Dulceata de piersici – Retete culinare Conserve, Gemuri
Desi nu mi-a placut intotdeauna dulceata (imi amintesc si acum borcanele de dulceata neatinse din camara parintilor mei si pe mami cum incerca sa ma convinga sa mananc o felie de paine cu dulceata), vara care tocmai a inceput mi-a trezit o pofta nebuna de a face dulceata, gem, conserve etc.
Am deja vreo 4 tipuri de dulceata in camara: piersici, cirese amare, fragi, caise si abia astept sa se coaca smochinele, pentru ca dulceata de smochine este una dintre preferatele mele. Incep seria retetelor de dulceata cu cea de piersici, absolut delicioasa, parfumata si perfecta pentru un mic dejun dulce si sanatos.
Ingrediente – Dulceata de piersici
- 1 kg piersici (cantarite dupa curatare)
- 800 g zahar
- 1 lamaie medie
- 1 pastaie vanilie (optional)
Mod de preparare – Dulceata de piersici
- Curatam piersicile de coaja, indepartam samburii si le taiem in cubulete sau felii. Le punem intr-o cratita cu fund gros, le stropim cu sucul unei lamai, le acoperim cu zahar si, daca dorim, adaugam o pastaie de vanile crestata pe lungime.
- Amestecam piersicile foarte bine cu zaharul si sucul de lamaie, acoperim cratita cu un capac si o punem in frigider pentru 8 ore.
- Dupa repaus, punem cratita, fara capac, pe foc mediu si fierbem dulceata pentru 10 minute. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racit, o punem din nou in frigider pentru cca 12 ore. In felul acesta, vom obtine o dulceata extrem de parfumata, iar bucatile de fruct isi vor pastra consistenta.
- Dupa repaus, fierbem dulceata pe foc mic, pentru cca 40 minute. Cat timp fierbe dulceata, vom inlatura spuma formata la suprafata.
- Inainte de a stinge focul, punem cateva picaturi de dulceata pe o farfurie tinuta in congelator 10 minute. Daca picaturile isi pastreaza forma, dulceata este gata, daca au tendinta sa se deformeze, o mai fierbem inca 5 minute si repetam testul picaturii.
- Punem dulceata fierbinte in borcane sterilizate fierbinti, le inchidem cu capac si le intoarcem invers. Le lasam astfel intoarse pentru cca 20 minute, apoi le intoarcem in pozitia initiala.
- Dupa ce s-au racit complet, le depozitam in camara.
Pofta buna!
Sumar
Nume Reteta:
Dulceata de piersici
Autor:
Laura Adamache
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
185 Review(s) Based on
Este DELICIOASA!
Draga mea, ma bucur ca-ti place!
Laura, s-au strans cam multe abonamente la newslettere culinare si nu ma indur sa sterg din ele, dar timpul fizic nu imi permite sa le parcurg pe toate. Impactul la mine este: titlul daca ma ajuta in ziua respectiva sa comut ceea ce programasem ca sa gatesc, … si sunteti vreo 3 la care nu rezist sa nu intru ca sa vad fotografia 🙂 (de reteta nu ma indoiesc ca este perfecta, tu fiind intruchiparea exigentei culinare) . Nu doar reteta, dar si fotografia ma face sa accesez site-ul. Multumesc pentru idei si lectiile de tot felul pe care mi le dai.
Draga mea, iti multumesc tare mult pentru aprecieri! Stiu cum e sa nu ai timp si sa ai o lista interminabila de retete pe care vrei sa le incerci. Eu, momentan, sunt un pic mai libera si profit din plin de perioada asta pentru ca o sa se termine in curand si iar incep sa ma lupt cu timpul.
Pup cu drag!
Buna ziua.In legatura cu dulceata de piersici, imi spuneti va rog, borcanele se pun la cald pana se racesc sau nu ?
Draga mea, dupa ce intorci borcanele cu fundul in sus, poti sa le invelesti intr-un prosop de bucatarie gros si sa le lasi astfel invelite pana se racesc complet. Nu este absolut necesar, dar daca asa te simti in siguranta, o poti face. Eu nu fac asta tot timpul si nu am avut niciodata probleme cu dulceata.
Te pup!
Delicioasa….multumesc mult pentru ajutor…chiar ma gandeam cum sa pregatesc ceva grozav din frumoasele piersici pe care le-am cumparat.
FELICITARI!
Piersicile sunt printre fructele mele preferate si ma gandesc sa fac dulceata ta draga Laura 😉
Imi poti spune te rog cata dulceata iese dintr-un kilogram de piersici?
Draga mea, mie mi-a iesit un borcan de 500 g si un altul de 150 g. Eu am scazut destul de mult dulceata, imi place sa fie mai densa.
Pup cu drag!
Acum am terminat dulceata de facut si borcanele stau la paturica.Este minunata la gust.Merci pentru reteta.Cu stima, Violeta
p.s.spune-mi, tu ai pregatit dulceata si compot de dovlecel?
Iti multumesc inca o data pentru aceasta minunata reteta.Este atat de fina si parfumata incat aceasta reteta va sta la loc de cinste si de fiecare data o voi executa.Luni ma duc in piata si mai cumpar piersici pentru a o face din nou, bineinteles din 5 kg.Cu stima,pupicei Violeta
Violeta, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Te pup!
iti multumesc pt retete . am incercat cateva dar nu reusit sa ti multumesc pana acum . iar dulceata de piersici este acum prioritara
Garbriela, draga mea, cu mult mult drag!
Arata minunat….
Am doua nelamuriri: ina este ca nu cu ce sa cantaresc piersicile di nu stiu cum sa fac sa estimez; iar a doua, pastaia de vanilie ramane pe tot parcursul fierberii sau o scoatem la un moment dat?
Multumesc mult,
Am făcut-o. A ieșit senzațional.
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Te pup!
Aceasta modalitate de a face dulceata este buna si pt alte fructe? Te intreb in ideea in care imi plac dulceturile ce pastreaza aroma fructelor aproape intacta. Multumesc.
Ionela, draga mea, da, se poate aplica oricarei retete de dulceata.
Buna Laura. M-ai ajutat si de data asta cand m-am trezit ca am acasa minunate piersici pentru care am planificat o dulceata dar… nu aveam reteta. Asa ca te-am cautat si m-ai inspirat. Dar sa vezi ce am facut 🙁 – am omis sa decojesc piersicile; crezi ca voi rata dulceata? Multumesc pentru sursa continua de inspiratie!
Buna Laura,
Ce inseamna fierbem 10 min? aducem la fierbere si fierbem 10 min sau punem oala pe foc si o lsama 10 min? Multumesc.
Draga Ioana, din momentul in care dulceata incepe sa fiarba, numeri 10 minute si stingi focul.