Cosulete umplute cu ricotta si dovlecei, un aperitiv minunat pentru masa de Pasti
Cosuletele crocante umplute cu ricotta si dovlecei sunt o alegere excelenta pentru mesele de sarbatoare. Sunt absolut delicioase si se fac foarte simplu, avem nevoie de maxim 20 minute pentru preparare si inca 20-25 pentru coacere. Cosuletele cu ricotta sunt bune atat calde cat si reci, personal imi plac mai mult reci, dar nu le refuz nici calde, iar daca nu va plac in mod deosebit dovleceii, ii puteti elimina din reteta sau inlocui cu alte legume, in aceeasi cantitate (ciuperci, sparanghel, poate chiar ardei gras).
Cosulete umplute cu ricotta si dovlecei – Ingrediente (12 cosulete)
- 6 foi de placinta subtiri
- 1 lingura chives tocata marunt
- 1 lingura plina marar tocat
- 450 g ricotta bine scursa
- 3 oua medii
- 75 g parmezan ras
- 12 lingurite parmezan ras/cascaval ras (pentru pudrat cosuletele)
- 1 dovlecel zucchini mediu (225 g cantarit intreg)
- 30 ml vin alb demisec
- sare
- piper proaspat macinat
- ulei de masline/arahide
Cosulete umplute cu ricotta si dovlecei – Mod de preparare
- Spalam dovlecelul, il stergem bine, indepartam capetele si il taiem in cubulete mici. Incalzim 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adaugam cubuletele de dovlecel.
- Le condimentam cu putina sare si piper si le sotam 2 minute, la foc mediu. Adaugam vinul alb si il lasam sa evapore, apoi stingem focul si punem cubuletele intr-o sita sa se scurga si raceasca foarte bine.
- Intr-un vas, amestecam ricotta cu parmezanul, ouale, chives, mararul, sare si piper dupa gust. Cand obtinem o compozitie omogena, adaugam si cubuletele reci de dovlecel si amestecam.
- Punem o foaie de placinta pe planul de lucru si o ungem uniform cu ulei de masline (nu exageram cu uleiul, vom folosi cca 2 lingurite de ulei pentru fiecare foaie). Punem a doua foaie de placinta peste prima foaie, o ungem cu ulei si adaugam a treia foaie peste a doua. O ungem si pe ea cu putin ulei de masline sau arahide.
- Ungem forma de muffins cu putin ulei de masline.
- Taiem foile in patrate mari, de cca 7-8 cm, si le asezam in forma de muffins.
- Marginile foilor trebuie sa depaseasca cu cca 2-3 cm formele de muffins.
- Umplem fiecare cosulet cu cate 3-4 linguri de umplutura si le pudram, pe fiecare, cu cca 1 lingurita de parmezan ras.
- Coacem cosuletele in cuptorul preincalzit la 190°C, pentru cca 20 de minute sau pana cand foile se rumenesc uniform.
- Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca 10 minute in forma, apoi le scoatem si le asezam pe un platou.
- Gustam aceste delicioase cosulete calde sau reci.
Nimic mai potrivit langa aceste cosulete decat un Menestrel Blanc de Merlot de la crama Rotenberg. Este un vin absolut exceptional, vinificat in alb din struguri Merlot. Eu ador toate vinurile produse de Rotenberg, dar acest Blanc de Merlot a fost o surpriza minunata. Vi-l recomand cu cel mai mare drag.
Pentru mai multe idei delicioase pentru masa de Pasti, accesati categoria Retete pentru Pasti.
Arpagicul poate fi inlocuit cu altceva?
Draga Iulia, il poti inlocui cu 1 lingurita de codite de ceapa verde tocate foarte fin.
Draga Laura,
Fac multe din retetele tale si-mi place ca sunt bine explicate si nu foarte sofisticate (ieri am facut foccacia!). Mi-ar place si aceste cosulete dar partenerei baiatului meu nu-i place dovlecelul! Cu ce crezi ca as putea sa-l inlocuiesc? Multumesc!
Sarbatori cu bine!!