Retete culinare tarte – Quiche cu ciuperci
Quiche este o tarta sarata delicioasa, tipica bucatariei franceze. Printre ingredientele de baza pe care le gasim intr-un quiche, se numara ouale, smantana si aluatul brisée. Putem adauga in umplutura diverse legume (ciuperci, praz, ceapa, spanac), bacon, carne de pui sau curcan, cascaval. Este o tarta sarata foarte simplu de facut si desi putem achizitiona din comert aluatul brisée, va recomand sa il faceti acasa pentru ca modul de preparare nu este deloc complicat.
Ingrediente – Quiche cu ciuperci (forma 24 cm ø)
Aluat Brisée
- 250 g faina
- 90 g unt
- 70 ml apa rece
- 1 lingurita sare
Umplutura Quiche
- 125 g ciuperci champignon
- 1 lingura ulei de masline
- 100 g bacon
- 50 g mazare fiarta
- 1 salota/1 ceapa mica
- 30 ml vin alb demisec
- 3 oua
- 100 ml smantana
- 60 g cascaval ras
- sare
- piper
- 1 lingurita pesmet
Mod de preparare – Aluat Brisée
- Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei untul rece, taiat in cubulete. Framantam pana cand incorporam untul in faina si obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam treptat apa rece in care am dizolvat sarea si framantam pana cand aluatul brisée se omogenizeaza.
- Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il bagam in frigider pentru minim 30 de minute.
Mod de preparare – Umplutura Quiche
- Stergem ciupercile cu o carpa umeda, apoi le taiem in feliute subtiri. Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam salota tocata marunt. O sotam cca 1 minut, apoi adaugam ciupercile. Amestecam, sotam inca 1 minut, apoi adaugam vinul alb, sare si piper dupa gust.
- Lasam ciupercile pe foc mic pana cand se evapora alcoolul si nu mai ramane lichid in tigaie, apoi stingem focul si le lasam sa se raceasca.
- Taiem baconul in cubulete mici pe care le sotam intr-o tigaie antiaderenta pentru 2-3 minute sau pana cand se rumenesc (nu adaugam ulei in tigaie pt ca baconul este destul de gras si isi va lasa singur grasimea in tigaie). Scoatem cubuletele de bacon pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si le lasam sa se raceasca.
- Punem ouale intr-un vas si le batem putin cu telul. Adaugam smantana, cascavalul ras si amestecam. Adaugam ciupercile, baconul, mazarea fiarta, sare si piper dupa gust.
- Amestecam pana la completa omogenizare.
Mod de preparare – Quiche cu ciuperci
- Intindem aluatul pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 6 mm grosime. O asezam in tava tapetata cu unt si ii decupam marginile, astfel incat aluatul sa acopere fundul si marginile interne ale formei.
- Intepam aluatul din loc in loc cu furculita si il pudram cu pesmet. Adaugam umplutura, o nivelam, apoi aducem marginile aluatului in centrul tartei si il strangem intre degete din loc in loc.
- Coacem quiche-ul cu ciuperci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 30-35 minute, sau pana cand se rumeneste uniform.
- Scoatem tarta din cuptor, o lasam sa se raceasca, o scoatem din forma si o asezam pe un gratar. O putem servi calda sau rece.
Pofta buna!
Un pahar de Rosè Ceptura de la Crama Rotenberg acompaniaza perfect acest delicios quiche. Este un vin sofisticat, foarte puternic dar fructos si floral. Serviti acest parfumat vin la o temperatura de 8-10°C. Il puteti savura si langa salatele de vara, mancaruri pe baza de fructe de mare, peste, paste, risotto, antreuri usoare, etc.
Wonderful! 🙂
I’m glad you like it!
Felicitari Laura,arata superb !
Abia astept s- o incerc. Poti sa- mi spui si mie ce marine are tava?
Multumesc
Draga mea, am trecut dimensiunea tavii in dreptul ingredientelor. Este vorba de o forma rotunda de 24 cm diametru.
Cu ce se poate înlocui vinul , nu numai din rețeta asta? Daca nu pun altceva in locul lui, merge?
Draga Mira, il poti inlocui cu aceeasi cantitate de apa.
Niciodata nu am facut un quiche;nu ma atragea.Acum l-am incercat ,asa cum am facut si alte retete ce le-ai impartasit cu noi,si mi-a placut.
Cu siguranta ,il voi repeta.Multumesc.
Sa va fie de bine, draga mea! Tare ma bucur ca v-a placut!
Se folosește smântână dulce sau smântână fermentata?
