Mini tort cu crema de capsune, desert aniversar pentru 8 ani de blog
Chiar au trecut deja 8 ani de blogging? Parca mai ieri m-am asezat comod in fata calculatorului si m-am apucat, cu degetele tremurande si destul de rigide, sa scriu prima reteta pe blog. In timp ce preparam acest delicios mini tort cu crema de capsune, ma gandeam ca la primele aniversari faceam torturi „serioase”, de 26 cm diametru, iar acum, la a opta aniversare, am sarbatorit existenta blogului cu un mini tort cu crema de capsune de 10 cm diametru. Asta inseamna ca peste inca vreo 8 ani, o sa ajung sa fac un tort cat un degetar. :)) Lasand gluma la o parte, vreau sa va multumesc din toata inima pentru atentia cu care m-ati urmarit in toti acesti ani si imi doresc sa va bucur, multi ani de acum inainte, cu retete frumoase si delicioase. Mini tortul aniversar cu capsune este chiar mic, dar bun, foarte foarte bun, cu o crema de capsuni si bezea italiana si un blat absolut minunat, usor umed si foarte simplu de facut.
Mini tort cu crema de caspune – Ingrediente
Blat de cacao – Ingrediente forma 33 x 23 cm
- 300 g faina
- 300 g zahar
- 90 g cacao
- 9 g praf de copt
- 4 g bicarbonat de sodiu
- 225 ml lapte
- 110 ml ulei de floarea soarelui/arahide
- 3 oua medii
- 225 ml apa fierbinte
- 1 pastaie vanilie
- 1/4 lingurita rasa sare
Crema de bezea italiana si capsune – Ingrediente pentru 2 mini torturi de 10×6 cm ø
- 5 albusuri medii
- 200 g zahar
- 60 ml apa
- 225 g unt
- 3 linguri coulis capsune
Coulis de caspune – Ingrediente
- 200 g capsune
- 1 pastaie vanilie
- 40 g zahar
Blat de cacao – Mod de preparare
- Punem intr-un vas incapator faina amestecata cu praful de copt si cernuta, zaharul, cacaua, sarea si bicarbonatul si le amestecam cu un tel.
- Intr-un vas separat, amestecam pana la omogenizare uleiul, laptele, ouale si semintele unei pastai de vanilie.
- Punem ingredientele lichide peste cele solide si amestecam pana la omogenizare, nu mai mult. La sfarsit, adaugam apa clocotita si amestecam pana cand obtinem un aluat unifom. Atentie, consistenta aluatului este lichida, putin mai densa decat cea a aluatului de clatite. Nu mai adaugam faina pentru ca riscam sa compromitem rezultatul final.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt si adaugam aluatul. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 25-30 de minute sau pana cand observam ca se desprinde de pe marginile formei.
- Scoatem tava din cuptor, lasam aluatul sa se raceasca 5-10 minute in forma, apoi il rasturnam pe un gratar unde il vom lasa sa se raceasca complet.
Coulis de caspune – Mod de preparare
- Stergem capsunele cu o carpa de bumbac umezita, le curatam codita si le taiem in cubulete. Pasam capsunele si punem piureul obtinut intr-o craticioara.
- Adaugam zaharul si semintele unei pastai de vanilie si amestecam bine. Fierbem sosul cca 10-15 minute, la foc mic spre mediu, pana cand se reduce aproape la jumatate si capata o consistenta usor cremoasa.
- Stingem focul si lasam sosul de capsune sa se raceasca complet.
Crema de bezea italiana si caspune – Mod de preparare
Pentru inceput, vreau sa va spun ca aceasta crema chiar poate da batai de cap celor care nu au foarte multa experienta in bucatarie. Pentru o crema de bezea italiana perfecta avem nevoie de un termometru, unt de calitate cu un procent de minim 82% grasime, albusuri proaspete, fara urme de galbenus, mixate intr-un vas absolut perfect curat, si multa multa rabdare.
- Scoatem untul din frigider cu cca 2 ore inainte, astfel incat sa atinga temperatura camerei.
- Punem albusurile intr-un vas perfect curat si uscat, ideal de inox, adaugam un varf de cutit de sare, si le lasam pe masa din bucatarie cca 20-30 de minute sau pana cand pregatim siropul de zahar.
- Intr-o craticioara mica, amestecam apa si zaharul. Fierbem siropul, pe foc mic, pana atinge 116°C, nici mai mult, nici mai putin.
- Cand siropul atinge o temperatura de cca 105°C, ne apucam sa mixam albusurile. Le mixam pana cand capata o consistenta sustinuta, nu trebuie sa fie mixate perfect. Prin consistenta sustinuta ma refer la albusurile care formeaza varfuri in momentul in care ridicam paletele mixerului.
- Albusurile si siropul trebuie sa fie gata in acelasi timp. Cand siropul atinge 116°C, stingem focul si il adaugam treptat in albusurile mixate. In timp ce adaugam siropul, nu ne orpim din mixat. Atentie mare cand adaugam siropul. Acesta este foarte fierbinte si trebuie varsat pe marginea vasului, nu pe paletele mixerului. In prima poza de mai jos avem albusurile mixate pana fac varfuri, iar in a doua, consistenta bezelei dupa adaugarea siropului si racire.
- Dupa ce am adaugat tot siropul peste abusuri, continuam sa mixam pana cand bezeaua se raceste foarte bine. Aceasta trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea a untului.
- Dupa ce bezeaua s-a racit, adaugam untul, bucatica cu bucatica, si mixam, la viteza medie, pana cand il incorporam perfect in bezea. Acum, daca exista o cat de mica variatie de temperatura intre unt si bezea, crema se poate taia. Daca acest lucru se intampla, nu aruncati crema. Continuati sa mixati, la viteza medie, cu calm si multa rabdare, si in cca 7-8 minute, crema se va lega perfect. Va asigur ca daca respectati indicatiile, crema reuseste sigur.
- Dupa ce am obtinut crema baza de bezea italiana, adaugam 3 linguri de coulis rece de capsune si il incorporam cu grija, cu o lingura sau un tel, in crema. In prima poza de mai jos avem coulisul de capsune dupa ce s-a racit, iar in a doua, crema de bezea italiana si capsune.
Mini tort cu crema de caspune – Asamblare
- Cu o forma rotunda de 10×6 cm ø, decupam aluatul. Vom obtine 6 cercuri din care putem face 3 mini torturi cu 2 straturi sau 2 mini torturi cu 3 straturi. Eu am ales varianta a doua, deci mini torturi cu 3 straturi.
- Taiem toate cercurile de blat in doua, pe lungime.
- Formam un strat de crema de capsune peste prima foaie, o acoperim cu a doua foaie peste care adaugam un alt strat de crema de caspune, iar peste el, adaugam a treia foaie de blat.
- Ungem suprafata si marginile mini torturilor cu un strat subtire de crema de caspune si le punem in congelator pentru 3-4 minute.
- Dupa 3-4 minute, le scoatem din congelator si le ungem uniform cu un al doilea strat de crema, putin mai gros de aceasta data, dar nu exagerat.
- Le punem in frigider pentru cca 30-45 de minute, apoi le scoatem si le ornam dupa preferinte. Eu am ales sa le ornez cu putina ciocolata neagra topita la bain marie, afine si capsune proaspete.
- Gata, acum putem savura in liniste un mini tort cu crema de capsune. Chiar daca este ceva de munca la ele, de fapt la crema de capsune, merita. Sunt delicioase!
Pofta buna! Va multumesc pentru acesti frumosi 8 ani!
Draga Laura la tortul cu crema de portocala–ai omis sa spui cit zahar trebuie la crema––iar la bezea ai pus 2 cantitati de zahar tos si pudra–-explica ce faci cu cel farin(sau de nu ai tos pui farin –sau pui amindoua cantitatile)–-putin mai clar–Multumesc–LA CREMA TREBUIE PUTIN ZAHAR FIINCA E PUTIN ACRA CHIAR DE PUI CIOCOLATA
Valentina, reteta tortului cu crema de portocale este completa. In crema de portocale nu folosim zahar. Gustul dulce este dat de ciocolata alba si sucul de portocale. Daca nu ti se pare suficient de dulce, poti adauga 1-2 linguri de zahar in sucul de portocale. La bezele se folosesc ambele tipuri de zahar, tos si pudra. La modul de preparare am explicat foarte clar cand se adauga in bezea.
Draga Laura te felicit din tot sufletul pentru asa blog frumos si deosebit! Cu 2 ani in urma am dat de blogul tau si il deschid zilnic sa ma uit la retetele tale gustoase, chiar daca le-am vazut pe toate, imi place sa le revad, si sa le pregatesc. Esti idolul meu in arta culinariei! Iti doresc si in continuare sa postezi multe retete originale si cu pozele tale magice. La Multi Ani si toti plini de succes! Te pup cu drag.
Emy, draga mea, iti multumesc din suflet pentru apreciere si urare! Te pupic cu drag si iti urez si eu mult succes si cat mai multe retete delicioase!
Felicitări pentru aniversare !
Iti urmaresc de mult retetele si încerc sa învăț din migala si indemanarea ta. Tot ce am facut de pe blog a fost foarte gustos, dar eu mai am de lucru la prezentare.
Astept cu interes tortul degetar si iti doresc mulți ani de blog!
Draga Dana, multumesc mult pentru aprecieri si urare!
ei ei ei, are si ea 8 ani si gata e mare fetita 🙂 mai trebuie mama draga, mai trebuie…mai ai pana la majorat, si nuu 18 ci 21 ani, atunci iti dam certificatul.
evident,pe viata 🙂
ca pana atunci cum sa scapi de noi vizitatori entuziasti sau mofturosi sau pofticiosi, amatori sau pur si simplu doritori de frumos, delicios si relaxare in fata mucnii tale, retetelor, fotografiilor.
La multi ani draga Laura din toata inima, felicitari si multa sanatate,deasemeni Paste fericit si … spune ne mai repede, ce o sa ne pregatesti, ca noi o sa venim la masa mai repede,asta e, aniversare, Paste 🙂
Draga mea, multumesc mult pentru urare!
Te imbratisez cu drag!
Buna Laura,
de cand te.am descoperit fac mereu retetele tale si a
ma incanta.
astazi vreau sa fac blatul de cacao pt alta combinatie 🙂 insa, in reteta apare de 2 ori 225 ml apa si la Modul de preparare, apare lapte…deci? Cum e?
Merci, te pup
Daniela
Draga daniela, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am corectat reteta.
Am o întrebare . La început crema de bezea ingrientele sunt pentru 2 torturi 10×6 se specifică iar la asamblare se scrie de 6 mini torturi cu 2 straturi sau 4 cu 3 straturi , ajunge crema sau trebuie dublat . Mulțumesc.
Draga Tami, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am modificat reteta. Crema este suficienta pentru 3 mini torturi cu 2 straturi sau 2 mini torturi cu 3 straturi.
Mulțumesc pentru răspuns . Acum pot să fac tortul , și să îți scriu cum a ieșit .
La crema de bezea ingredientele conțin 1 păstaie de vanilie iar la modul de preparare nu se mai arată. Se pune sau nu în cremă vanilie ?
Draga Costas, multumesc ca mi-ai atras atentia. Am completat acum reteta de crema. Semintele pastaii de vanilie se pun in coulisul de capsune, impreuna cu zaharul.
Am terminat tortul foarte bun , dar am o nelămurire , mie mi-se pare multă cantitatea de unt din cremă 225 gr. E bine sau prea mult ? Mulțumesc
Draga Costas, la acest gen de crema se foloseste o cantitate mare de unt, altfel consistenta finala ar avea de suferit.
Buna seara.as vrea sa fac acest tort dar mi-as dori sa fac blatul in forma rotunda de tort.Imi puteti spune in ce forma[ce diametru] si daca aceasta cantitate de crema va ajunge pt acea forma