Retete culinare Bauturi – Nectar de fructe
Nimic nu este mai bun si mai sanatos decat un pahar cu nectar de fructe. Mai ales iarna, cand oferta de fructe proaspete este destul de saraca, un pahar cu nectar de fructe, baut la micul dejun sau in oricare alt moment al zilei, ne incarca cu energie si voie buna. Acum cateva zile am fost intrebata pe pagina facebook a blogului daca nu cumva am o reteta de nectar. Mi-am amintit de reteta mea de nectar pe care o faceam foarte des acum cativa ani. Eu l-am conservat si pentru iarna si a rezistat de minune. Chiar daca nectarul meu preferat este cel de pere, de data aceasta l-am facut dintr-o combinatie de piersici saturnine, prune galbene si pepene galben. Puteti folosi ce fruct doriti sau o combinatie de fructe preferate.
Ingrediente – Nectar de fructe (1000 ml)
- 1 kg fructe (pepene galben, piersici, prune sau orice alte fructe)
- 600 ml apa
- 325 g zahar
- 1/2 lamaie (doar sucul)
Mod de preparare – Nectar de fructe
- Punem apa si zaharul intr-o cratita, pe foc mic, si amestecam. Dupa ce zaharul s-a topit complet si siropul incepe sa fiarba usor, adaugam fructele curatate si taiate in bucatele mici si sucul de lamaie.
- Fierbem nectarul 6 minute, pe foc mic, nu mai mult. In timpul fierberii, eliminam spuma formata la suprafata.
- Stingem focul si lasam nectarul sa se odihneasca cateva minute (4-5 minute), apoi il pasam cu blenderul.
- Daca dorim sa il consumam in decurs de maxim 2 zile, il punem intr-o carafa, in frigider, sau intr-o sticla. Daca vrem sa consumam nectarul de fructe in maxim 1 luna, sterilizam sticlele, prin fierbere sau cuptor, le umplem cu nectar si apoi le intoarcem pe capac si le lasam sa se raceasca. Le depozitam in camara dupa ce s-au racit complet.
- Daca dorim sa conservam nectarul pentru 1 an, sterilizam sticlele inainte de a le umple, le umplem cu nectar si apoi le sterilizam din nou, prin fierbere, pentru 30 de minute. Lasam sticlele sa se raceasca in vasul in care le-am fiert, apoi le stergem si le depozitam in camara.
Super tare reteta! Chiar nu stiam cum se face nectarul home made 😀 Multumesc!
Cu mult drag, Nico!
Buna!
Exista oare posibilitatea de a face nectar fara zahar?
multumesc
Amalia, da, exista, dar un nectar cu indulcitori trebuie consumat intr-un timp scurt. Zaharul este un conservant foarte bun, daca il inlocuiesti cu indulcitor, nu stiu cum rezista pentru o perioada mai lunga.
Foarte de folos explicatia cu sterilizarea pe etape. Poze frumoase <3
Draga mea, ma bucur ca iti place! Pup!
Multumesc ptr Rețetele postate!
Cu mult drag!
Buna! Minunata reteta! As vrea sa o fac si eu ! O intrebare am : cand pun sucul de la lamaie ? Multumesc ! O seara frumoasa !
Draga Andra, multumesc ca mi-ai atras atentia. Sucul de lamaie se pune in apa impreuna cu bucatelele de fruct.
Buna ziua,
Se poate face si din pepene rosu? Daca da, atunci care va fi cantitatea de apautilizata?
Simona, pepenele rosu nu este indicat pentru aceasta reteta din cauza continutului ridicat de apa. Poti folosi pepene galben.
Azi am facut de pere ! DELICIOS !!! Multumesc pentru reteta ! Din 4 kg de fruct ras mi-au iesit 21 sticlute de 330 ml…. pe care nu cred ca o sa le prinda iarna ! Multumesc inca o data !!!
Sa va fie de bine, draga mea!
Si mierea este un bun conservant. Ati incercat?
Constantin, nu l-am facut pana acum cu miere, dar sigur voi incerca.
Cu gandul la zilele de iarna, ma intrebam daca s-ar putea folosi fructele si zeama de la cate un borcan de compot? Daca da, care ar fi raportul cantitativ?
