Cozonac de post


Cozonac de post umplut cu nuca si cacao – Retete de Post

Cozonac de post felii
Cozonac de post, reteta fara oua, unt, lapte

Va spun sincer ca am mancat cozonaci cu oua, unt si lapte, mult mai putin gustosi decat acest cozonac de post (daca nu tineti post…va recomand si acest cozonac pufos cu nuca). Nu am reusit sa il tai in ziua in care l-am facut, au aparut niste mici probleme si m-am intors acasa cand nu mai aveam nici lumina necesara pentru fotografii si nici pofta foarte mare de cozonac. De fapt pofta exista, dar ora era mult prea tarzie. Am asteptat cu nerabdare sa se faca dimineata ca sa-l gust si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit ca frumosul meu cozonac de post era absolut delicios.

Cozonac de post – Ingrediente (forma 30×14 cm)

  • 500 g faina pentru cozonac
  • 275-300 ml lapte de migdale
  • 20 g drojdie proaspata/6 g drojdie deshidratata
  • 90 ml ulei de floarea soarelui/arahide
  • 120 g zahar
  • 1 portocala (coaja rasa)
  • esenta de rom
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)
  • 1 varf cutit sare
  • 300 g alune prajite/nuci prajite + 2 linguri cacao + 4 linguri zahar (umplutura)
  • ulei de floarea soarelui + granule zahar (pt uns si pudrat cozonac)

Cozonac de post – Mod de preparare aluat cozonac

  • Cernem faina de doua ori si o punem intr-un vas incapator. Amestecam drojdia proaspata cu 1 lingurita de zahar si o punem in centrul fainii. Acoperim drojdia cu 1 lingura de faina si amestecam cu grija pana la omogenizare. Acoperim vasul si il punem intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer, pentru 30 de minute.
  • Dupa 30 minute, adaugam laptele de migdale usor caldut (laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte), uleiul, coaja rasa de portocala, esenta de rom si semintele pastaii de vanilie. Incepem sa framantam si cand aluatul incepe sa capete putina consistenta, adaugam sarea si zaharul.
  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic si omogen, nu mai putin de 30 de minute. Putem face pauze scurte in cazul in care obosim sa framantam. Cu cat il framntam mai mult, cu atat vom obtine un cozonac mai pufos.
  • Punem aluatul cozonacului de post intr-un vas curat, uns cu putin ulei, si il lasam sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul, cca 90 de minute.

Aluat cozonac de post

Cozonac de post – Mod de preparare umplutura 

  • Cat timp aluatul dospeste, ne ocupam de umplutura. Punem alunele/nucile intr-o tigaie antiaderenta neunsa si le prajim, pe foc foarte mic, cca 6-7 minute sau pana cand s-au rumenit uniform pe toate partile.
  • Le scoatem din tigaie si le lasam sa se raceasca complet. Amestecam alunele reci cu cacaua si zaharul si le mixam pana cand obtinem un amestec fin.

Asamblare cozonac de post

  • Dupa ce a dospit, punem aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si il impartim in doua bucati egale.
  • Intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cu o grosime de cca 6 mm. Pudram prima foaie cu jumatate din umplutura de alune, apoi o rulam. Pudram a doua foaie cu umplutura ramasa si o rulam.
  • Impletim ambele rulouri obtinute si le asezam in forma tapetata cu ulei si hartie de copt.
  • Acoperim forma cu un servet de bumbac si lasam cozonacul sa dospeasca pana cand atinge buza formei.
  • Il ungem cu ulei si il pudram cu granule de zahar.

Cozonac de post dospit

  • Coacem cozonacul de post in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30-40 minute.

Sectiune cozonac de post

  • Daca suprafata cozonacului se rumeneste prea tare, il putem acoperi, dupa primele 20 de minute de coacere, cu folie de aluminiu.
  • Dupa ce s-a copt, scoatem cozonacul de post din forma si il asezam pe un gratar. Dupa ce s-a racit, il putem gusta.

Cozonac de post feliat

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac de post
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 116 Review(s)

27 comentarii la “Cozonac de post

  1. Ella spune:

    Mulțumesc Laura am să încerc în weekend! Dar mă o întrebare: peste drojdie nu se pune un pic de lapte călduț ? Înainte de frământat ?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ella, laptele se adauga dupa ce drojdia frecata cu zahar si amestecata cu lingura de faina, incepe sa dospeasca.
      Te pup!

  2. Mihaela spune:

    Este extraordinar de gustos si pufos!! Felicitari Laura si multumim pentru tot efortul si dragostea! Am impartasit reteta si mamei si am hotarat sa ramana cozonacul nostru de sarbatori. Am facut si pariziene de post cu la fel de mare succes in familie! Sanatate si numai bine iti doresc draga Laura! Domnul va binecuvanteze pe tine si toti ai tai!

  3. mihaela spune:

    Buna, exista vreo varianta sa adaptez reteta aluatului pentru masina de facut paine? As vrea sa il incerc, insa nu pot framanta… Multumesc!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Mihaela, sigur ca poti face aluatul si la masina de paine. Procedezi in felul urmator: pui in cuva masinii laptele la temperatura camerei, uleiul, zaharul, coaja de portocala rasa, esenta de rom si sarea, apoi faina. Faci o gropita in centrul fainii si adaugi drojdia zdrobita in bucatele mici. Sa ai foarte mare grija ca drojdia sa nu intre in contact cu ingredientele lichide, doar cu faina, da? Setezi programul de framantat si dospit si lasi masina sa faca toata treaba. Dupa ce aluatul a dospit, il scoti din masina, formezi cele doua rulouri, le impletesti si le pui in forma de cozonac.
      Cu mult drag! Abia astept sa imi spui cum a iesit.

  4. Mihaela Saru spune:

    Laura, genial cozonacul tău!! L-am facut duminica pentru prima data și am reusit sa imi impresionez atât soțul, cât și musafirii. A ieșit atat de pufos!! Desi am facut aluatul la masina de paine, deci nu am frământat deloc. Efort minim! 🙂 Acum 2 zile l-am facut iar, dar de data asta cu o umplutura diferita: nuca de cocos amestecata cu zahar, lapte de cocos si stafide hidratate in prealabil in esență de rom si apa. GE-NI-AL!! Multumim pentru reteta!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Moni, nu l-am incercat cu faina integrala, dar sigur nu va avea aceeasi consistenta si nu o sa creasca atat de frumos.

  5. Diana spune:

    Draga Laura arata prea delicios sa nu fac si eu asemenea bunatate. Pot inlocui laptele de vaca cu cel de cocos? Soia nu mi place de migdale e prea scump. Ma tem ca faina nu mai este ce a fost. Tu ce marca de faina de cozonac ai folosit? Te pup merci mult. Succes!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Diana, sigur, poti folosi lapte de cocos. Eu am folosit o marca italiana de faina, dar l-am facut si in tara cu faina Raftul bunicii pentru cozonac.
      Te pup cu drag!

  6. Kat spune:

    fac acest cozonac de cativa ani, doar ca in loc de lapte pun suc de portocale, si inlocuiesc c u mac sau ciocolata, nuca.nimanui nu i-a venit sa creada ca eu l-am facut, in familia mea, toata lumea cumpara cozonacul. E super simplu de facut! mersi fff mult

  7. Luigi spune:

    Eccezionale come dolce,sono italiano ma ho imparato ad apprezzare la cucina romena sotto tutti i punti di vista. È tutto buono non solo il cozonac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor