Prajitura cu nuca si crema caramel, desert cu crema si gem
Prajitura cu nuca si crema caramel este o reteta simpla, fara pretentii, perfecta pentru un pranz sau o pauza dulce alaturi de cei dragi.
Cand am fost ultima oara acasa, am pus mana pe „testamentul culinar” al mamei mele, un caiet enorm, plin cu retete delicioase, adunate de mami de prin colturile tarii, de la prietene, cunostinte etc.
Prajitura cu nuca, crema caramel si gem de cirese este foarte foarte gustoasa, va recomand cu drag sa o incercati.
Prajitura cu nuca si crema caramel
Blat de nuca – Ingrediente (forma 22 x 14 cm ø)
- 80 g faina
- 100 g zahar
- 3 galbenusuri medii
- 5 albusuri medii
- 100 g nuca macinata
- 3 g praf copt
- 1 varf cutit sare
Crema caramel – Ingrediente
- 150 ml lapte
- 2 galbenusuri medii
- 150 g zahar
- 20 g amidon de porumb
- 175 ml smantana lichida pentru frisca
- 150 g unt moale la tmeperatura camerei
- 1 varf cutit sare
In plus pentru prajitura cu nuca si crema caramel
- 3-4 linguri gem de cirese (pentru uns foile)
- 100 g nuca macinata
- 50 g ciocolata neagra topita (optional)
Blat de nuca – Mod de preparare
- Punem intr-un vas albusurile, adaugam un varf de cutit de sare si mixam pana se intaresc perfect.
- Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si zaharul si mixam pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.
- Adaugam galbenusurile peste albusurile mixate si amestecam cu grija, de jos in sus, pana la omogenizare.
- Adaugam nuca macinata si faina, amestecata cu praful de copt si cernuta, si amestecam de jos in sus, cu grija, pana cand obtinem o consistenta spumoasa.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt (am tapetat doar fundul tavii, marginile cu unt), adaugam aluatul, il nivelam cu grija si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°c, pentru cca 20 minute sau pana cand se desprinde de pe marginile formei.
- Scoatem aluatul din cuptor, il lasam sa se raceasca in tava cca 5-10 minute apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.
Crema caramel – Mod de preparare
- Punem zaharul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. In momentul in care zaharul este complet topit si are o frumoasa culoare aurie, adaugam smantana lichida.
- Fierbem crema, pe foc mic spre mediu, pana cand zaharul se topeste si obtinem o consistenta perfect omogena.
- Intr-un vas micut amestecam laptele rece, galbenusurile, sarea si amidonul. Adaugam acest amestec peste crema caramel si amestecam pe foc mic pana cand obtinem o consistenta cremoasa (cca 10-15 minute).
- Stingem focul, acoperim suprafata cremei cu o folie de platic alimentara in care facem cateva gauri cu o furculita. In acest fel se va evapora aburul.
- Cand crema a atins temperatura camerei, adaugam untul moale (crema si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura) si mixam pana obtinem o crema omogena.
Prajitura de nuca cu crema caramel – Asamblare
- Taiem marginile blatului de nuca, apoi taiem blatul, pe lungime, in doua foi egale.
- Ungem o foaie cu gemul de cirese, apoi formam un strat din jumatate de crema caramel.
- Acoperim crema cu a doua foaie si imbracam prajitura cu crema caramel ramasa.
- Acoperim marginile si suprafata prajiturii cu nuca macinata si, daca dorim, formam dungi subtiri de ciocolata topita pe suprafata prajiturii.
- Prajitura cu nuca si caramel este un deliciu!
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Prajitura cu nuca si crema caramel
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
57 Review(s) Based on
Arată super!
O voi încerca cu siguranță cât mai curând!
P.s: am încercat mare parte di prăjituri și mi-au ieșit toate, să nu vorbim de torturi, sunt absolut geniale! Mulțumesc!
Draga mea, ma bucur foarte mult ca iti place prajitura.
Astept cu drag sa imi spui cum a iesit.
