nu am incercat sa o fac in casa, dar este pe lista, o sa postez reteta sigur.
Am înlocuit creme fraiche cu ricotta și a ieșit foarte gustoasă. 🙂
Mulțumesc și pentru această rețetă!
Pentru ca fiica mea e vegetariana, nu am pus sunca. Quiche a fost apreciata de toata familia. Multumesc mult, Laura, si pentru aceasta reteta f delicioasa!
Sa va fie de bine, draga mea!
Buna ziua tuturor! Am făcut de două ori această rețetă și a ieșit foarte gustoasă, deși prima dată, am uitat să înțep aluatul pentru crustă, iar a doua oară am adaptat tot crusta. De fiecare dată am înlocuit șunca/prosciutto cu somon afumat, iar în loc de creme fraîche am pus un amestec de mascarpone cu brânză dulce cremoasă. Când am pregătit a doua oară rețeta, am înlocuit aluatul de foietaj cu o crustă dietetică preparată din tărâțe de ovăz, ou, iaurt, brânză dulce și sare. Din aluatul pentru crustă, am format coșulețe într-o tavă de brioșe și le-am copt până s-au întărit un pic, iar mai apoi am turnat umplutura în coșulețe. Quiche-ul în coșulețe este foarte prezentabil și mai dietetic, dar cu siguranță la fel de bun ca cel din rețeta propusă de Laura! 🙂
Draga Evelina, ma bucur mult ca ti-a placut! sa iti fie de bine!