Islere cu gem, biscuiti cu nuca deliciosi umpluti cu gem de caise
Mi-am petrecut mare parte din copilarie in judetul Harghita, printre islere, dobos tort si paine fierbinte si crocanta de cartofi. In timp ce pregateam islerele, imi aminteam cofetaria din Voslobeni, comuna in care mi-am petrecut 14 veri, unde am mancat pentru prima data islere umplute cu gem si imbracate intr-un strat fin de ciocolata.
Mi s-au parut cele mai bune fursecuri din lume, aveau un gust cu adevarat delicios. Niciodata nu stiam ce sa aleg cand ajungeam in cofetaria din Voslobeni, dar aproape intotdeauna plecam insotita de unul sau doua islere, umplute cu gem sau cu crema de ciocolata.
Pentru cei care nu au gustat pana acum islere, acestea sunt compuse din doi biscuiti cu nuca lipiti cu gem de caise, zmeura, fructe de padure sau cu crema de ciocolata.
Islere – reteta clasica, origine
Islerul este un desert austro-ungar, nascut in orasul Bad Ischl din Salzburg (Austria). Secretul unui fursec fraged isler cu adevarat reusit este sa nu coacem prea mult biscuitii cu nuca. Daca suprafata acestora se coloreaza prea mult, vom obtine o consistenta diferita fata de cea a islerului clasic.
Reteta de islere este foarte foarte simpla, v-o recomand din toata inima.
Islere cu nuca si gem – Ingrediente (14 bucati)
- 200 g faina
- 100 g nuca macinata
- 100 g zahar
- 180 g unt
- 1 varf cutit sare
- gem de caise/gem de macese
- 200 g ciocolata neagra (minim 60% continut cacao)
Reteta Islere fragede cu gem – Preparare pas cu pas
- Amestecam faina cu sarea si o cernem intr-un vas incapator. Adaugam, in centrul ei, untul rece taiat in cubulete mici si framantam pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
- Amestecam nuca cu zaharul si o macinam in robot.
- Adaugam amestecul de nuca si zahar in aluatul obtinut si framantam pana cand obtinem un aluat omogen.
- Invelim aluatul islerelor in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 30 minute.
- Dupa repaus, intindem aluatul pe masa pudrata cu putina faina, intr-o foaie de cca 6-7 mm grosime. Il taiem, cu o forma rotunda, de cca 6-7 cm Ø.
- Punem biscuitii cu nuca in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 8-10 minute. Cand se rumenesc usor pe margini, doar pe margini, scoatem tava din cuptor si lasam biscuitii in tava pentru 2-3 minute, apoi ii scoatem si ii asezam pe un gratar unde ii vom lasa se raceasca complet. Este foarte important ca suprafata biscuitilor sa ramana alba.
- Dupa ce s-au racit, punem o lingurita plina de gem de caise sau macese in centrul unui biscuit, il acoperim cu alt biscuit si presam usor, pana cand gemul atinge marginea biscuitilot lipiti. Procedam in acest fel pana cand terminam toti biscuiti.
Gasesti aici cea mai buna crema de ciocolata pentru umplutura fursecurilor Islere
- Asezam islerele pe un gratar. Topim ciocolata la bain-marie si dupa ce este complet topita, o turnam peste islere, astfel incat fiecare isler sa fie acoperit de un strat de ciocolata topita de 2-3 mm. Daca dorim, dupa ce ii imbracam in stratul de ciocolata si cat inca acesta este moale, adaugam in centrul fiecarui fursec isler cate o jumatate de miez de nuca.
- Lasam islerele pe gratar, pana cand ciocolata se intareste, apoi ii mutam pe o farfurie si ii servim.
- Daca ii pastram in frigider, ii scoatem cu cca 30-45 minute inainte de a-i servi. Pentru ca este iarna si destul de frig, eu ii tin pe masa din bucatarie. Oricum la mine nu au rezistat mai mult de 2 zile.
Pofta buna!
Sunt delicioase!
Draga mea, ma bucur mult ca iti plac!
Am ramas cu gura cascata la fotografie si food design. Amazing! (nu aplaud gratuit).
Laura, mult mi-ar fi placut sa dau mana cu tine (sa te strang in brate) la Conferinta, dar n-ai putut sa fii prezenta… Sau nu te-am aflat eu?
Draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac fotografiile.
Mi-am dorit din tot sufletul sa ajung la conferinta, dar nu am reusit. La anul nu o pierd pentru nimic in lume!
Te pup cu drag!
Ce minunatii! Ar iesi si de post cu margarina sau ulei? Daca da, in ce cantitati?
Draga mea, cu margarina, daca folosesti, ies sigur. Inlocuieste untul cu aceeasi cantitate de margarina.
Te pup!
Si la Maramures se fac la fiecare sarbatoare mare!Sunt foarte bune!Multumim pentru reteta si spor la toate!
Cu mult drag, Ana! Sarbatori Fericite iti doresc!
Buna ,Laura
Asi dori sa fac islere cu crema de ciocolata , poti sa-mi spui te rog cum se face crema
multumesc mult
Draga Lidia, poti folosi una dintre retetele de mai jos:
Ganache de ciocolata neagra: https://www.lauraadamache.ro/2014/12/fursecuri-after-eight.html
Crema de ciocolata: https://www.lauraadamache.ro/2014/10/crema-de-ciocolata.html
Cu mult drag!
Buna.Faina alba se poate inlocui in totalitate cu cea integrala sau poate fi doar combinata?Merci frumos?
Buna Laura,Deoarece fata nu suporta nuca,o pot inlocui cu migdale? Multumesc!
Sigur ca da. Cu mult drag!
Curcubeu pe cerul gurii!!!! Wowww woww woww sunt super buni,multumesc frumos de reteta.
Sa va fie de bine, draga mea!