Ostropel de pui, o reteta delicioasa de mancare cu pui si rosii
Ostropel de pui, mancare romaneasca traditionala. Reteta de ostopel cu carne de pui, o mancarica cu sos de rosii si usturoi. Reteta pas cu pas de ostropel, pentru pranz sau cina, cu mamaliguta fierbinte.
Nu stiu care au fost mancarurile care v-au marcat copilaria, dar daca si voi va apropiati de 40 de ani, e posibil ca ostropelul de pui sa se afle printre ele. Va spun sincer ca eu nu ma dadeam in vant dupa el cand eram mica, in general nu sunt un fan al mancarurilor cu carne de pui, dar in timp am inceput sa-l apreciez si sa-l mananc cu mare placere, ba chiar sa cer o a doua portie.
Zilele trecute mi s-a facut dor de reteta de ostropel de pui facut de mami, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si l-am pregatit, dupa reteta mamei mele. Reteta ostropelului variaza de la o zona la alta, unele retete sunt imbogatite cu multe legume si condimente, altele nu. Eu il fac simplu, doar cu carne de pui, mult usturoi si rosii. Cu o portie de mamaliga fierbinte alaturi, chiar nu ne mai trebuie altceva.
Pentru aceasta reteta de ostropel de pui cu usturoi am folosit o delicioasa conserva de rosii cuburi decojite Sun Food, excelente pentru mancaruri gustoase.
Ostropel de pui – Ingrediente (4 persoane)
- 1 pui (1,5 kg)
- 6 catei de usturoi
- 1 conserva rosii cuburi decojite Sun Food
- 100 ml vin alb demisec
- 150 ml supa de pui/supa d legume/apa calda
- cca 2 lingurite rase sare
- 1 lingurita plina zahar
- 1 lingurita mica rasa piper proaspat macinat
- 1/2 lingurita piper negru boabe
- 4 linguri ulei floarea soarelui/arahide/ulei de masline
- patrunjel proaspat tocat
Ostropel de pui – Mod de preparare
- Portionam puiul, spalam bucatile obtinute, le stergem foarte bine si le pudram cu sare pe toate partile.
- Incalzim uleiul intr-o tigaie incapatoare antiaderenta si adaugam bucatile de pui. Le prajim, pe foc mediu, pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti (cca 5 minute pe fiecare parte).
- Adaugam vinul alb si dupa ce acesta se evapora complet, adaugam 4 catei de usturoi curatati tocati marunt si amestecam. Dupa cca 1 minut, punem in tigaie rosiile cuburi pasate si amestecate cu 150 ml supa vegetala/supa de pui/apa calda si 1 lingurita rasa de zahar, piperul boabe si piperul macinat.
- Reducem focul la minim si acoperim tigaia cu un capac. Fierbem ostropelul cca 45 de minute sau pana cand sosul scade la jumatate.
- Inainte cu 2-3 minute de a stinge focul, adaugam cei doi catei de usturoi ramasi, tocati foarte marunt, si amestecam. Servim ostropelul de pui cu mamaliga sau piure de cartofi si patrunjel proaspat tocat.
Pofta buna!
Excelenta reteta! E prima oara cand fac ostropel de pui, a iesit formidabil. Felicitari, Laura! 🙂
Sa-ti fie de bine, draga mea.
arata foarte bine.. sigur e delicios 🙂
Hannah, ma bucur mult ca-ti place.
Une recette délicieuse !
Martine, merci beaucoup!
Reteta de ostropel cred ca variaza si de la o mama la alta:) Arata minunat.
Andreea, draga mea, asa este. Ma bucur mult ca-ti place.
este exact cum o facea mama mea si e delicioasa! de mult timp nu am mai mancat asa ceva si tare ma bucur ca ai publicat-o ca s-o pot gati si eu. de fapt toate retetele tale ma incanta asa de tare ca nu stiu pe care s-o fac mai intai!
Sa-ti fie de bine, draga mea!
Deliciu, mulțumesc pentru reteta .
Cred ca e cea mai buna reteta de ostropel, o fac foarte des. Mulțumim
Sa va fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca v-a placut.
Multumesc mult, maine cu siguranta voi gati aceasta reteta. Arata minunat.
Am gătit ieri ,Ostropel după rețeta ta și a ieșit un deliciu! Felicitări!!!:)
Nu mai folositi zahar in mancare. Un obicei foarte nesanatos.
Ana, zaharul atenueaza aciditatea rosiilor.
Reteta in sine este foarte buna si merita facuta! O singura mentiune am de facut: Puiul nu se spala, doar se sterge prin presare.
Sunt curioasa daca spalati tocatorul de carne, vasele in care ati folosit carnea cruda, cutitele, etc. E acelasi lucru cu a spala puiul, tot sare salmonella peste tot, daca exista. Carnea poate avea pene, pielite, etc, care nu se duc prin presare cu servetel.