Gabi, se foloseste smantana pentru gatit, nu smantana pentru frisca.
Fabuloasa reteta ! Am s-o incerc.
Maria, draga mea, ma bucur ca iti place. Astept sa imi spui cum a iesit, in caz ca o incerci.
Am făcut ieri acest fel de mancare si am avut o reclamație:a fost prea delicioasa:) multumiri pt idei
:)) Foarte frumoasa reclamatie. Si eu o primesc destul de des de la sotul meu.
Sa va fie de bine! ma bucur ca v-a placut!
Ce apetisant arata totul !!
Draga mea, pup dulce. Ma bucur mult ca iti place!
In prima instanta ma gandesc ca de ce nu este pizza, dupa ce feliezi putin parca se vede diferenta, cred ca este ideala aceasta mancare pentru toti cei care vor sa manance si sanatos, de preferat vegetale.
Sigur, este o tarta delicioasa dedicata tuturor celor care iubesc ciupercile.
Arata demential!!
Haplea, ma bucur tare mult ca iti place!
Am facut-o aseara. Delicioasa!
Sa-ti fie de bine! ma bucur ca ti-a placut.
Buna ziua. As dori o informatie legata de tarte. Vreau sa fac cateva pentru o petrecere. Se pot coace cu o zi inainte? Nu se inmoaie aluatul prea tare? Multumesc
Laura, aluatul nu se inmoaie daca pastrezi tarta in frigider, intr-un recipent de plastic inchis ermetic.
Cu drag!
Ce colorata,ce minunata tarta! Cum de nu am vazut-o pana acum? Adevărul e ca o perioadă nu am primit retetele tale pe mail şi m-am abonat din nou si acum primesc. multumesc mult îmi esti o adevarata inspiratie mereu!
Ce verdeata ai folosit in compozitiz de ciuperci? patrunjel sau busuioc?
Draga Luiza, am folosit patrunjel.
Buna! Doar ce am scos quiche-ul din cuptor, dar mie blatul nu mi-a iesit asa rumen ca in poze. Si nu l-am facut mai gros decat al tau si chiar l-am lasat mai mult la cuptor! Care sa fie problema?
Draga mea, mie mi s-a scurs putina umplutura pe margini si din cauza asta s-a rumenit. Data viitoare, unge marginile cu un galbenus de ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte. O sa iasa foarte rumena si frumoasa.
Super, super delicioasă. Nu sunt fan ciuperci, însă nu m-am putut abține sa n-o încerc. O noua reteta delicioasă, cu care mi-am bucurat familia. Mulțumesc și de această dată!
As vrea sa fac, e pentru prima data un quiche, dar am o nelămurire. Merge și smântână de la pahar/ găletușă cu minim 20 %grasime?
Am văzut că ziceai mai sus smântână pt gătit. Adica nu cea dulce, de frisca. Dar știu că cea de gătit e un fel aparte, am văzut la Dorna.
Draga Mira, da, poti folosi smantana la galetusa cu 20% grasime.
Am incercat reteta si desi a iesit foarte gustoasa aluatul de la baza nu a crescut asa de bine ca cel de pe margine. Care ar putea fi cauza? Multumesc,
Draga Simi, din cauza umpluturii, baza aluatului creste mai putin decat aluatul de pe margini. Important este sa fie copt.
Cu drag!
Foarte bun, fac mereu quiche dupa reteta ta.
Sa-ti fie de bine, draga mea.
Am făcut pentru prima oara în seara asta și deși eram neîncrezătoare, a ieșit delicios! Mulțumesc de rețetă!
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut. Sa iti fie de bine!
Bună, Laura! Am două întrebări: 1. Pot să fac rețetă aceasta și cu hribe? 2. Dacă nu folosesc vin, pot să-l înlocuiesc cu altceva?
Draga Cristina, sigur, poti folosi hribi, iar in locul vinului, pune aceeasi cantitate de apa.
Am fost dezamagita de multe retete de quiche pentru ca pur si simplu nu imi iesea crusta asa cum trebuie: ba se strangea la copt, ba se crapa, ba nu reusea sa sustina umplutura desi reteta indica sa o coc separat inainte de adaugarea umpluturii.
De aceea am fost circumspecta la aceasta reteta mai ales cand am vazut ca nu se coace separat aluatul dar… m-am inselat. Au iesit perfect si aluatul si umplutura! Este delicioasa si cu siguranta o voi mai face, inclusiv adaptata cu alte umpluturi. Multumim pentru reteta!
Sa va fie de bine, draga mea!