Pizza Margherita – Retete culinare pizza
Dintre toate tipurile de pizza, Pizza Margherita este cea mai cunoscuta si indragita pizza italiana. Se spune ca la Napoli, cu ocazia vizitei regelui Umberto I si a reginei Margherita, Raffaele Esposito, cel mai renumit maestru pizzaiolo, a oferit inaltilor sai oaspeti 3 tipuri de pizza printre care se afla si cea creata special pentru regina si care era compusa din: rosii, mozzarella si busuioc si care reprezenta, prin ingredientele sale, culorile steagului italian.
Regina a fost atat de incantata incat a dorit sa-l felicite personal pe maestru care la randu-i, pentru a imortaliza acel moment, a botezat opera sa culinara Pizza Margherita.
Este pizza mea favorita pentru ca, in ciuda faptului ca se folosesc ingrediente putine, are un gust complex. Am facut multe incercari pentru a ajunge la un rezultat care sa ma satisfaca si anume la o pizza care seamana atat la gust cat si la aspect cu cea din pizzerii. Va astept sa o incercati si sa-mi spuneti daca va place. Ca sa obtinem un gust delicios, trebuie sa folosim ingrediente de cea mai buna calitate.
Ingrediente pentru aluat – Pizza Margherita (2 pizza/30 cm ø)
- 500 g faina
- 250-270 ml apa plata usor calduta (preferabil apa plata de la sticla pentru ca cea de la robinet are clor)
- 20 g drojdie proaspata/6 g drojdie uscata
- 1/4 lingurita mica miere
- 10 g sare fina
- 5 linguri ulei de masline
Ingrediente – Sos de rosii pentru pizza Margherita
- 150 ml sos de rosii
- 4 linguri ulei masline
- 1 lingurita rasa zahar
- 1/2 lingurita micaoregano
- 300 g mozzarella de bivolita/vaca
- busuioc proaspat
Mod de preparare – Aluat pizza Margherita
- Punem faina intr-un vas si facem la mijloc o gropita. Frecam drojdia cu mierea si o amestecam apoi cu toata cantitatea de apa. Adaugam drojdia in centrul fainii.
- Le amestecam un pic cat sa se combine, apoi adaugam uleiul si sarea. Framantam pana rezulta un aluat moale, elastic care nu se lipeste de maini (daca aluatul este prea tare, mai adaugam 1-2 linguri de apa calduta si framantam pana cand devine perfect elastic). Punem aluatul pentru pizza la dospit, intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pana cand isi dubleaza volumul (1-2 ore).
Mod de preparare – Sos de rosii pentru pizza
- Amestecam sosul de rosii cu uleiul, zaharul si putin oregano. Scurgem mozzarella si apoi o taiem felii sau o sfaramam cu mana.
- Impartim aluatul in doua bucati egale.
- Intindem cu mana fiecare bucata de aluat, intr-o foaie de cca 3 mm grosime. NU folosim facaletul pentru intins.
- Asezam aluatul de pizza in doua forme antiaderente si le acoperim cu un servet de bumbac usor umed.
- Preincalzim cuptorul la 220°C. Cand cuptorul s-a incins, ungem ambele pizze cu sosul de rosii si adaugam mozzarella.
- Coacem pizza italiana Margherita in cuptorul preincalzit la 220°C, pe al doilea etaj de sus in jos, pentru cca 10-15 minute. Cand o scoatem din cuptor, inainte de a o servi, adaugam busuiocul rupt in bucatele mici.
- O servim calda si cu multa pofta!
Pofta buna!
sunt tare curioasa c gust da mierea in aluat shi zaharul in sos…
Alina draga mea, mierea si zaharul nu se simt aproape deloc. In orice aluat se pune miere sau zahar sau malt dar indiferent pe care dintre aceste variante le alegem, nu le vei simti gustul in aluat.
Pup!
Bună scuză mă ca te întreb se poate face aluatul cu o zi înainte ???și unde trebuie ținut la frigider e bine ?Multumesc tare mult !
Laura,poti sa ma lamuresti si pe mine;deci lingurita rasa de zahar unde se pune…?caci la salsa de rosii scrie sare……ms!
Dana, draga mea, lingurita rasa de zahar se amesteca cu sucul de rosii, uleiul de masline, oregano. Fug acum sa corectez si in reteta. Pup cu drag si multumesc ca mi-ai atras atentia!!
Executata,superbuna!
Cristina, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Pup dulce!
phiuu…am luat deja ingredientele 😀 ….abia astept sa o fac 🙂
apropo….nu stiu daca pe la tine Laura se petrece la fel, dar unele pizzerii din Bucuresti pun asternut de malai sub aluat…si iese mama mama…asa am inceput si eu sa fac, si chiar imi place…..dar nu mult….imprastiat nitel pe acolo 🙂
Numai bine!
Eugen S.
Eugen, abia astept sa-mi spui cum a iesit!! Nu am incercat niciodata sa pun malai sub aluat dar siguuuur incerc la urmatoarea pizza.
Multumesc pentru pont!
O zi excelenta sa ai!!
Exact unele pizzerii folosesc mălai si e foarte foarte bun👍👍👍👍👍
Laura,
eu si cei doi baieti ai mei de 4 si 9 ani vrem sa-ti multumim pentru retetele tale. Pizza a fost un succes. Mancasem in Florenta o pizza care ne placuse foarte mult si cea facuta de tine a avut exact gustul dorit.
Dupa ce am facut vreo doua retete ale tale acum esti prezenta la noi in casa – „mai facem o reteta de la doamna din Italia?”