Pot sa fac un comentariu? Crema caramel e un desert care se face la cuptor. Nu ar fi mai potrivit sa numim prăjitura asta prăjitura cu nuca si crema de zahăr ars? Eu cel puțin, am fost încurcată cind am văzut titlul si m-am așteptat sa citesc alta descriere. Cu mulțumiri!
Este exact invers. Crema de zahar ars se face la cuptor și crema caramel asa cum descrie Laura.
Aveti miste retete minunate, doamna Laura Adamache!<3 Va multumesc pentru toate! Imi place foarte mult prajitura!<3 Arata foarte bine si sunt sigura ca este gustoasa! Vreau s-o incerc…dar am o nelamurire: la crema, smantana lighida trebuie mixata?
Draga Cornelia, multumesc pentru aprecieri! Smantana trebuie sa fie lichida in momentul in care o adaugi peste zaharul topit.
Foarte bine arata reteta. O intrebare am insa. Se poate folosi in loc de crema lichida pentru frisca crema de gatit din cocos de la Alpro?
Draga Larisa, nu am incercat-o cu crema de gatit din cocos. Iti recomand sa faci o proba ca sa te asiguri ca iti iese bine crema caramel in aceasta varianta.
Foarte, foarte buna! Nu am avut amidon, am folosit faina in loc dar a iesit super.
Pot sa spun ca e cea mai buna din cate am gustat pana acum!
O prăjitură foarte bună! Merită încercată. 🙂
Draga raluca, ma bucur mult ca-ti place.
Gemul de cirese poate fi inlocuit cu altceva? gen visine sau fructe de padure? Multumesc frumos!
Sigur ca da, draga Mada. Foarte bine se potrivesc amandoua gemurile propuse de tine.
Sa imi spui cum a iesit.
Buna ziua, am facut prajitura si nu am avut rabdare, am si inceput-o imediat ce am finalizat-o ?…..dar mi s-a parut un pic prea concentrata in unt. Eu am folosit unt de 80% grasime, am gresit cu ceva? Sau poate cand o pun la rece va fi mai ok?
Draga Bucataras, las-o un pic la rece, va avea un gust minunat.
Draga Laura,
Vreau sa iti multumesc pentru retele pe care le postezi si mai ales pentru explicatiile pe care le dai. Am urmat intocmai pasii si sugestiile tale si vreau sa spun ca am reusit sa fac aceasta prajitura pentru nunta fiului meu. A fost un deliciu! Am facut si tortul miresei urmand reteta de pandispan si am combinat doua din cremele tale pentru unplutura iar pentru glazura an facut crema de unt si bezea elvetiana. A iesit foarte bine. Multumesc inca o data
Foarte buna prajitura a iesit perfect 👍, insa eu ma pus gem de afine doar acela il aveam in casa🤤
Draga Ioana, ma bucur mult ca ti-a placut.
Mulțumesc pt rețetă! Este delicioasa. Este mai buna după 1, 2 zile. Am sa incerc și cu o dulceață mai acrișoară. Super !
Cu mult drag! Ma bucur mult ca ti-a placut.
Buna ziua. Se intampla ceva daca in crema caramel se pun toate cele 5 galbenusuri ramase de la blatul cu nuca ? Multumesc.
Cristina, draga mea, nu este ok sa folosesti toate cele 5 galbenusuri. Crema isi va schimba consistenta.
Buna,
As dori sa intreb dimensiunile tavi de copt. Am vazut ca ati scris ceva de 22/14 cm.
Buna,
As dori sa ma lamuriti cu dimensiunea tavii de copt. Am vazut ca ati scris 22/14….la o tava mai mare ar trebui sa dublam cantitatile.(tava mea de copt are aproape duble dimensiuline)
Draga Ionela, da, trebuie dublate cantitatile. Abia astept sa imi spui cum a iesit.
A iesit grozav prajitura!!! Va multumesc pentru informatii!
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut!
Foarte buna reteta! Multumesc!
Sa iti fie de bine, draga mea!