Draga Emese, nu am incercat niciodata sa fac nectar cu fructe din compot. Daca doresti sa faci acest lucru, poti folosi aceeasi cantitate de fructe si inlocuiesti apa cu siropul din conserva. Daca fructele si siropul sunt foarte dulci, poti reduce cantitatea zaharului cu cca 100 g.
Se poate face mixt de fructe sau fiecare fruct cu aroma sa?
Vreau sa fac si eu aceasta reteta.
Mi se pare grozava.
Pe YouTube am vazut ca cineva pasa la blender fructele si apoi le punea la fiert cu zaharul si apa. Are vreo importanta ?
Daca as folosi miere, care ar fi echivalentul pentru 325 g zahar?
Va multumesc pentru tot ce ne oferiti!
Draga Anca, ma bucur ca-ti place reteta. Nu iti recomand sa le pasezi si sa le pui la fiert pentru ca in acest fel prelucrarea termica dureaza mai mult, pana se topeste zaharul, si nu vrem ca fructele sa isi piarda gustul si proprietatile. Daca incalzim mierea la peste 40°C, enzimele se distrug, iar proprietatile nutritive ale meirii se reduc drastic, asadar nu este o idee foarte buna sa inlocuiesti zaharul cu mierea.
Cu mult drag!
Da, am citit din nou cu atentie si aveti dreptate.
Voi urma intocmai pasii teretei.
Vin din nou cu intrebari.
As vrea sa sterilizez in cuptor sticlele pline ,la o temperatura de 110 grade Celsius timp de o ora.
Eventual sa repet procedeul si a doua zi.
As alege aceasta varianta pentru a scapa de aburul care se face prin fierbere.
Imi puteti da un sfat, va rog?
Va multumesc!
Fructelor trebuie sa le eliminam coaja (pielita)?
Multumesc din nou!
Scuze ca pun atatea intrebari, dar sunt hotarata sa fac nectar.
Si vreau, cand ma apuc de treaba, sa stiu bine de tot lectia.
Draga Anca, asa cum am mentionat si in reteta, fructele trebuie decojite.
Stai linistita, nu trebuie sa iti ceri scuze. Abia astept sa imi spui cum a iesit nectarul.
De o săptămână fac în fiecare zi câte o portie?este delicios!Mulțumesc frumos pentru toate rețetele minunate,întotdeauna urmând pașii au ieșit delicioase!
Sa va fie de bine, draga Monica!
Am facut nectarul.
Exceptional.
Acum vreau safac de piersici si pere.
Multumesc pentru ca ne impartasiti talentul si priceperea dumneavoastra!
Draga Anca, ma bucur mult ca ti-a placut! Nectarul de pere este preferatul meu.
Sa va fie de bine!
Cat de gros(dens )este nectarul la cantitatile acestea?
Bogdana, draga mea, acest nectar are o densitate medie, nici prrea lichid, nici prea dens, exact cum trebuie.
Iti multumesc pentru aceasta reteta!Insa am o intrebare,as putea folosi portocale sau mandarine?Pana acum am facut numai cu piersici,insa gandul imi zboara numai la mandarine si as vrea sa fac un Nectar de mandarine.Multumesc!
Draga Marieta, sigur ca da, poti folosi si portocale si mandarine. Cu drag!
Am facut sucul dar s.a separat putin in sticle. E ok sau ceva nu e in regula. Vreau sa.l las p.u iarna si sa nu am surprize:) Multumesc
Draga Naty, nu este nimic anormal. Inainte de a deschide sticla, o agiti putin astfel inat nectarul sa isi recapete consistenta.
Cea mai buna reteta!!O fac din tot felul de fructe,am toata vara ceva bun si sanatos de baut!
Ma bucur mult ca iti place, draga mea!
Buna Laura,
Pentru 10 kg de fructe, trebuie sa maresc timpul de fierbere ? Foarte interesanta reteta !
Multumesc,
Mulțumim pentru rețetă! A ieșit o bunătate de nectar.
Sa va fie de bine, draga mea!
Este un deliciu iar faptul ca poate fi păstrat pt iarna este minunat
Buna Seara, am incercat si eu azi am facut cause piersici si pere, doar CA mi-ii se pare un pic dulce, pt viitor pot incerca cu Mai Putin zahar?