Multumim si spor
Dariuka
Dariuka, draga mea, pup dulce baieteii tai scumpi! ma bucur tare mult ca v-a placut pizza!!
Sa va fie de bine!
Draga Laura, aseara am incercat blatul de pizza Margherita, pt o pizza cu de toate!
Am cateva intrebari pt tine.
Blatul trebuie sa iasa subtirel? Al meu a fost puuuutin mai gros, dar f pufos.
Nu ai mentionat si mie mi-ar fi de folos, ce tip de coacere ai folosit? Cuptor traditional sau functie pt pizza?
Daca folosesc mai multe ingrediente, pentru toping, ar trebui lasata mai mult de 6-7 minute la cuptor?
Multumiri!
Ligia, draga mea, blatul trebuie sa fie subtirel dar nu se intampla nimic daca e un pic mai grosut. Daca-l vrei totusi subtire, intinde aluatul, NU cu facaletul ci cu mainile, intr-o foaie mai subtirica.
Eu am copt-o cu functia traditionala, cu caldura si de jos si de sus.
Daca folosesti mai multe ingrediente pt topping, este posibil sa o tii mai mult cu cateva minute, maxim 5. Timpul se prelungeste in functie de ingredientele folosite. Daca au o consistenta umeda, mai lasi pizza cca 5 minute in cuptor dar daca sunt uscate, gen sunca, ciuperci crude, nu mai prelungesti timpul.
Cel mai bine e sa o intepi cu o scobitoare in centru dupa timpul prevazut in reteta. Daca iese curata, o poti scoate.
Pup cu drag!
sa-ti de-a Dumnezeu sanatate ….am facut reteta si este o minune
Multumesc mult, draga Oana! ma bucur mult ca ti-a placut!
Sa-ti fie de bine!
Draga laura,
Ma pregatesc sa fac pizza, am sa folosesc acest blat pentru ca m-ai convins cu descrierea :-). Caut un gen de pizza care seamana cu cea mancata in pizzeriile italiene. Si margherita este delicioasa, simpla dar complexa in acelasi timp!
Te pupic draga mea!
Draga mea, sper tare mult sa iti placa. Eu ador pizza margherita, iar aceasta pizza seamana foarte bine cu cea din pizzeriile italiene.
Pup cu drag!
Laura mi-a placut in mod deosebit! am facut-o cu ceva mai multe ingrediente, dar sunt foarte placut impresionata de blat! de cand caut o reteta de blat bun…! asta va fi reteta familiei! iti multumesc din suflet!
ai uitat sarea, in aluat!!! care este fundamentala in reusita aluatului: cand se pune sarea ??
Salut Laura!
Imi pare foarte rau ,dar nu mi-a iesit pizza. Mi-a placut reteta de prima data cind am citit-o,doar ca mi-a parut prea mare cantitatea de faina pt 2 pizza.Insa am hotarit sa o fac si am respectat intocmai cantitatile,dar nu am reusit sa incorporez toata faina.Cu toate acestea,aluatul mi s-a parut prea gros pentru pizza.Am folosit cantitati duble,pentru 4 pizza,dar mi-au iesit prea groase(si nu am inteles de ce,pentru ca am respectat cu exactitate cantitatile).A trebuit sa le coc mai mult timp,si din mozarella nu prea mai ramanea nimic. La tine in poze e cu totul altceva…spune-mi te rog,oare ce am gresit?
Anna, draga mea, mi-e teama ca nu inteleg foarte bine intrebarea ta. Ti-a iesit prea dens aluatul sau l-ai intins in foaie mai groasa?
si una si alta…la tine ce diametru avea tava? apa ai masurat-o cu pahar gradat sau ai cintarit-o? (scrie 250 gr)
Mi.a iesit si aceasta reteta…foarte buna…am facut mai multa si mi.a ramas si pentru a doua zi…are acelasi gust…ma bucur ca am incercat.o…
Sa va fie de bine, draga mea!
Foarte buna reteta, multumim!
O facem acasa de ani buni.
Ca si adaptare, pentru gustul propriu, nu punem atat de mult ulei de masline.. nici in aluat si nici in sos. Cel putin atunci cand o transformam in ”Diavola”, ar fi mult prea grasa, la cantitatile date.
Plecand de la aceeasi reteta , ne-a iesit foarte buna si pizza quatro formaggi – cu mai putina mozzarella si restul de branzeturi: emmentaler, gorgonzolla si brie.
Numai bine,
Alexandru
Buna,am o intrebare ,apa o pun rece sau trebuie sa o incalzesc ?
Multumesc
Draga Cristina, apa trebuie sa fie usor calduta, sa aiba intre 34-36°C.
Cu drag.
Multumesc mult pt promptitudine,chiar acum pregatesc pizza.
Desi am citit reteta dinainte ,mi-au scapat cele trei ore de dospit 🙂
E prima oara cand fac pizza,dar nu prima oara cand gatesc retetele tale;esti un bun exemplu pt noi femeile ,cele care nu prea au imaginatie la gatit.
Felicitari!
Draga Cristina, nu este neaparat nevoie sa lasi aluatul 3 ore la dospit. Timpul variaza in functie de temperatura locului in care dospeste aluatul. Daca este scazuta, dospeste mai greu (cca 3 ore), iar la o temperatura mai ridicata, ai nevoie de cca 2 ore.
In momentul in care isi dubleaza volumul, poti imparti si intinde aluatul.
Spor la gatit!
Iti multumesc pentru reteta, Laura! A iesit perfect!:)
Sa iti fie de bine, draga mea!
Felicitari pentru pizza. Arata ca la pizzerie si cel mai probabil are acelasi gust autentic ca intr-o pizzerie.