Prajitura cu nuca si crema caramel


Prajitura cu nuca si crema caramel, desert cu crema si gem

Prajitura cu nuca si crema caramel detaliu
Prajitura cu nuca si crema caramel, reteta mamei mele

Prajitura cu nuca si crema caramel este o reteta simpla, fara pretentii, perfecta pentru un pranz sau o pauza dulce alaturi de cei dragi.

Cand am fost ultima oara acasa, am pus mana pe „testamentul culinar” al mamei mele, un caiet enorm, plin cu retete delicioase, adunate de mami de prin colturile tarii, de la prietene, cunostinte etc.

Prajitura cu nuca, crema caramel si gem de cirese este foarte foarte gustoasa, va recomand cu drag sa o incercati.

Prajitura cu nuca si crema caramel 

Blat de nuca – Ingrediente (forma 22 x 14 cm ø)

  • 80 g faina
  • 100 g zahar
  • 3 galbenusuri medii
  • 5 albusuri medii
  • 100 g nuca macinata
  • 3 g praf copt
  • 1 varf cutit sare

Crema caramel – Ingrediente

  • 150 ml lapte
  • 2 galbenusuri medii
  • 150 g zahar
  • 20 g amidon de porumb
  • 175 ml smantana lichida pentru frisca
  • 150 g unt moale la tmeperatura camerei
  • 1 varf cutit sare

In plus pentru prajitura cu nuca si crema caramel

  • 3-4 linguri gem de cirese (pentru uns foile)
  • 100 g nuca macinata
  • 50 g ciocolata neagra topita (optional)

Blat de nuca – Mod de preparare

  • Punem intr-un vas albusurile, adaugam un varf de cutit de sare si mixam pana se intaresc perfect.
  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si zaharul si mixam pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.
  • Adaugam galbenusurile peste albusurile mixate si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
  • Adaugam nuca macinata si faina, amestecata cu praful de copt si cernuta, si amestecam de jos in sus, cu grija, pana cand obtinem o consistenta spumoasa.
  • Tapetam forma cu unt si hartie de copt (am tapetat doar fundul tavii, marginile cu unt), adaugam aluatul, il nivelam cu grija si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°c, pentru cca 20 minute sau pana cand se desprinde de pe marginile formei.

Prajitura cu nuca si crema caramel detaliu blat

  • Scoatem aluatul din cuptor, il lasam sa se raceasca in tava cca 5-10 minute apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.

Crema caramel – Mod de preparare

  • Punem zaharul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. In momentul in care zaharul este complet topit si are o frumoasa culoare aurie, adaugam smantana lichida.
  • Fierbem crema, pe foc mic spre mediu, pana cand zaharul se topeste si obtinem o consistenta perfect omogena.
  • Intr-un vas micut amestecam laptele rece, galbenusurile, sarea si amidonul. Adaugam acest amestec peste crema caramel si amestecam pe foc mic pana cand obtinem o consistenta cremoasa (cca 10-15 minute).
  • Stingem focul, acoperim suprafata cremei cu o folie de platic alimentara in care facem cateva gauri cu o furculita. In acest fel se va evapora aburul.
  • Cand crema a atins temperatura camerei, adaugam untul moale (crema si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura) si mixam pana obtinem o crema omogena.

Prajitura cu nuca si crema caramel preparare crema caramel

Prajitura de nuca cu crema caramel – Asamblare

  • Taiem marginile blatului de nuca, apoi taiem blatul, pe lungime, in doua foi egale.

Prajitura cu nuca si crema caramel detaliu blat nuca

  • Ungem o foaie cu gemul de cirese, apoi formam un strat din jumatate de crema caramel.

Prajitura cu nuca si crema caramel preparare

  • Acoperim crema cu a doua foaie si imbracam prajitura cu crema caramel ramasa.
  • Acoperim marginile si suprafata prajiturii cu nuca macinata si, daca dorim, formam dungi subtiri de ciocolata topita pe suprafata prajiturii.

Prajitura cu nuca si crema caramel sectiune

  • Prajitura cu nuca si caramel este un deliciu!

Prajitura cu nuca si crema caramel sectiune

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura cu nuca si crema caramel
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 57 Review(s)

29 comentarii la “Prajitura cu nuca si crema caramel

  1. Mădălina spune:

    Arată super!
    O voi încerca cu siguranță cât mai curând!
    P.s: am încercat mare parte di prăjituri și mi-au ieșit toate, să nu vorbim de torturi, sunt absolut geniale! Mulțumesc!

      • Tatiana Popescu spune:

        Pot sa fac un comentariu? Crema caramel e un desert care se face la cuptor. Nu ar fi mai potrivit sa numim prăjitura asta prăjitura cu nuca si crema de zahăr ars? Eu cel puțin, am fost încurcată cind am văzut titlul si m-am așteptat sa citesc alta descriere. Cu mulțumiri!

  2. Cornelia spune:

    Aveti miste retete minunate, doamna Laura Adamache!<3 Va multumesc pentru toate! Imi place foarte mult prajitura!<3 Arata foarte bine si sunt sigura ca este gustoasa! Vreau s-o incerc…dar am o nelamurire: la crema, smantana lighida trebuie mixata?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cornelia, multumesc pentru aprecieri! Smantana trebuie sa fie lichida in momentul in care o adaugi peste zaharul topit.

  3. Larisa spune:

    Foarte bine arata reteta. O intrebare am insa. Se poate folosi in loc de crema lichida pentru frisca crema de gatit din cocos de la Alpro?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Larisa, nu am incercat-o cu crema de gatit din cocos. Iti recomand sa faci o proba ca sa te asiguri ca iti iese bine crema caramel in aceasta varianta.

  4. Dana spune:

    Foarte, foarte buna! Nu am avut amidon, am folosit faina in loc dar a iesit super.
    Pot sa spun ca e cea mai buna din cate am gustat pana acum!

    • Laura Adamache spune:

      Sigur ca da, draga Mada. Foarte bine se potrivesc amandoua gemurile propuse de tine.
      Sa imi spui cum a iesit.

  5. Bucatarasul incepator spune:

    Buna ziua, am facut prajitura si nu am avut rabdare, am si inceput-o imediat ce am finalizat-o ?…..dar mi s-a parut un pic prea concentrata in unt. Eu am folosit unt de 80% grasime, am gresit cu ceva? Sau poate cand o pun la rece va fi mai ok?

  6. Carmen spune:

    Draga Laura,
    Vreau sa iti multumesc pentru retele pe care le postezi si mai ales pentru explicatiile pe care le dai. Am urmat intocmai pasii si sugestiile tale si vreau sa spun ca am reusit sa fac aceasta prajitura pentru nunta fiului meu. A fost un deliciu! Am facut si tortul miresei urmand reteta de pandispan si am combinat doua din cremele tale pentru unplutura iar pentru glazura an facut crema de unt si bezea elvetiana. A iesit foarte bine. Multumesc inca o data

  7. Florence spune:

    Mulțumesc pt rețetă! Este delicioasa. Este mai buna după 1, 2 zile. Am sa incerc și cu o dulceață mai acrișoară. Super !

  8. Dragomir Cristina spune:

    Buna ziua. Se intampla ceva daca in crema caramel se pun toate cele 5 galbenusuri ramase de la blatul cu nuca ? Multumesc.

  9. Oprisa Ionela spune:

    Buna,
    As dori sa ma lamuriti cu dimensiunea tavii de copt. Am vazut ca ati scris 22/14….la o tava mai mare ar trebui sa dublam cantitatile.(tava mea de copt are aproape duble dimensiuline)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor